lukadd 2 901 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia @ODIN85 i jak nastawienie przed premierą? Rzucasz się na 5080?
Umpero 979 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 2 minuty temu, ODIN85 napisał(a): Raczej już nie potrzebne Czemu ?
lukadd 2 901 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): Naprawdę mi się ta seria z Turingiem kojarzy Turing z czasem chociaż zaczął korzystać z ulepszonej archi. Teraz to głównie fejkowe klatki pozostają
Gret 550 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 5 minut temu, RTX5090 napisał(a): Nowe bajerki natywnie w CP2077 Już są?
tomcug 2 440 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 7 minut temu, RTX5090 napisał(a): Za dużo kasy poszło ostatnio na inne zabawki. To przykro mi, ale zmiana nicka 2 15
Spl97 1 291 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia 6 minut temu, TheMr. napisał(a): Raczej plotki o szybkim 6000 się potwierdzają w 3nm. 3 nm i seria 6000 nie będzie takie szybkie. Druga połowa 2026 roku najprędzej. 7 minut temu, TheMr. napisał(a): Nie sądzę żeby zrobili superki z większą ilością VRAM kiedy to wydajność siedzi… Osobiście nadal liczę na 5080 w wersji 24 GB, były takie plotki, że takowa może się pojawić, lecz w nieokreślonej przyszłości.
ODIN85 3 500 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) 6 minut temu, lukadd napisał(a): @ODIN85 i jak nastawienie przed premierą? Rzucasz się na 5080? Pada na procka i kabelek premium już mam ale czekam na testy 6 minut temu, Umpero napisał(a): Czemu ? Zainteresowanie z dnia na dzień co raz mniejsze... Edytowane 15 Stycznia przez ODIN85
Umpero 979 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 1 minutę temu, ODIN85 napisał(a): Zainteresowanie z dnia na dzień co raz mniejsze... No tak chyba nie bardzo.
Element Wojny 4 775 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 15 minut temu, Umpero napisał(a): Przygotowania na 30.01 idą powoli, ale do przodu... U was to jeszcze działa? Heh.
Marvf 67 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 16 minut temu, Umpero napisał(a): Przygotowania na 30.01 idą powoli, ale do przodu... too late for you 1
lukadd 2 901 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 5 minut temu, ODIN85 napisał(a): Pada na procka i kabelek premium już mam ale czekam na testy 9800x3d? 6 minut temu, Element Wojny napisał(a): U was to jeszcze działa? Heh. Działa RTX 5090 nadchodzi:
galakty 3 305 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 5070Ti przy tych samych ustawieniach i FPS co 4070Ti zużyje mniej prądu prawda? A 5080?
Gret 550 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Mam wrażenie że nowy Henryk to będzie gwóźdź do trumny
Element Wojny 4 775 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 5 minut temu, lukadd napisał(a): Działa RTX 5090 nadchodzi: W czasach Covida sam bawiłem się w te boty, ale nic z tego u nas poza Amazonem, Ebuyerem i ewentualnie Currysem nie działało - powprowadzali limity, chaptche, ręczne sprawdzanie zamówień itd, na którymś etapie zawsze się odpadało.
ODIN85 3 500 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 4 minuty temu, lukadd napisał(a): 9800x3d? Działa RTX 5090 nadchodzi: Co Ty. Jak zmienię to na Intela Teraz, Element Wojny napisał(a): W czasach Covida sam bawiłem się w te boty, ale nic z tego u nas poza Amazonem, Ebuyerem i ewentualnie Currysem nie działało - powprowadzali limity, chaptche, ręczne sprawdzanie zamówień itd, na którymś etapie zawsze się odpadało. Mi wystarczyło siedzenie na forum
VRman 2 634 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 1 godzinę temu, Reddzik napisał(a): Wy macie fajnie, ale co mają powiedzieć co mają RTX 30? albo jeszcze gorzej? Kiepsko to widzę. JAk to co? Zmieniać 3060 na 4060 dla +8% wydajności (czy to tam 3060ti vs 4060ti) I teraz zmieniać 4060 na 5060 dla kolejnych aż 10%. Po dziesięciu zmianach uzbiera się różnica w okolicach sensu robienia jednej. i tu też link który ktoś wrzucał kilka podstron temu: https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-50-technical-deep-dive/3.html I zauważcie. Kategoria: Benchmarking. Klikasz a tam "Benchmarkin LLM and AI performance" W dziale architektura też "zmiany polepszające AI". Ani w filmiku DF ani w tym artykule nie ma ANI LITERKI o rasterze. No chyba, że liczyć GDDR7 jako ulepszenie architektury Pisałem ponad 2 lata temu wątek na Reddicie gdzie zapraszałem do wróżenia i pisania oczekiwań. Nie mogę znaleźć, ale pisałem tam wtedy, dwa i pół roku temu, że możemy dostać jakieś ściemniane nowe generacje. Pisałem, że np. mogą przywrócić poprawne nazwy i np. 4070 przemalować na 5060Ti, dodając ciut szybszą pamięć, albo np. lekko obcięty 4070 nazwać 5060. Oczywiście z dodaniem nieistotnych pierdół, żeby nitk nie mógł zarzucić, że oszukują z tą "nową generacją" czyli nowe porty DP/HDMI, kodery video itp. Ogólnie pisałem, że obawiam się braku nowej generacji aż do czasu 2nm. Dwa lata i miesiąc później mamy obraz sytuacji. Wykrakałem. To jest stara ADA + GDDR7 + ej aj ej aj, RT i jeszcze trochę ej aj. Nic dziwnego że takie śmieszne przyrosty w rasterze skoro NIC się nie zmieniło, tylko wyższy target dla poboru prądu czy ciut mniej okrokojne wersje. Jedyne co pozytywne, że 5090 w ogóle będzie mieć te +25% rastera. Bałem się, że zrobią MCMa, który będzie gorszy od 4090 w rasterze, ale wszyscy będą chwalić bo za to w RT i AI będzie super w grach idących w 30fps. Jedyny pesymizm odnośnie Nvidii, który się nie sprawdził. Przecież tak na serio to pseudo-nowa generacja, czyli refresh, mogła dać więcej niż ten Nvidia OhWell. Pamiętacie 480 i 580 i jakie było marudzenie, że to refresh? Albo u AMD? Przecież tam było spokojnie +25% a nawet więcej. A tak narzekaliśmy wtedy mimo że cenowo dostawaliśmy więcej za każdą wydaną złotówkę w porównaniu nie tylko do MSRP ze startu poprzedniej generacji, ale i w porównaniu do cen na premierę nowej. Człowiek żył w raju i nawet nie zdawał sobie z tego sprawy Nie mogę tego mojego redditowego wątka znaleźć, a bym się chętnie teraz pochwalił, bo chyba jako jedyny brałem śmiesznie mały postęp w rasterze jako bardzo prawdopodobny scenariusz. Może wywalili, bo po banie wyedytowałem i dodałem akapit z pomyjami wylanymi na moderację Reddita. Rok później się jeszcze nie skapnęli, ale może teraz już tak i usunęli 1 godzinę temu, Necronom napisał(a): Prosta recepta, brakuje rzeczywiście mocy to rozważam zakup. Nie potrzebuję to nie wywalam kasy, ot cała filozofia Ktoś grający na PC VR się zdenerwuje jak to przeczyta, bo dla VR to 5090 jest o 2x za wolna i przydałoby się coś lepszego, a gdzie tu mówić o kartach innych niż za pierdylion monet. Godzinę temu, SmogSmok napisał(a): Poprawili to na WCCFTECH, jednak 5090 z 30% przyrostem, a nie 15%. Ale tu jest RT, a nie raster. Swoją drogą to jestem w szoku. Byłem pewien, że JAKIEŚ ulepszenia w RT będą. Nawet przed CESem nie wykluczałem, że 5080 dorówna 4090. To ta przepustowość RAMu kompletnie nic nie daje? Aż tak mało? Nie interesuję się RT, ale rejtrejsfile z DF tyle razy powtarzają, że przepustowość pamięci, przepustowość pamięci i przepustowość pamięci. A tu taki zonk? Ależ porażka, serio. A ludzie myśleli że 4060 vs. 3060 to szczyt bezczelności Nvidii Jak nie dadzą +30% w 5060 w tej samej cenie to osoby robiące upgrade po 4 latach dostaną łącznie ile? Kilkanaście procent? Po DWÓCH generacjach, bo NV wymyśliła, żeby nazwać 50tkę 60tką. Chyba, że szybko zrobią wersje z GDDR7 na kostkach 3GB i dadzą chociaż więcej RAMu. Ale to i tak nic nie pomoże osobom przesiadającym się z 3060 12GB po trzech latach. W sumie to jako osoba nie zainteresowana kartami ala 4060, to mam nadzieję, że będzie jak najgorzej. Przynajmniej będą fajne memy i kupa dramy w internetach u testerów. Już recki 4060 na HU były całkiem zabawne i tylko czekałem czy Steve lub Tim pęknie i zacznie rzucać bluzgi Fajnie jakby "buuuuuuu!" było tak głośne, żeby doszło do uszu Kurteczki, który i tak się z tego pośmieje i przestawi linię GPU na produkcję chipów do AI... 1
Kadajo 7 396 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia Ale czekajcie w sumie to jakby nie patrzeć Nvidia dokonała czegoś niesamowicie dziwnego. Wprowadziła nowe karty na rynek i zadowoliła nie tylko przyszłych posiadaczy którzy przejdą na nowe GPU ale i 3 generacje wstecz udoskonalając ficzery. Chyba czegoś takiego w historii GPU nie było. W sumie to trochę łezka w oku u mnie, nigdy nie miałem Nv z "5" z przodu, ani FX 5xxx ani GTX 5xx, z RTX nie mialem 2xxx i teraz 5xxx. Wiedze tutaj jakąś prawidłowość "RTX" @VRman Czyli to wszytko twoja wina, jak mogłeś Dzwon do kurteczki niech to odkręca wszystko 1
Element Wojny 4 775 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 1 minutę temu, ODIN85 napisał(a): Mi wystarczyło siedzenie na forum Ja wtedy siedziałem na forach i disco z kartami - tysiące ludzi, w jednym miejscu, żeby trafić na drop 20-30 kart na sklep raz na parę dni. Tam to padały rekordy, klikasz 2 sekundy po dropie kart brak
bourne2008 1 202 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 6 minut temu, galakty napisał(a): 5070Ti przy tych samych ustawieniach i FPS co 4070Ti zużyje mniej prądu prawda? A 5080? Ze względu na przejście na proces 3nm pewnie mniej ale z drugiej strony upchali tam sporo więcej bajerów więc może wyjść różnie 1
Spl97 1 291 Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia 1 minutę temu, Raider napisał(a): przecieki mówiły że będzie taka karta pomiędzy 5090 a 5080 i faktycznie - będzie mobliny 5090 z 24GB Jest i będzie 5090 laptopowy z 24 GB na 256-bit szynie. Tylko tym razem pisałem o możliwej desktopowej wersji 5080 z 24 GB. A laptopowy 5090 czystą mocą to nawet nie stoi obok desktopowej 5080 .
lukadd 2 901 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 3 minuty temu, ODIN85 napisał(a): Jak zmienię to na Intela Bierz tego nowego 9 285K będziesz pierwszy na forum
Faflucy 312 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia 1 minutę temu, bourne2008 napisał(a): Ze względu na przejście na proces 3nm pewnie mniej ale z drugiej strony upchali tam sporo więcej bajerów więc może wyjść różnie Ale seria RTX 5000 nie korzysta z procesu 3nm tylko dalej 5nm
SebastianFM 344 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) 7 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale czekajcie w sumie to jakby nie patrzeć Nvidia dokonała czegoś niesamowicie dziwnego. Wprowadziła nowe karty na rynek i zadowoliła nie tylko przyszłych posiadaczy którzy przejdą na nowe GPU ale i 3 generacje wstecz udoskonalając ficzery. Chyba czegoś takiego w historii GPU nie było. W sumie to trochę łezka w oku u mnie, nigdy nie miałem Nv z "5" z przodu, ani FX 5xxx ani GTX 5xx, z RTX nie mialem 2xxx i teraz 5xxx. Wiedze tutaj jakąś prawidłowość "RTX" Ty się tak nie ciesz na zapas, ponieważ jak na razie nie wiadomo jaki wpływ na wydajność będzie miało użycie nowego modelu Transformer. Najbardziej się martwię o Ray Reconstruction, ponieważ w tym przypadku jest wykonywanych najwięcej obliczeń na rdzeniach Tensor. NVIDIA podała, że nowy model wymaga 4 razy więcej obliczeń. Edytowane 15 Stycznia przez SebastianFM
bourne2008 1 202 Opublikowano 15 Stycznia Opublikowano 15 Stycznia (edytowane) A no fakt, coś mi się przewidziało Edytowane 15 Stycznia przez bourne2008
Rekomendowane odpowiedzi