Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, lukadd napisał(a):

"Our new frame generation AI model is 40% faster, uses 30% less VRAM

Ale to jest o 30% mniej dla AI, a nie 30% mniej pamięci w grze

Weźmy na przykład taką sytuację. Gra zajmuje 10GB, obliczenia AI 1GB. To poprawę masz o 0,3GB a nie o 3GB

Edytowane przez VRman
  • Upvote 4
Opublikowano
21 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@maxmaster027 Albo Astral albo Gainward. Nic innego nie wchodzi w grę. Więc zobaczymy jakie będą wyniki testów i ceny. Bo jak będzie 2500 droższy Astral, a chłodniejszy 3-4 stopnie to bez sensu :)

Czesc, dlaczego akurat Gainward?

Ja celuje na Gaming OC od Gigabyte, zawsze mialem Gigabyty to i 5090 bedzie od nich :D

A jeszcze bede potrzebowal 5080 do SFF (max 330mm dlugosci) wiec wybor bedzie ograniczony miedzy: FE, Asus Prime, MSI Ventus lub Gigabyte Windforce

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, VRman napisał(a):

No wlasnie tez sie zreflektowalem. Mi chodziło o 5.5% pamieci w grze :) no ile by nie bylo zapewne nie bedzie to jakas stała zmienna tylko zależne od tytułu

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Weźmy na przykład taką sytuację. Gra zajmuj 10GB, obliczenia AI 1GB. To poprawę masz o 0,3GB a nie o 3GB

No przecież cały czas o tym piszę :E Nawet w poprzednim poście podawałem od czego należy liczyć te 30%.

Opublikowano
3 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

Czesc, dlaczego akurat Gainward?

Ja celuje na Gaming OC od Gigabyte, zawsze mialem Gigabyty to i 5090 bedzie od nich :D

A jeszcze bede potrzebowal 5080 do SFF (max 330mm dlugosci) wiec wybor bedzie ograniczony miedzy: FE, Asus Prime, MSI Ventus lub Gigabyte Windforce

https://en.wikipedia.org/wiki/Gainward Palit i Gainward jedna firma. Palit Game Rock 4090 to jeden z najlepszych 4090tek wiec jest duza szansa, że ten trend bedzie kontynuowany

Teraz, lukadd napisał(a):

No przecież cały czas o tym piszę :E Nawet w poprzednim poście podawałem od czego należy liczyć te 30%.

No to dobrze, że to wyjasnilismy. :) 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Palit i Gainward jedna firma. Palit Game Rock 4090 to jeden z najlepszych 4090tek wiec jest duza szansa, że ten trend bedzie kontynuowany

Patrząc na stronę obu firm Palit jest ciupkę większy w 5090

331.9 x 150 x 70.4 mm

VS Gainward

331.9 x 145.6 x 69.9 mm

może coś wyżej wystaje ;)

Edytowane przez Ogider
Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

W sumie nic Ci takiego nie na pisał. Nie ma co sie obrażać. Nie obraził Cie tylko zbyt agresywnie podszedl do tematu :hihot: W końcu sam chce zostać modem powinniscie sie dogadac 

To nie był pierwszy taki jego wyskok i był ostrzegany już. Jak myśli ze mu wszytko wolno to się pomylił.

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Ogider napisał(a):

Patrząc na stronę obu firm Palit jest ciupkę większy w 5090

331.9 x 150 x 70.4 mm

VS Gainward

331.9 x 145.6 x 69.9 mm

Możliwe, aczkolwiek widać, że są podobne i mimo nieznaczych różnic w desing'nie pochodziły prawdopodobnie z tego samego projektu 

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To nie był pierwszy taki jego wyskok i był ostrzegany już. Jak myśli ze mu wszytko wolno to się pomylił.

Wyłaczyłeś mu tiktoka wiec pewnie zaraz napisze do Trumpa@akaTomcug i mu go włączy 

Opublikowano

Zerknąłem z ciekawości na sklepy w DE i widzę ostre przygotowania do premiery. 4080tki wymiotło z większości sklepów. W MF jakiś jeden model, w alternate też jeden. W NBB kilka, ale terminy dostawy oznaczone 2-4dni czyli to na zamówienie z zewnętrznego magazynu jakichś dystrybutorów.

Opublikowano
50 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

W sumie nic Ci takiego nie na pisał. Nie ma co sie obrażać. Nie obraził Cie tylko zbyt agresywnie podszedl do tematu :hihot: W końcu sam chce zostać modem powinniscie sie dogadac 

46 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja ze zdumieniem patrzę na to, co gość wyczynia sobie tu bezkarnie i wyrasta na jakiegoś forumowego szeryfa poza prawem i dziecko specjalnej troski.
Zachowajmy jakiś poziom. Przynajmniej próbujmy.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

@JeRRyF3D wszystko ma swoje granice.

Ale jak ktoś na prośbę żeby nie przeklinać tyle odpowiada skoro mody mogą to ja tez to o czym dalej z nim dyskutować ...

O, jakas drama na forum? Ktos pojechal w Bieszczady?

edit. o widze juz, kolega od 5090 pojechal wypoczac. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 1
Opublikowano

Kolejna wycieczka na łono przyrody? Gdzie nasz miejscowy ekspert od memów jak jest potrzebny. :E

Dziś odbieram 4070Ti Super i zobaczymy jak dalej się sprawy potoczą z dostępnością i cenami 5070Ti. Jeśli będzie za grubo na premierę z modelami ze średniej półki, pozostanę przy poprzednim genie trochę dłużej.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Wolałbym nowy, 128GB może być. 
    • To skoro wiesz, czym są testy CPU, to powinieneś wiedzieć, że taki test nie powinien być ograniczany przez kartę graficzną Dla Ciebie to, że kilka osób chce sobie porównać proce i swoje konfiguracje w jakimś bęcmarku jest bezużyteczne, dla mnie w sumie też, choć z innych powodów, ale ja nie wyskakuję jak Filip z konopi, pisząc niczym Pan Maruda, że "nie, nie, nie, tak nie wolno testować!"  Oczywiście możesz się z tym nie zgadzać, ale to akurat nie rozdzielczość w tym przypadku decyduje o tym, że te porównania są mało przydatne, ale jak chcą sobie sprawdzić, kto ma dłuższego we wbudowanym bęcmarku Tomb Raidera, to co w tym złego? Przecież nie musisz sugerować się ich wynikami. W wielowątkowych obciążeniach jest to możliwe, w grach nawet taki kasztan łapie wyższe zegary od 9800X3D. Loteria krzemowa była zawsze, nic się na to nie poradzi, można co najwyżej zwrócić CPU do sklepu
    • MG HS2:   Dawid Kulinicz Strespnoodmggmgc3ua8h947lfil3lnf610f2la00amgh2ig06h 36fl122m  · Witajcie, mam ogromny problem z moim Mg HS2. Mianowice radio/prawy wyswietlacz - wlacza sie i wylacza losowo, czasami dziala normalnie caly czas, a czasami w ciagu 10 mibut wlaczy sie kilka razy. Czesto wylaczaniu towarzyszy taki zaciety bardzo nieprzyjemny dzwiek. Aaa i dodam rowniez ze bardzo czesto rowniez - radio wcale nie sie uruchamia. Serwis gezet z zielonej gory twierdzi ze bie ma solucji jeszcze na aktualizacje oprogramowania w momencie w ktorym radio sie nie wlacza. Moim zdaniem to nie kwestia softa a sprzetu. Ktos juz tak mial?   MG HSHS2 Klub Polska Facebook.mp4       Sija Skwierczyńska Nam się robiło coś takiego,,,, priv   Kamila Jarzmicka A może to kwestia modułu?   Sija Skwierczyńska Serwis.... Moduł sterowania elektroniką, taka płytka przy silniku.... Czas oczekiwania na cześć ok. 1,5 tygodnia,,, w moim przypadku auto na serwisie drugi raz... teraz namierzyli usterkę ,,,oddane 19.01 jutro odbieramy 02.02   ***************   Wrócmy do Chery Tiggo 9 PHEV:   Paweł Woliński ptdorosSne34n268i8f1950t3g0mi04l41af7fu22025a uud7l188a7 57r  · Czy Tiggo 9 ma radio FM? …i TAK i NIE - znaczy ma na wyposażeniu wg specyfikacji, ale nie działa w 75%, więc Hmm… Dla osób, które słuchają radia (nie myślić z audio/spotify) to będzie ogromny problem… Zdrowych i Wesołych Świąt — bez siły. Chery Tiggo 9 PHEV - Porady Leasing Pomoc PL Facebook.mp4     Błażej Wasiak Jest to jakiś problem ale do przeżycia   Paweł Woliński Autor Najbardziej zasłużony współautor Błażej Wasiak zgadzam się , jeśli nie słuchasz radia to jest do przeżycia   Błażej Wasiak Paweł Woliński możesz odpalić internetowe z apki. Poza tym w garażu nie słucham   Paweł Woliński Autor Najbardziej zasłużony współautor Błażej Wasiak poza garażem jest nie wiele lepiej   Błażej Wasiak Paweł Woliński wiem że nie jest różowo bo mam J7 ale to najmniejszy problem dla mnie   Adam Tee no i dobrze, i tak nie słucham radia, same głupie reklamy i polityka. lepiej powiedz jak działa apple carplay , czy nie muli lub czy nie rwie połączenia ?   Grzesiu Kravvczyk A czy w Twoim egzemplarzu jest pletwa na dachu?   Paweł Woliński Autor Najbardziej zasłużony współautor Grzesiu Kravvczyk no racja, Chińczycy zapomnieli założyć płetwę - dzwoniłem już do serwisu i płetwa ma przyjść po nowym razem z brakującą roletą     Grzesiu Kravvczyk Paweł Woliński nie wiem czy to tak działa ale w mojej Omodzie 9 jest pletwna i radio działa idealnie (FM i DAB) ale wiem że inne modele samochody z początku produkcji mają z tym problem.   Grzesiu Kravvczyk Paweł Woliński     Paweł Woliński Autor Najbardziej zasłużony współautor Grzesiu Kravvczyk zobaczysz że będziemy dokupować te płetwy na AliExpress do samodzielnego montażu wesołych świąt życzę   Grzegorz Dobry Paweł Woliński nowy podłokietnik tylnej kanapy też ma przyjść, elektryczna regulacja kierownicy także, do samodzielnego montażu;);)   Michał Świderek Ja mam aplikacje w telefonie. I to działa bezbłędnie   Paweł Woliński Autor Najbardziej zasłużony współautor Michał Świderek rozumiem, a ja mam też fiata Doblo z 2015 roku i tam radio działa normalnie PS - 2 rozwiązania problemu widzę : 1. Płetwa (antena) do samodzielnego montażu 2. Darmowa aplikacja RADIO w sklepie online chery   Michał Świderek Paweł Woliński oooo. O darmowej aplikacji nie wiedziałem   Paweł Woliński Autor Najbardziej zasłużony współautor Michał Świderek ja też nie - bo nie istnieje 😂😂😂   Michał Kopeć Ktoś jeszcze słucha radia? Nawet jeśli to w aplikacjach jak TuneIn radio działa lepiej   Paweł Woliński Autor Najbardziej zasłużony współautor Michał Kopeć no tak, pewnie właśnie dlatego dali radio niedziałające , bo i tak nikt nie słucha   Czarek Cezary Jak dla mnie to żadna strata od lat nie słucham tego badziewia.Chodzi mi o te Komercyjne z Fm   Rafał Kaz Co to znaczy "zapomnieli dodać płetwy i radio nie działa"   Paweł Woliński Autor Najbardziej zasłużony współautor Rafał Kaz taki żart , po prostu dali radio które nie działa (w sensie tuner) identycznie jak w omoda na początku, ale pomimo to powielili ta samą usterkę… czemu nie   Rafał Kaz Paweł Woliński całe szczęście bo ja radia słucham z telefonu   Michał Szymczak Paweł Woliński udało Ci się jakoś ogarnąć radio? Ojciec (jest wiekowy i niefejsbukowy) właśnie odebrał swojego Tiggo 9 i też już zauważył problemy z radiem, a on w przeciwieństwie do mnie słucha przede wszystkim radia a nie tidala. Tak sobie myślę, że chyba będzie się do serwisu zgłosić z usterką radia - słaby zasięg i kiepska jakość. Jestem ciekaw czy już może to zgłaszałeś? Sama aplikacja "radia" jest bardzo zbliżona wizualnie (i tak samo ułomna) do tego co mam w moim Leapmotor B10, ale mam wrażenie, że u mnie jednak więcej tych stacji łapie.   Paweł Woliński Autor Najbardziej zasłużony współautor Michał Szymczak nie ogarnąłem , do serwisu nie zgłaszałem… boję się że jak zgłoszę to mi wymontują całe radio na ekspertyzę   Michał Szymczak Paweł Woliński funkcjonalność to chery aktualizacją może ogarnąć, natomiast za kiepski zasięg odpowiada zapewne brak anteny lub jej rozmiar czy umieszczenie, a tutaj to już serwis mógłby coś z tym zrobić, aczkolwiek jeżeli to występuje we wszystkich egzemplarzach to może (tak jak z wieloma punktami z Twojej listy - dzięki wielkie za nią) uderzyć do chery polska żeby jakąś akcję serwisową w tej kwestii zrobili. ************* Chery Tiggo 9 PHEV - Porady Leasing Pomoc PL Facebook.mp4
    • Z tego co widzę co teraz się wyprawia na rynku z cenami kart to był jednak interes życia zakup nowego Palita Game Rock rtx 4090 za 8k.
    • Aa czyli 128GB na UFS 3.1  nie Xiaomi Telefonów tez bym jednak nie chciał czy ja wiem czy Oneplus taka cegła zamówiłem pod koniec 2024 Oneplusa 12 chcialem zobaczyc jak sie prezentuje byłem w szoku jak lepszy aparat przedni miał od mojego S24U reszta  wydawała się na + ale ci powiem Ojciec ma S25U i jak on chodzi to czuć róznice nie jakąs przepasc ogromną ale czuć tą róznice bo Rdzenie nie ma juz na Cortex tylko Orion jak Qualcomm robi w  Laptopach na Windowsie i taktowanie rdzeni tez pewnie swoje robią😉
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...