Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Co to za gry?

Może trafi się jakaś niespodzianka typu Indiana :E

a tak to raczej nic. KCD2 trochę przyciśnie, ale to nic z czym by sobie 4090 nie poradziło. No i zobaczymy co z mafią będzie. Ale ta gra to całkowita niewiadoma.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Odpal Indianę albo Wukonga.

Wukonga przeszedlem konczac z licznikem na 100h. Gralem jeszcze w wersje premierowa i w 4K cinema, full PT + nvidia RTX HDR, ktory tez dodatkowo obciaza GPU z dlss Q+FG mialem 70-80 fps caly czas. Ostatnio zainstalowalem ponownie i tam fps jeszcze przybylo.

Indiana testowalem na razie w dzungli. 4K max, PT max i 75fps+ z dlss Q+FG. Wiem, ze tam pod koniec gry spada chwilami fps, ale gra generalnie jest jak najbardziej grywalna na 4090. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Czytając forum sam pobawiłem się w podmiankę bibliotek DLSS (wcześniej w sumie nie wiedziałem, że tak można, nie interesowałem się tym).

Na tą chwilę w Wiedźminie 3 Next Gen, bo to akurat ogrywam z kompatybilnych gierek. Zrobiłem też to co opisywali na wątku reddita z NvidiaProfileInspector no i wniosek jest jeden, WOW.
Nawet fakt, że testuję to na leciwym już RTX 2060 (czeka na wymianę :D)
Spadek wydajności? Kilka klatek na pewno, zupełnie nie odczuwalne w trakcie gry na monitorze z G-Sync.
Poprawa jakości obrazu? Olbrzymia, aż mam wrażenie, że za jest za ostro.
Poprzednio grając na domyślnym DLSS Quality, miałem jeszcze włączony w opcjach Sharpening, teraz bez tej opcji na DLSS Q jest i tak ostrzej i lepiej ;O
Gram na monitorze QHD 2560 x 1440.

Edytowane przez soundvibez
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Były. PNY i MSI miały ceny :)

Nie martw sie kupisz sobie na premierę wymarzonego RTX 5090, wrzucisz na forum fotekcze, zrobisz sobie benchmarka i bedziesz pierwszy w rankingu ;)

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
29 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Właśnie zacząłem Stalkera 2 i jak ma mnie 5090 skusic? Do tego pewnie z 500W leci, a mam ~380W w tej gierce bez UV. Po właczeniu jeszcze starego FG mam ~100fps 10ms w ustawieniach epickich 100% TAA. Bez FG ~ 60fps. A jeszcze przeciez w zanadrzu jest DLSS Q. Gdybym mial monitor 240Hz+ to bardziej bylbym zmotywowany do kupna 5090 w tym momencie. Jak faktycznie potwierdzi sie, ze 6090 wyjdzie na jesieni 2026 to raczej przeczekam.

Screenshot_20250124_004810_YouTube.jpg

Ty tak na serio? Mega wydajnosc jest. Spójrz 4080 Super ma wydajnosc 18% gorsza w 2k i 30% gorsza w 4k. A przecie ma wiecej 60% CUDA, tutaj tylko przy 33% jest a 21% w 2k. Czyli 5090 majac wiecej 33% CUDA =21% wiecej FPS, a 4090 majac wiecej 60% CUDA ma tylko 30% FPS wiecej od 4080Super. W porównaniu do 4080 wygladaloby to jeszcze gorzej

Opublikowano
38 minut temu, Vexis napisał(a):

Patrząc na wyniki 5090, to 5080 to będą niezłe jaja vs. 4080 Super :D

5090 ma 32% więcej jednostek od 4090 i ok 30% wyższa wydajność. Oby nie okazało się że jak 5080 ma 5% więcej jednostek od 4080s to i 5% wyższa wydajność bo chyba pęknę ze smiechu:smiech:

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

niestety wyświetlacze w kokpicie nadal smużą... lipa niestety.

Serio? :/ 

Czyli tylko FG i MFG zostaje... Sam jestem ciekawy czy MFG dużo lepiej się spisuje w MFS 2024, skoro teraz osiągam 80 FPS stabilnie, to może miałbym 100/120 :E 

Ale i tak to bez sensu, bo FG nie działa podczas VR, a wtedy potrzeba płynności...

Opublikowano

Zabawne jest to ze w pewnych sytuacjach znowu CPU nie wystarcza, aby wykarmić 5090.

Tak... 9800x3D jest za wolny dla 5090 :smiech:

@some1

5090 jest dla osób, które chcą po prostu mieć najlepszą kartę za wszelką cenę i nic innego nie jest dla nich ważne. Oczywiście jeśli mówimy o graniu.

Opublikowano

9800X3D dopiero niedawno "odblokował" 4090, to co dopiero kartę 30% wydajniejszą? Dwie generacje CPU muszą wyjść, ze wzrostem IPC po 10-15% żeby wykarmić 5090. 5090 pokaże się z lepszej strony przy premierze nowszych CPU. 

Ale 400W po UV trochę jednak boli. 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, bartez88 napisał(a):

5090 ma 32% więcej jednostek od 4090 i ok 30% wyższa wydajność. Oby nie okazało się że jak 5080 ma 5% więcej jednostek od 4080s to i 5% wyższa wydajność bo chyba pęknę ze smiechu:smiech:

Akurat w przypadku 5080 nie będzie występować ryzyko wystąpienia tzw. CPU bottleneck, więc będzie można zobaczyć ile faktycznie dało delikatne zwiekszenie SM i usprawnienia architektury. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Upvote 1