Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, CajraX napisał(a):

Tak sobie przeglądam specyfikację RTX 4090 i 5090, no i z tego co widzę to niby wszystkiego więcej podokładali, ale poza ROPami.

W 5080 oraz 5070 Ti mają mieć więcej ROP od poprzedników (112 vs 128, 96 vs 128). W 5070 tyle samo co poprzednik.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Paw79 napisał(a):

Dopiero teraz widzę że karta miała wczoraj premierowe testy.
Jednak TDP nie było grubo na wyrost- te 500W w grach "is real".
Zimą to w sumie "darmowe" ogrzewanie, ale powodzenia przy graniu latem. :lol2:
Nie chce mi się wertować wszystkich postów i recenzji, więc po prostu zapytam: są już jakieś testy tej karty po undervolcie?

Mogę coś pokręcić, bo mnie temat UV nie interesuje, ale chyba możesz liczyć 16% obniżkę prądu zanim pojawią się spadki wydajności. Teraz. Czyli pewnie mniej później. Dla bezpieczeństwa powiedzmy 10% poboru zetniesz. Tyle na pewno. 

16 minut temu, CajraX napisał(a):

Tak sobie przeglądam specyfikację RTX 4090 i 5090, no i z tego co widzę to niby wszystkiego więcej podokładali, ale poza ROPami. I tu jest pies pogrzebany, bo to chyba zahamowało przyrost z samych usprawnień architektonicznych. Czarne chmury zbierają się nad rynkiem GPU, bo producenci nie są już w stanie przekroczyć pewnych barier konstrukcyjnych. Zatrzymało się coś, co samo się od dwudziestu lat kręciło.

Taa. Zatrzymało się przeświadczenie w głowach korpokrawaciarzy, że gamingowymi GPU jest sens się zajmować. Na co Ci ROPs w karcie do AI? No właśnie. Jestem pewien, że jakby dali 4090tce więcer ROPS, sporo więcej cache'u L2 i GDDR7, to byłoby znacznie szybciej i nikomu nie potrzebny był układ robiony pod AI, którego Nvidia przemalowała na GPU do gier. 

@Kadajo

Na co ja patrzę na tym obrazku?  Słońce wali mi prosto w monitor. Artefakty? Wydajność? 

Edytowane przez VRman
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, Spl97 napisał(a):

W 5080 oraz 5070 Ti mają mieć więcej ROP od poprzedników (112 vs 128, 96 vs 128). W 5070 tyle samo co poprzednik.

Faktycznie. Jakoś tego wcześniej nie odnotowałem, ale teraz już mam wyjaśnione z czego może się uzbierać te 10-15% :D

Opublikowano

20 stopni wyższa temp. CPU chłodzonego powietrzem przy dość dobrze wentylowanej obudowie :Up_to_s:

Screenshot_20250124_130631_Samsung Internet.jpg

Opublikowano
57 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak ja już czytam na redicie ze nowy model DLSS MASYWNIE POPRAWIA JAKOŚĆ OBRAZU, DZIEŃ I NOC NORMLANIE SZOK.

Nic tylko czytam i nadrabiam wszytko z wczoraj i tu bekę cały czas kręce. :)

Czemu się dziwisz?

W każdym kraju znajdzie się taki sebix oktaba który napisze ze jest lepiej , nie widać różnicy, że przy multi fake generatorze nie widzi artefaktów i potem bezmyślna klakiernia powtarza,  "tata a Sebastian powiedzial" , co z tego że dasz linka do testu gdzie widać babole na ekranie , jak pada argument nie do zbicia: Sebastian napisal

Opublikowano
4 minuty temu, muszka napisał(a):

20 stopni wyższa temp. CPU chłodzonego powietrzem przy dość dobrze wentylowanej obudowie :Up_to_s:

Akurat Fractal Torrent to obudowa, która może pokazywać bardzo dużą różnicę, bo tam z kartą klasycznej konstrukcji ciepłe powietrze jest wyrzucane od razu do tyłu. 

Przy bardziej typowych obudowach z wyciągiem do góry pewnie różnica nie będzie tak duża, bo tam zawsze jest źle :E

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GAZuOOT napisał(a):

Ja tam celuje w jakiekolwiek 5090 [..] Jak sie nie uda to może 5080.

W budzie próżnia, więc się nie dziwie :hihot:, ale sprzedac 4090, zeby kupic 5080 to interes zycia.

Edytowane przez DżonyBi
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, muszka napisał(a):

Screenshot_20250124_130631_Samsung Internet.jpg

Wrzuć link do tego testu, bo brakuje informacji w czym było testowane i z jaką prędkością pracowały wentylatory w obudowie.

W przypadku modeli niereferencyjnych różnica będzie znikoma.

Mogliby zrobić testy w mini PC, jakie tam są temperatury.

Edytowane przez Doamdor