Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Milion stron więc zapytam pewnie znów o to samo ale wygląda patrząc na testy że ta 5090 ma podobny wzrost z RT i bez RT a tylko NVIDIA. A miała to być karta przetargowa serii 5000 wzrosty w Rt bo w rasterze wzrost adekwatny do wzrostu poboru. Bo ta sama technologiia

Opublikowano
4 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Milion stron więc zapytam pewnie znów o to samo ale wygląda patrząc na testy że ta 5090 ma podobny wzrost z RT i bez RT a tylko NVIDIA. A miała to być karta przetargowa serii 5000 wzrosty w Rt bo w rasterze wzrost adekwatny do wzrostu poboru. Bo ta sama technologiia

Znaczy o co pytasz?

Opublikowano

Temat jak i forum czytam. Udzielam się rzadko, na pclab również przez ostatnie lata sporo mniej niż kiedyś. Tam nick "bocieque", może ktoś kojarzy. Głównie przez to, że po 30 latach granie przestało być głównym hobby. Z kilku powodów, ale nie chcę mi się tu wypisywać w jak słabym stanie jest obecnie rynek gier (może mam za duże wymagania ;p), a ceny niedopracowanych produktów jak i sprzętu idą do góry w chorym tempie.

W każdym razie mając 3080, nvidia średnio zachęca mnie do kupna czegoś z serii 5xxx. Też chyba nie jestem zbytnio targetem grając w 2-3 gry w roku. FG średnio mnie interesuje. Co prawda testowałem wersję od AMD z oczywistych powodów. Większa ilość FPS to zawsze była dla mnie przede wszystkim lepsza responsywność, momentalna reakcja na szybki ruch myszki itp no i oczywiście ostrość obrazu w ruchu. Monitor 240hz mam już piąty rok, wcześniej wiele lat 144hz, bo zawsze wysoki klatkaż był dla mnie ważny. Dlatego też romans z konsolami był dla mnie krótki ;p.

W każdym razie FG nie daje ani responsywności, ani przez artefakty ostrego obrazu w ruchu, więc dwóch dla mnie najważniejszych zalet wysokiej ilości fps. Na padzie w spokojnej grze typu Silent Hill 2, to jeszcze przeszło, choć było denerwujące i wymagało czasu na przyzwyczajenie, ale na myszce w szybkich grach totalnie tego nie trawię. Wolę natywne 80-90 fps, niż 200-300 z fg i większym input lagiem i artefaktami. Poza tym wysoki input lag przy niskim klatkażu jest naturalny w odczuciu, a duza płynność i wysoki input lag to jakaś abominacja wizualna, jakbym odpalił grę na TV sprzed 10 lat bez trybu gra. Może fajne dla trzeciej osoby, siedzącej z boku o ile ma wadę wzroku i nie zauważy artefaktów :E.

No i jeszcze pamiętam na labie te śmiechy z ludzi grających na konsolach parę lat temu. Że nie grają w prawdziwych 4k tylko upscalerach i jeszcze używają upłynniaczy obrazu z TV by mieć 60 fps :E. Quo vadis?

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, MJRegul napisał(a):

@wrobel_krk gdzie to pytanie bo nie wiele rozumiem z tego co napisałeś ;) 

Miało być , czy dobrze myślę:) Na Ale @Kadajomnie uświadomił że to ten 4090 titan co nie wyszedł z 600w poboru:)

Karta z 32gb ddr7 głownie pod AI taka ilość pamięci i przepustowość,w  grach jak widać szału nie robi.

Pytanie czy 5070ti/5080 będzie jeszcze gorzej wyglądać na tle 4000

Opublikowano (edytowane)

ten film to  powinien być obowiązkowy, żeby móc wypowiadać się w tym temacie ;D

a zawłaszcza konkluzje

MFGx4 przydaje się naprawdę (abstrahując od artefaktów) jeśli  mamy  monitor 240hz i 5090, bo:

must  have to wysokie natywne/wejściowe/renderowane w sposób klasyczny (sic!) FPS >100 (pisał  notabene ktoś o  tym tu  o nas jeszcze przed premierą - PROPSY)

wtedy  jakość renderowanych klatek  jest  OK pod warunkiem, że nie napotkamy  zmiennego oświetlenia lub skomplikowanych obiektów (np drzewo :D)

przy niskich wejściowych  FPS lub dynamicznej grze w skomplikowanym otoczeniu jakość wyraźnie spada

czyli albo tniemy  detale albo  zbieramy skarbonkę na 5090?

Edytowane przez bofff
Opublikowano
14 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Piłeś? Nie pisz!! :lol2:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Będzie jeszcze gorzej :)

A w mym domu syn gra, gdy wraca ze szkoły
Żona pranie  pierze, a RTX je suszy
Lecz dziś na tym CESie jest coraz lepiej
I będzie jeszcze lepiej, fake klatek coraz więcej

W ithardware prognozy, temperatura wznosi się
4090 się krztusi, gdy PT go dusi
I będzie jeszcze lepiej, fake klatek coraz więcej!

Już chwycili się za słupki, ile tłuszcza ma radości
Czego się nie robi dla ludności przyjemności
W naszym cyrku jeszcze dzisiaj walczą inne upscallery
Jest ich tylko kilku, każdy może to policzyć
Jeden trochę silny, tylko grafę ma rozmytą
I dwa inni jeszcze na arenie się zmieszczą

I będzie jeszcze lepiej, fake klatek coraz więcej
A w piątek wypłata, będzie świetna zabawa
Aż przepełni się zasilacz i karta spadnie z zegara
I będzie jeszcze lepiej, fake klatek coraz więcej!

Moi drodzy koledzy, co za tumult jest w namiocie
Tłuszcza płaci i wymaga, a tu FSR padł szybciej
Niż się wszyscy spodziewali i popadli w stan histerii
Na widowni pod dachem nowi cieszą się niewierni

A w gazecie prognozy się, się, się nie sprawdziły
Intel się zakrztusił, gdy Radek go dusił
Lecz przyjechał z oddali piękny Jensen z dali

obiecał, że da więcej fake klatek i AJ-nędzy

(Oryginalny tekst piosenki (C) by Kazik ;))

Edytowane przez VRman
Opublikowano
11 minut temu, bofff napisał(a):

ten film to  powinien być obowiązkowy, żeby móc wypowiadać się w tym temacie ;D

a zawłaszcza konkluzje

MFGx4 przydaje się naprawdę (abstrahując od artefaktów) jeśli  mamy  monitor 240hz i 5090, bo:

must  have to wysokie natywne/wejściowe/renderowane w sposób klasyczny (sic!) FPS >100 (pisał  notabene ktoś o  tym tu  o nas jeszcze przed premierą - PROPSY)

wtedy  jakość renderowanych klatek  jest  OK pod warunkiem, że nie napotkamy  zmiennego oświetlenia lub skomplikowanych obiektów (np drzewo :D)

przy niskich wejściowych  FPS lub dynamicznej grze w skomplikowanym otoczeniu jakość wyraźnie spada

czyli albo tniemy  detale albo  zbieramy skarbonkę na 5090?

O tym mówiłem od dawna, podstawa dobrego generatora klatek jest wysoki bazowy FPS. Na filmie HU ładnie to wytłumaczono. 

Podstawa czyli dobre natywne 60-80 FPS, jeśli nie daje rady to dajemy DLSS, dopiero potem odpalamy generator i ustawiamy mnożnik tak by dobić do odświeżania monitora. 

Robienie 200fps z 30fps to marketingowy bełkot. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Kiedy mają być te testy 5080FE, w środę?

No to się zobaczy, czy zostanę mini dzbanem czy nie - w grę wchodzi tylko wersja FE za MSRP, nie upadłem na głowę żeby do tej koślawej generacji dopłacać choćby 10zł więcej. Jeśli się nie uda, będę sobie na spokojnie obserwował rynek używek, 4080 Super w szczególności. 

Ja już zostałem, bo grafę jestem zmuszony kupić, ale po przemyśleniach, nie dopłacę do niczego więcej. Mam 3090Ti na przeczekanie, jak będę musiał na niej siedzieć miesiac to trudno, nie dam się oskubac jak frajer. 1000 zł doplaty minimum za wentylator

I odrobine miedzi.

Opublikowano
15 minut temu, Raider napisał(a):

dziwie się że z MFG bazowy framerate spada, przecież to powinno było być liczone tylko na tensorach czy innych jednostkach a nie na CUDA co z automatu obniża fps 

Zawsze spadał, również na kartach poprzedniej generacji. Wyjątkiem są gry ograniczone przez CPU, gdzie karta ma nieużywany zapas mocy.

Opublikowano

Ja to po cichu życzę Pazernemu Panu Kurteczka (w skrócie: PPK :) ) by się wyłożył na całej tej serii 5xx. Teraz my gracze i fani technologii przebiedujemy, ale może w przyszłości będą wydawać tańsze i przede wszystkim LEPSZE generacje niż wzrost o 20%. Jak gracze masowo przestaną je kupować bo nawet być może z seri 3xxx (jak ja) nie będą się przesiadać, nie mówiąc o przesiadce z serii 4xxx; to wtedy zdarzy się albo błyskawiczna obniżka cen 5xxx albo długie zaleganie w magazynach póki korpo nie ogarnie co się dzieje. I ten 2 scenariusz wydaje się bardziej prawdopodobny.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Ja już zostałem, bo grafę jestem zmuszony kupić, ale po przemyśleniach, nie dopłacę do niczego więcej. Mam 3090Ti na przeczekanie, jak będę musiał na niej siedzieć miesiac to trudno, nie dam się oskubac jak frajer. 1000 zł doplaty minimum za wentylator

I odrobine miedzi.

Mając 4080 Super w obudowie, nie czułbym się absolutnie zmuszony do przejścia na 50X0, a już bankowo nie na 5080. Zdajesz sobie sprawę z tego, że o ile dla mnie przejście z 4070 12GB na 5080 16GB ma jakiś tam sens, o tyle Twoje przejście z 4080S 16GB na 5080 16GB jest w zasadzie... niezbyt uzasadnione? Ile realnie na tym zyskasz? 10-15%? 

Gorzej! 8%! Gdzie w tym widzisz sens? Jak dla mnie to byłaby kasa centralnie wywalona w błoto. 

image.png.b766cfd8af3d3a0c398187ed4f35635a.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, hubio napisał(a):

Ja to po cichu życzę Pazernemu Panu Kurteczka (w skrócie: PPK :) ) by się wyłożył na całej tej serii 5xx. Teraz my gracze i fani technologii przebiedujemy, ale może w przyszłości będą wydawać tańsze i przede wszystkim LEPSZE generacje niż wzrost o 20%. Jak gracze masowo przestaną je kupować bo nawet być może z seri 3xxx (jak ja) nie będą się przesiadać, nie mówiąc o przesiadce z serii 4xxx; to wtedy zdarzy się albo błyskawiczna obniżka cen 5xxx albo długie zaleganie w magazynach póki korpo nie ogarnie co się dzieje. I ten 2 scenariusz wydaje się bardziej prawdopodobny.

Oni i tak idą w sztuczną inteligencję i gaming idzie na boczny tor.

Teraz, Sebastiansbk napisał(a):

@ODIN85do rtx 5080 zmieniasz procka czy ten zestaw z sygnatury zostawiasz? 

Zostawiam jak się zdecyduję.

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Ile realnie na tym zyskasz? 10-15%? 

No dokładnie na tyle się nastawiam, i jakbym miał dopłacać wieksza kase to bym sobie plul w brode, ale to co dostałem za superka pokrywa koszt nowej karty w 95% więc w zasadzie dlaczego nie? Za rok będzie dalej mieć gwarancję, sprzedam w lepszej cenie niż 4080S jak wyjdą 6090 z mfg 24x

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

No dokładnie na tyle się nastawiam, i jakbym miał dopłacać wieksza kase to bym sobie plul w brode, ale to co dostałem za superka pokrywa koszt nowej karty w 95% więc w zasadzie dlaczego nie? Za rok będzie dalej mieć gwarancję, sprzedam w lepszej cenie niż 4080S jak wyjdą 6090 z mfg 24x

Okazuje się że będzie mniej niż 10%. Nie mam pojęcia, jakie kalkulacje sobie tam stosujesz że potrafisz taką zmianę w jakikolwiek uzasadnić, ale z mojego punktu widzenia to trochę absurdalne, to tak jakbym chciał zmienić 4070 na 4070Ti.

Co ja gadam! Przejście z 4070 na 4070Ti, dałoby mi prawie 20%. Tutaj nawet nie mogę więc zastosować żadnego porównania, bo tak niskich różnic wydajności jak w przypadku 4080S/5080 nigdzie nie ma. 

Edytowane przez Element Wojny