Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie ma bata że Nvidia będzie siedziała na tych kartach dwa lata. 

Pod koniec roku premiera RTX 6xxx? :E

Nvidia nie ma konkurencji, więc po co mieliby się śpieszyć? Spadek ceny w połowie roku i ludzie będą zadowoleni. :rotfl:

Opublikowano

Są gdzieś jakieś testy z wieloma kartami od AIB? Albo jestem ślepy albo są tylko czasem pojedyncze testy któregoś modelu.

Przy premierze 4090 były z buta filmiki z porównaniami przynajmniej 10 modeli i można było w coś celować a teraz kompletnie nie mam pojęcia na jakie modele patrzeć jeśli nie uda sie wziąć 5090 FE za MSRP, pewnie jakiegoś najtańszego Zotaca albo Gainwarda za max 11tys

Opublikowano
Teraz, Tester Wrażeń napisał(a):

Wychodzi na to, że jedyna sensowna opcja dla mnie to 5090 w MSRP, tylko weź taką dostań :D Ktoś się orientuje jaki model może być sensowny z niższej półki?

RX9070XT 🤭😉

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, Mizu napisał(a):

Są gdzieś jakieś testy z wieloma kartami od AIB? Albo jestem ślepy albo są tylko czasem pojedyncze testy któregoś modelu.

Przy premierze 4090 były z buta filmiki z porównaniami przynajmniej 10 modeli i można było w coś celować a teraz kompletnie nie mam pojęcia na jakie modele patrzeć jeśli nie uda sie wziąć 5090 FE za MSRP, pewnie jakiegoś najtańszego Zotaca albo Gainwarda za max 11tys

Wersje OC od jutra chyba

Opublikowano
7 minut temu, dawidoxx napisał(a):

@maxmaster027  gdzie te 4090 co dziś miały latać po 3 koła? :E 

Będą, ale po premierze 6090 :hihot:

2 minuty temu, Mizu napisał(a):

Są gdzieś jakieś testy z wieloma kartami od AIB? Albo jestem ślepy albo są tylko czasem pojedyncze testy któregoś modelu

Żeby dziś pojawiło się dużo testów modeli AIB to te modele muszą kosztować 999$. Wybór jest dość skromny. 

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie ma bata że Nvidia będzie siedziała na tych kartach dwa lata. 

Będzie bo i tak ciężko je dostać a żeby kupić po zawyżonej cenie trzeba koczować na ulicy z innymi bezdomnymi 😉

Opublikowano
4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Wychodzi na to, że jedyna sensowna opcja dla mnie to 5090 w MSRP, tylko weź taką dostań :D Ktoś się orientuje jaki model może być sensowny z niższej półki?

Gigabyte Gaming OC.

Opublikowano (edytowane)

4080S pół roku temu: 4600zł.

5080 o 10-15% szybsza: gdzieś koło 5500-6500zł.

Ludzie mądrzy: To wszystko przez ścianę w procesie produkcji. Nie da się już lepiej, teraz tylko AI. To nie wina Nvidii, jak mówią hejterzy. Oni się nie znają.

Transformer już teraz istotnie podbija pobór prądu. Zaraz podbije też udziały w wykorzystaniu tranzystorów w układzie. W 6xxx będzie tego więcej i mądrzy ludzie powiedzą "A nie mówiłem?! Ściana! W rasterze się już nic nie da zrobić!"

;)

Kupujcie te 5080tki, póki możecie. 6080 będzie miało wydajność 5070 w rasterze :lol2:

Ale spoko. Łysy z Digital Foundry nam wytłumaczy, że AI to przyszłość, a path tracing is awesome and amazing.

BTW. Kliknąłem w ten filmik DF kilka postów wcześniej. Dosłownie sekundę od kliknięcia w randomowe miejsce i słyszę "seeing path tracing running at this framerates is awesome. Amazing" czy coś w ten deseń. Nie było niespodzianki. :lol2:

Filmiki tego typu, co ten wrzucony dzisiaj, to tylko damage control i powstają tylko po wcześniejszym wybadaniu nastrójów wśród widzów. Najpierw powychwalają Nvidię, pobrandzlują się w 50 filmikach nad AI i PT, a potem zrobią czasem taki filmik, gdzie pokażą jak dzielnie krytykują Nvidię. Ten filmik obejrzy już 10x mniej osób, więc Nvidii nie podpadną.

Nie wiem jak ktoś może oglądać i słuchać tego co ten łysy pierdzieli. Ile razy się ośmieszał, jak np. porównaniem do 1060, żeby 4060 wypadła lepiej. A ludzie jednak nadal słuchają. I jeszcze darzą niemal czcią. Przecież to najlepsi eksperci od wszystkiego! 

Jak oglądam (niektóre filmiki) na DF to w niektórych momentach mam wrażenie jakbym oglądał polityka na wiecu. Takie samo słownictwo, takie same ślizganie się, żeby tylko nie powiedzieć nic kontrowersyjnego albo takiego, co by zdenerwowało sponsorów lub kontakty z developerami.

DF zamienia się powoli w sprzętowy IGN.

Digital Fakery.

edit: O. Znowu. Jest i 2080, coby 5080 wypadł lepiej :clap:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Teraz, dawidoxx napisał(a):

Niezle widać jak nvdia poleciała w uja :E 

Jaki przeskok dostalismy z 2080 na 3080 a tu: 

Zrzut ekranu 2025-01-29 154827.png

6% 🤣 Jezu przecież tyle to producenci na niereferentach z dopiskiem OC na pudełku robią od lat i nie trzeba było do tego kupować nowej generacji 😂

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Niezle widać jak nvdia poleciała w uja :E 

Zrzut ekranu 2025-01-29 154827.png

Zabrali przykład z intela, który przez długi czas fundował nam 4/4, 4/8. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Patrząc po testach na szybko, to nvidia w tej generacji tak na prawdę mogła wydać tylko 5090 a na resztę półek dalej klepać 4000 po prostu. 5000 poniżej 5090 nic nie wnosi, absolutnie nic.

Taka 5080 trochę zapcha się kurzem, trochę zegar spadnie i nie odróżnisz jej od 4080.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
7 minut temu, azgan napisał(a):

6% 🤣 Jezu przecież tyle to producenci na niereferentach z dopiskiem OC na pudełku robią od lat i nie trzeba było do tego kupować nowej generacji 😂

Od lat już się nie robi tych 6% na nierefach.

Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Jak przeliczysz uwzględniając zagrywkę z dodaniem szerszej szyny, czyli 320bit zamiast 256, to różnice pomiędzy 2080 a 3080 są prawie takie same jak pomiędzy 3080 a 4080. Przynajmniej wedle tego obrazka z cytatu wyżej. To po 2 latach. Teraz taki skok dostaniemy po 20tu :lol2: