Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Wychodzi na to ze NVIDIA specjalnie zrobila premiere w Chinski nowy rok bo fabryki sa zamkniete na 2 miesiace. 

Jakim cudem zamykają fabryki na 2 miesiące jak tam się pracuje cały czas... To się nie klei ani :kupa: ani :dupa:.

Przecie mówimy o kraju gdzie nawet dzieci na liniach pracują i śpi się na miejscu. Chiński nowy rok to jest dla komuchów a nie roboli w kołchozie %-)

Wg mnie karciochy idą pod stołem dla firm które dobrze zaplacą i tyle. Tu nie ma żadnej filozofii. Dopóki AI nie rypnie to nic się nie zmieni. 

Edytowane przez Totek
Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@x-kom Wczoraj pisałeś, że dziś będziecie potwierdzać "u producenta" co z naszymi Astral 5090. I jak wygląda sytuacja? 

Zamiast się kłócić między sobą to przekierujcie złość na cwaniaków z Częstochowy. 

Ciekawe, czy dziś Asus również podtrzyma dostawę 19 lutego. 

Opublikowano

Dawno nie miałem takiej beki z czytania tematu o GPU :boink:

W tej generacji jest zj...ane praktycznie wszystko: wydajność, ceny, dostępność, pobór prądu, sekcja zasilania, brak czujnika hotspotu - ale za to takie fajne chińskie z ledami :boink:

Nvidia olała graczy po całości a do tego pięknie dołożyli się scalperzy jak xkom a właściwie wszyscy sprzedawcy po kolei z cenami 7-8K za 5080, o 5090 nie warto wspominać.

Nie jestem jakimś majętnym gościem, chociaż z drugiej strony wydanie np 15K by mnie finansowo nie zabolało ale NIE NA KARTĘ DO GIER do kompa. Odjazd cenowy jest już tak abstrakcyjny że nie ma co komentować.

A ja gram sobie w KCD II na starej grafie i mam ubaw jak tu zaglądam.

O, nawet moja 4080S teraz warta prawie 2K więcej, aż nie wiem co wkleić z jutuba żeby było adekwatnie :D

Dla mnie Blackwell R.I.P

• Thanks 2
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Totek napisał(a):

Jakim cudem zamykają fabryki na 2 miesiące jak tam się pracuje cały czas... To się nie klei ani :kupa: ani :dupa:.

Przecie mówimy o kraju gdzie nawet dzieci na liniach pracują i śpi się na miejscu. Chiński nowy rok to jest dla komuchów a nie roboli w kołchozie %-)

Wg mnie karciochy idą pod stołem dla firm które dobrze zaplacą i tyle. Tu nie ma żadnej filozofii. Dopóki AI nie rypnie to nic się nie zmieni. 

Nie denerwujsie Totek :) To początek gorączki i jak  dzwony się nie nachapają towaru, to tak będzie jak jest. Niestety/stety tak to wygląda.

Edytowane przez leven
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, krukkpl napisał(a):

Wy za te 5090 na które czekacie to już zapłaciliście? Czy płatność kiedy będzie potwierdzenie terminu?

Zapłaciliśmy. Już nawet Xkom zdążył nam też wysłać pieniądze :E

Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

@Umpero

wiemy wiemy,

1. chcial bys 4090 po zanizonej cenie, choc ta plynnie idzie w gore...

2. chcial bys 5090, ale nawet do kolejki oczekuajcych sie nie zalapales :|

coz, czasami tak bywa...

Nieładnie to tak wprowadzać forumową społeczność w błąd. Ja już mam swoją karciochę %-)

20250213_145724.jpg

20250213_145213.jpg

• Like 5
  • Haha 3
  • Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Totek napisał(a):

Nie 2msc tylko 1msc i tak co roku jest. Teorie spiskowe o celowym terminie premiery to sobie można........... ;)

Wielokrotnie pisałem ludzie mają szajbę kiedyś były premiery i ludzie nie bili się o sprzęt jakby świat miał się skończyć za chwilę. A szajbę w głowie wykorzystują sklepy i skalperzy.