Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Pitt_34 @JeRRyF3D Ale w jakim celu ten operator. Jak paka przychodzi to otwieram od razu po odbiorze.

Kładę tel na biurko, tak że wystaje aparat. Otwieram paczki pod biurkiem i obracam z każdej strony paczkę jak i zawartość. Przybliżasz, czy są jakieś rysy, uszkodzenia i tyle.

Już mi się przydało 3-4x takie nagranie i w zupełności wystarczyło.

Raczej wątpię, żeby ktoś nagrywał uścisk dłoni z kurierem :D

Sklep mi pisał, że coś uszkodziłem / porysowałem, odsyłałem nagranie z odpakowania / pakowania, podziękowali i oddali kasę bez marudzenia. 
Bez tego chcieli robić częściowy zwrot środków, lub odesłać towar z powrotem.

Edytowane przez sovas
Opublikowano

nomad jest dziwny troszkę. Ostatnio porównywałem z kimś z 4090 moją 5080 i miałem nieco wyższy score. tak 9600 vs jego 9400.

U mnie max pik poboru był 370W u niego na 4090 420W

Potem przeszliśmy na black myth wukong benchmark 4k rt full dlss 50 cinematic  fg off i ...

u niego 65 fps u mnie 60 a max pik poboru u mnie tylko 290W vs jego 410

Opublikowano

Tu była mowa o Time Spy i dziwnych rozjazdach.

case1:
5090 - 48k

9800x3d - 16k

case2:
5090 - 41k
9950x3d - 15k

Spora różnica, dziwne.

@Ravenik Sprawdź jeszcze w biosie, czy masz wyłączony Game Mode dla x3d i TDP limit. Może stąd niski wynik CPU.
A GPU to nie mam pojęcia.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, sideband napisał(a):

Ale co to za porównanie ta 4090 latała bez UV

zdziwiło mnie że w black nie mogę przekroczyć wyraźniej 300W. a w nomad to samo ustawienie leci 370W i różnice wyników.

Edytowane przez Ogider
Opublikowano

Jeżeli chodzi o wydajność na wat powinieneś porównywać 5080 z 4080 one mają nieco lepszą wydajność wat względem 5090 i 4090 ;)

Miałem 5090 w ogólnym rozrachunku to w zasadzie brak wzrostów jeżeli chodzi o wydajność na wat - są spadki i wzrosty w zależności gdzie i jak testujesz ;)

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, sovas napisał(a):

Tu była mowa o Time Spy i dziwnych rozjazdach.

case1:
5090 - 48k

9800x3d - 16k

case2:
5090 - 41k
9950x3d - 15k

@sovas Ja z tym dalej nie walczę. W Time Spy Extreme, Nomad, Speed Way mam wyniki typowe dla rtx 5090 więc tylko ten stary Time Spy coś przekłamuje.

Edytowane przez Ravenik
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, sovas napisał(a):

Spora różnica, dziwne.

Taki lajf. Coś tam nie lubi 2x CCD. 

9950X3D average GPU score 40639: https://www.3dmark.com/search#advanced?test=spy P&cpuId=3448&gpuId=1686&gpuCount=0&gpuType=ALL&deviceType=ALL&storageModel=ALL&showRamDisks=false&memoryChannels=0&country=&scoreType=graphicsScore&hofMode=false&showInvalidResults=false&freeParams=&minGpuCoreClock=&maxGpuCoreClock=&minGpuMemClock=&maxGpuMemClock=&minCpuClock=&maxCpuClock=

9800X3D Average GPU score: 48906: https://www.3dmark.com/search#advanced?test=spy P&cpuId=3361&gpuId=1686&gpuCount=0&gpuType=ALL&deviceType=ALL&storageModel=ALL&showRamDisks=false&memoryChannels=0&country=&scoreType=graphicsScore&hofMode=false&showInvalidResults=false&freeParams=&minGpuCoreClock=&maxGpuCoreClock=&minGpuMemClock=&maxGpuMemClock=&minCpuClock=&maxCpuClock=

14 minut temu, sideband napisał(a):

Miałem 5090 w ogólnym rozrachunku to w zasadzie brak wzrostów jeżeli chodzi o wydajność na wat - są spadki i wzrosty w zależności gdzie i jak testujesz ;)

Po mocnym UV jest około 10-15% lepsza wydajność/wat niż 4090 po mocnym UV. Generalnie większy rdzeń niżej taktowany będzie miał lepsze perf/w, niż mniejszy z wyższym zegarem.

• Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, some1 napisał(a):

Po mocnym UV jest około 10-15% lepsza wydajność/wat niż 4090 po mocnym UV. Generalnie większy rdzeń niżej taktowany będzie miał lepsze perf/w, niż mniejszy z wyższym zegarem.

To są twoje liczby nie moje i na tym zakończmy temat ;) Takie rzeczy sprawdzały się kiedyś, ale nie dzisiaj dlatego 5080 ma lepszą wydajność na wat od 5090.

Opublikowano

A to zasady fizyki się zmieniły?

Na standardowych ustawieniach 5080 ma lepszą wydajność na wat bo nie jest tak bezsensownie wyżyłowana jak 5090. Średnie napięcie jest niższe, stock zegar też dość nisko, dlatego tak dobrze się kręci (jak na obecne czasy). Wyników 5080 po UV nie widziałem, jak masz swoje liczby to zarzuć, chętnie porównam.

Opublikowano (edytowane)

@sidebandja przeskoczyłem z 3080 więc dla mnie czysta wydajność na watt jest spora : ) Zresztą całego kompa oddałem żonie i mogę puszczać testy jednocześnie i spore różnice wychodzą.

Walnąłem takiego kloca że musiałem zmienić miejsce aio bo 1 cm karta za długa(miałem aio na boku)

mam 3 profile na 5080

cecha wspólna +125% PL +2000 AB

0.850mV 2760 MHz

0.900mV 2940 MHz

0.970mV 3135 MHz

Edytowane przez Ogider
Opublikowano (edytowane)

W końcu się doczekałem :E . Przepłacony 5090 Suprim. 13500zł brutto. Cewki niesłyszalne no i ta efektywność, I like it.

obraz.thumb.png.794cfe683e39c00fb1638b4c421635b7.png

Przy 0.82V max pobór 415W i wynik jak kiepskiej 5090 na stock :E

obraz.thumb.png.b2ef57add98733a73fb1b57e99863008.png

W porównaniu do poprzedniej Suprim Liquid, ten powietrzny Suprim wciąga wodną wersję nosem. No, polowanie na grafy uważam za zakończone :)

Edytowane przez GAZuOOT
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname, tytuł tego artykułu jest mylący, tak wysokie wymagania dotyczą tylko PT.

Ciekawy jestem jak oni zaimplementowali ten PT, że jest aż tak wymagający. W ogóle to PT w takiej grze nie ma w ogóle sensu i obstawiam, że ciężko będzie dostrzec jakieś różnice w grafice.

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, GAZuOOT napisał(a):

Przy 0.82V max pobór 415W i wynik jak kiepskiej 5090 na stock :E

Bez przesady. Żadna 5090 nie ma na stocku 11982 w SM. Tutaj użytkownicy 4090 mieli po 10500 punktów.

Opublikowano
45 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@SebastianFM Ja jako "maksymalne detale" miałem na myśli wszystko wymaksowane w grze - chociaż może tego nie sprecyzowałem. Nawet jak na PT pojechali grubo.

Ale nie zauważyłeś ze nizej jest 7900xtx?

Pewnie podali z d wymogi...