Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

NVIDIA steruje dostępnością chipów i bierze działkę od każdej sprzedanej sztuki, wypracowała metodę jak podbić ceny bez podnoszenia MSRP.

nV bierze kase za wyprodukowane karty, a nie sprzedane ;) (to tez nie jest precyzyjne okreslenie, ale blizsze prawdy)

7 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Jakoś z 4090 tak było.

To teraz grzecznie idz sprawdzic daty kiedy to bylo, ile od premiery i jaka byla sytuacja na rynku, zamiast glupio pytac i sie spierac, ze miesiac temu padalo, to jutro tez bedzie.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Nvidia zła, AMD złe, Intel jeszcze gorszy. Trzeba się przestawić na gry planszowe, a jak ktoś jest miłośnikiem strzelanek, to na strzelnicę i dziurawić papier. Taki mamy klimat ;) 

oo to ja idę na miasto w GTA "pograć"

Give me USA tank!

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

nvidia bierze kasę za sprzedane chipy.

Taki byl ukryty sens mojego postu. Ale ze to wielkie korporacje, wielkie stocki - to tu rozliczenia nie ida na zasadzie sprzedazy bulek w piekarni, placisz pozniej. Plus rozliczenia rozlozone w czasie (cos na zasadzie rozliczen sklepow z vendorami, doplaty, promocje, akcje marketingowe, wahania cenowe, itd.)

Edytowane przez ryba
Opublikowano
17 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ja tam jestem mega zadowolony z 5090. Karta idealnie się uzupełnia w 4K ze 120Hz OLED'em od LG.

Otóż to. Tam gdzie brakuje klatek na 4090 w bardziej wymagajacych tytulach w 4K to 5090 je dobrze uzupelnia, a ze nie brakowalo ich duzo to moc 5090 okazala sie wystarczajaca, zeby byc mega zadowolonym i usatysfakcjonowanym. Dla mnie 5090 ma jak najbardziej sens.

• Upvote 2
Opublikowano

Przecież wiadomo, że tu tylko o kasę chodzi. Tak samo niska dostępność premierowa 5090. Woleli klepać chipy pod AI niż jakieś dla graczy do gierek za marne ~15k pln premierowo w sklepach :E To jest biznes, nie ma czułości.

• Like 1
Opublikowano

Obejrzyjcie ten test do końca, tam są wyniki bez mfg i to jest prawdziwy rtx 5090.

w serii 4000 nvidia zrobiła to samo do poziomu rtx 4080, gdzie podbiła mu cenę, a jednocześnie przechrzciła rtx 4070 na rtx 4080, w serii 5000 to 5090 ma podbitą cenę i tak naprawdę jest to 5080 sprzedawany jako topka, obecny 5080, czyli tak naprawdę rtx 5070 jest tuż pod 4090, czyli tak jak to bywało wcześniej 

Opublikowano
10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

w serii 5000 to 5090 ma podbitą cenę i tak naprawdę jest to 5080

5080 z 750 mm2 GPU produkowanym w bardzo drogim procesie? Niezły towar wleciał widzę %-)

Problemem jest zupełnie co innego. Problemem jest to, że 5080 i niższe są za bardzo pocięte względem topu (to samo było w serii RTX 40).

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, tomcug napisał(a):

5080 z 750 mm2 GPU produkowanym w bardzo drogim procesie? Niezły towar wleciał widzę %-)

Gratuluję dilera 

rtx 2080ti miał 754mm2

rtx 4090 609mm2

mało tego rtx 3080 die size 628mm2 TYLE SAMO CO rtx 3090 ba tyle samo co rtx 3090TI

to tylko nazwy marketingowe, nv lepiej sprzedawać przechrzty w wyższej cenie :sex:

Edytowane przez SylwesterI.