Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, leven napisał(a):

Borderlands3-2025-09-20-00-20-42-801.jpg

Podobno Oled ma lepsze kolory :) Jeszce bardziej nasycone. Co boli ? grajcie sobie w sdr :E

No bo ma. I nie podobno, tylko ma. :E Generalnie porządnego OLEDa nie da się odzobaczyć, po takiej terapii wszystkie tv lcd czy led są jakieś takie nijakie :E 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Miałem kiedyś Samsunga 55Q80C 100 stref miał spoko był, kupiłem 65S90C i go dosłownie rozje**o, HDR to HDR, do tego stopnia że nie mogę patrzeć na ekran nie oled, każdy kolor na lcd jest zepsuty brakiem kontrastu. Zdegradowałem niedawno procka z 9800X3D i 5070Ti, ale monitora nie oddam choćbym miał siedzieć na zapasowym kompie z FX;em %-)

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Żebyś ty błyskał wiedzą w 1/100 takiej co wujek czy zmaslo to by było dobrze 🤣

Ja błyskam 1000 razy lepiej, gdy śpię, anie pierdoły opowiadam :E 

2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

No bo ma. I nie podobno, tylko ma. :E Generalnie porządnego OLEDa nie da się odzobaczyć, po takiej terapii wszystkie tv lcd czy led są jakieś takie nijakie :E 

To mocno kolorowa gra. Raz zielona, za chwilę niebieska i za moment czerwona.  Cudnie to wygląda, jak jest to dynamicznie przełączane w czasie gry :)

EDIT:a tego dziada chyba nie dam rady załatwić, pykam na maichem 11 i już prądu mi brakuje :P 

Zmasło mi tutaj podsuwają. Nie lubię go, przemądrzały gówniarz.

Edytowane przez leven
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Przemilczając wadę wymowy, do której niestety trzeba się przyzwyczaić, to chłopak mnie ani ziębi ani grzeje. Miewa czasem fajne materiały, raczej póki co nic durnego w sieci nie zrobił - a że ma taki a nie inny styl funkcjonowania, jego sprawa. Dla mnie ważniejsze żeby YTberzy i influencerzy dawali dobry przykład i odpowiednie postawy, bo mam dwójkę maluchów którzy lada moment zaczną naśladować, a i w pracy spotykam się z setkami dzieci które czerpią przykłady z takich Zmaslo. Póki chłop jest ok nie mam nic do niego, merytorycznie też raczej kwiatków nie robi, contentu nie kradnie - jak niektórzy inni, co się czepiać.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Miewał dużo Baboli w filmikach np 8400 testował na 800mhz i jeszcze chwilę że dosc szybki w większości gier. Filmik wisiał pół roku mimo że wiele osób mu zwracało uwagę.

I nie były to pojedyncze przypadki, nawet zdarzyło się że wyprodukował pod rząd 2 tego typu filmiki 🤣

Edytowane przez janek25
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@janek25 a kto nie miewa? Nawet takie redakcje jak GamersNexus miewają wpadki mniejsze i większe. JayZ2Cents często się spowiada ze swoich wpadek, a facet klepie już dobre naście lat. 

Nie bronię go, ale akurat te filmy o 8400 to tylko prześmiewcze clickbaity i nic więcej :=) nie sądzę, żeby tam o turbo zgodność chodziło :] 

Opublikowano (edytowane)

Czepiasz się. :) To jest jeden z czy dwa materiały, tymczasem facet ma sporo treści, szczególnie retro, których nikt wiele się nie podejmuje w sieci - a szczególnie zrobionych w przystępnej wizualnej oprawie i nie nakręconych kalkulatorem.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Materiałów było dużo ,ten zapamiętałem bo był śmieszny. Miał załączone 6 lub 7 monitoringów cpu. To teraz odwrócimy sytuację i co by było jakby robił filmiki na wzór HU lub 2 centy.Byś nawet tego nie wiedział 🤣🤣😜

Może nieprzypadkowo wielu robi plansze a nie gameplay. Można tam wpisać wszystko 

Edytowane przez janek25
  • Confused 1
Opublikowano
20 godzin temu, leven napisał(a):

Wypalają się piksele, i tylko odrobinkę jest "lepszy" od Qled.

Nie siej dezinformacji, wystarczy że w mediach głównego ścieku jest ich pod dostatkiem ostatnio ;) Od kilku lat używam OLEDów jako głównego wyświetlacza do grania i jakoś nic mi się nigdzie nie wypaliło, a gram godzinami w najróżniejsze tytuły gdzie jest sporo statycznych elementów jak fps'y czy gry serii Total War.

Trzeba byłoby tłuc po naście godzin dziennie miesiącami chyba w ten sam tytuł żeby się coś miało prawo powypalać. Poza tym dzisiaj większość producentów stosuje różnego rodzaju zabezpieczenia tak na poziomie software'owym (przesunięcie pikseli, cykle odświeżania matrycy np. co 4 godziny u LG) jak i hardware'owym - radiatory czy nawet małe wentylatory do chłodzenia matrycy. Mam też znalomych, którzy tak samo grają na Oledach i nie słyszałem żeby mieli jakieś oznaki nawet jakichś wypaleń.

Opublikowano

Ma racje, OLED się wypala i to jest kwestia czasu.

Ale, z tym że jest tylko odrobinkę "lepszy" od Qled to popłyną ostro.

Widać ze chłop nigdy w życiu OLED'a nie widział na oczy, bo by nie pisał takich głupot.

Opublikowano

Ja nie znam nikogo, komu by się wypalił Oled, Ty znasz ? Mówię tutaj o powiedzmy świadomych użytkownikach. Jasne, jeśli ktoś będzie tłukł latami tvn, polsaty, tvp czy inne gówna tego rodzaju to może i się wypali. Ale przy normalnym użytkowaniu, gry, filmy, net, YT etc to ja się osobiście nie obawiam. 

• Upvote 1
Opublikowano

Wypalają się to fakt widziałem takowe i to brutalnie wypalone inne czeka to samo. Tylko jakość obecnych LCD jest tak marna, że musiałbym upaść na głowę by kupować LCD od pewnego progu cenowego.

Leven to taki pijany wujcio takze przynajmniej macie z czego się pośmiać.

Opublikowano
42 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ja nie znam nikogo, komu by się wypalił Oled, Ty znasz ? Mówię tutaj o powiedzmy świadomych użytkownikach. Jasne, jeśli ktoś będzie tłukł latami tvn, polsaty, tvp czy inne gówna tego rodzaju to może i się wypali. Ale przy normalnym użytkowaniu, gry, filmy, net, YT etc to ja się osobiście nie obawiam. 

Ale właśnie na tym polega paradoks tego co piszesz.

Dla tych ludzi to jest normalne użytkowanie :D

Jakby się OLED nie wypalał to by nikt o tym nie pisał. :)

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jakby się OLED nie wypalał to by nikt o tym nie pisał. :)

Nie jest to do końca prawda. Na audiozoofilskim jest typ, który od lat się kłóci, a oleda w życiu nie miał. Może kiedyś był problem i teraz do końca życia tej technologii ludzie jego pokroju będą się wykłócać? Nie wiem, nie wnikam, gardzę takimi konwersacjami. Wiem jedno, dla mnie OLED to był spory przełom i na razie nic mi się nie wypaliło, a kilka lat spędzonych z różnymi LCD było męczarnią. 

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1
Opublikowano
26 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Jego od zawsze nie da się czytać. Znowu zmienił ksywę albo kolejne konto. Poprzednie "karro"

A. To kojarzę :D 

Co do OLEDów. Użytkuję od 5 lat CXa - działa po kilka h dziennie praktycznie 12 miesięcy w roku i matryca żyleta. Był serwisowany na gwarancji, jakoś na wiosnę w tym roku, ale to przez padającą płytę główną - zimne luty. Technik z LG zrobił przy okazji test matrycy przy mnie i czysta. 

Tyle tylko, że u mnie treści SD jednak przeważają - HDR to konsola i dzieciaki na Disneyu bajki oglądają, czasem jakiś netflix. A tak to leci cyfrowy polsat takie 70% czasu. Przynajmniej raz na dwa dni matryca się czyści po odtwarzaniu, bo raz że wtedy dostaję komunikat o nie wyłączaniu go z prądu, a dwa słyszę jak zasilacz cyka kilkanaście minut po wyłączeniu ekranu.

• Upvote 1