Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cegła niedużo gorsza od rtx5050.

Ostatnio jeszcze raz spojrzałem na tą kartę, bo może używana będzie w niskiej cenie na przeczekanie, ale to ma tylko ~65% rdzeni i 70% wydajności rtx5060. :E

Jednak ponoć się sprzedała za te 800 zł, a rtx5060 to standardowo 1000 zł w sprzedaży na olx, rzadkie okazje 900 zł.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

Polecam te kilka sekund od time stampa tutaj:

https://youtu.be/jRumGaseH28?t=406

Ktoś poza mną mówi o ROPach i o tym, że NVidia olała raster i nie projektuje już GPU do gier :E

(Tomcug się ucieszy, że znowu pojawiły się literki r, o i p, w  poście mojego autorstwa :lol2:)

(ale apropo tego co mówi na początku, to patrząc na Techpowerup GPU database, chyba jednak 5090 nie ma mniej, ma tyle samo)

Rubin też wygląda na to, że będzie ogromnym chipem, w którego architekturze zostanie do jakiegoś stopnia poświęcone absolutnie wszystko co nie jest do AI)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
48 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Teraz bogate MSI, zamiast biednego asusa :P

Wersja 2 czy 3 wentylatorowa? 
Mi zawsze wewnętrzna cebula nakazywała brać jak najwydajniej w cenie, więc zamiast premium mniej wydajniejsza grafa, brałbym plebs bardziej wydajniejsza grafa ;) 

Opublikowano

@Lameismyname Wersja 2 wentylatory, w testach 3 wentylatorowa ma 1-2 stopnie mniej, a droższa o 200zł.

Ja już dużo kart przerobiłem, wolę kartę słabszą ale z top chłodzeniem, moje uszy nie wytrzymują hałasu łożysk, jakiegoś terkotania, świstów itp. 

Wg Techpowerup na stock moja ma  1500rpm i 26.9 dBA i ja to już słyszę, dla mnie komp ma chodzić poniżej 30 dB, a już szczególnie na GPU jestem wyczulony.

Ma być cicho i dość chłodno, a wentylatory MSI w serii 5xxx to mistrzostwo. 

Opublikowano

@ShaDow_Pro Miałem MSI RX 6600XT Gaming X. Wentylatory rzeczywiście ciche... jednak cewki trochę było słychać (bez tragedii). Ja i tak gram na słuchawkach, chociaż otwartych i budę z peceta mam na biurku.
Wolę jednak więcej FPS jak jakieś wypaśne chłodzenie. Karty i tak są drogie więc wolę brać te ~MSRP (z nich też da się wybrać coś fajnego).

Opublikowano
1 minutę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

No ja kiedyś brałem co popadnie, ale komfort akustyczny jest dla mnie teraz priorytetem, a że słuchawki raz na rok używam to tym bardziej :P

Ja biorę pod uwagę wartość odsprzedaży. Najmniej tracą karty NVIDII i najmniej tracą karty MSRP.
[MSRP = Mało Siana Raczę Przeznaczyć]
Jeżeli ktoś zostawia sprzęt na długo, to idzie bardziej w premium (@Kadajo)

Opublikowano

W sumie to ciekawe bo ma fajne rozwiązania ale np. cewki wyjo no i jest zdecydowanie głośny na performance.

Noctua piknie chodzi, ale widać ze ma niższą wydajnosc.

Nie ma co tu kombinować, głównym wrogiem jest wysokie TDP.

Dopóki to się nie zmieni to te karty kosztujące grube monety będą raczej sprawiały słabe wrażenie.

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. ... a MSI Vanguard, lepiej wypada od MSI Suprim:

noise-normalized-temperature.png

- jednak jak to będzie po dłuższym czasie? Czy MSI w tych kartach daje PTM na rdzeń? Bo ASUS w modelu Astral daje.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

No faktycznie lepiej jak ida leb w leb :red: Roznica jest pomijalna.

... i nic cie nie dziwi, że tańszy Vanguard idzie "łeb w łeb" z droższym Suprim? :boink:

32 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Tak sie zastanawiam kto doplaca do Astrala majac do wyboru suprima :D 

Czy MSI w modelu Suprim, daje PTM na rdzeń?

Swoją drogą, ja się zastanawiam czemu się nie zastanawiasz "kto dopłaca do Suprim mając do wyboru Vanguard".

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
8 minut temu, Kyle napisał(a):

że tańszy Vanguard idzie "łeb w łeb" z droższym Suprim?

Roznica na poziomie +-500zl to juz kwestia tego kto preferuje jakie wykonanie, a nie zaden game changer, zeby sie nad nim produkaowac tak jak Ty to robisz ;) Mi sie Suprim bardziej podoba, a vanguard wyglada odpustowo. No ale jak to bywa i w kartach za wyglad tez sie doplaca.

12 minut temu, Kyle napisał(a):

ja się zastanawiam czemu się nie zastanawiasz "kto dopłaca do Suprim mając do wyboru Vanguard".

Wszystko wyjasnilem ;) 

Opublikowano
17 minut temu, sideband napisał(a):

MSI od poprzedniej generacji używa PTM-a.

Tylko w wersjach SUPRIM jak mniemam? Jeśli tak ... no to faktycznie ciekawa konkurencja w stosunku do ASUS Astral. Natomiast ASUS w wersjach ROG STRIX chyba od RTX 5xxx dodaje też PTM (?)

13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Mi sie Suprim bardziej podoba, a vanguard wyglada odpustowo. No ale jak to bywa i w kartach za wyglad tez sie doplaca.

No w moim przypadku, to karta ląduje w zamkniętej obudowie, więc wygląd zupełnie mnie nie interesuje, tylko niezawodność/długowieczność i kultura pracy.