Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Prawdziwy zwycięzcy obecnej generacji (jak jeszcze się weźmie 16gb)...

Spoiler

With the RTX 5060, 8 GB is still the standard and only memory size, but it uses faster GDDR7 memory for a significant increase in memory bandwidth. It also uses the newer PCI-Express 5.0 standard across the same eight lanes as the RTX 4060, for twice the bandwidth—equivalent to 16 PCI-Express 4.0 lanes—without increasing board-level costs. The Blackwell architecture sees reasonable increases in raster 3D performance over Ada, but the star attractions are further improved ray tracing performance, and DLSS 4 Multi Frame Generation. While the DLSS 4 upscaling, ray-reconstruction, and single frame generation are offered even to Ada, Ampere and Turing, based on hardware capability, Multi Frame Generation is unique to Blackwell. MFG lets the GPU draw up to 3 frames following every conventionally-rendered one, to effectively quadruple frame rates, alongside further potential performance benefits to base frame rates from DLSS upscaling. We find that the feature does well when you have acceptable frame rates to work with, such as if you're trying to turn 60 FPS to 180 FPS on a high refresh-rate monitor.

The RTX 5060 comes with a 150 W board power, which is a significant increase over the 110 W of the RTX 4060, because NVIDIA is now using larger silicon based on the same node. Also, NVIDIA continues to only offer the RTX 5060 with 8 GB of memory, there's no 16 GB variant. As with the 4060 Ti, NVIDIA created the RTX 5060 Ti for this segment, which is based on the same GB206 silicon, but with more shaders, and a 16 GB variant. AMD has had an impressive outing with its Radeon RX 9000-series and RDNA 4 architecture, also offering their first AI upscaler with the competitive FSR 4, currently exclusive to RDNA 4. The Radeon RX 9060 XT 16 GB is consistently faster than the RTX 5060, and matches the RTX 5060 Ti 16 GB. AMD made big strides in improving the ray tracing and AI acceleration performance of its GPUs with RDNA 4, and it reflects well with RX 9060 XT. There's also an 8 GB variant priced on par with the RTX 5060.

Jak jeszcze przesiada się z 2060 to miał ciekawą ścieżkę...

Ewentualnie jak wskoczył na 3060 kupionym po taniości z koparki lub złapał w msrp.

Teraz może nadrabiać taniego proca mfg jak jeszcze nie wskoczył na 14600k zostawiając po taniości brane bdie ddr4.

Tanio, niska strata bo mało laików szuka droższych kart, moment przejścia jak już widać co nowa gen daje... tylko starsze gierki a nowe w low.

Ograć gry z phisix i czekamy aż zaczną wyprzedzać te 60 4090 ;)

Ewentualnie można było olać te wszystkie dlss i ciągnąć na 1660 gdzie vram starczało :E

Opublikowano
2 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Gdyby nie ta wzmianka w necie o braku PhysX w 50x0, dalej żyłbym w nieświadomości 😅 Mi ta technologia potrzebna teraz jak umarłemu kadzidło.

No jak na itx to ostatnia szansa by zagrać w klasyki jak masz je w swojej bibliotece na full. Mało bo mało(mafia 2 w edycji poprawionej już nie potrzebuje) ale i nie ma bardzo sensu potem kręcić się za osobnym gpu jako akcelerator do tego...

Opublikowano
5 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@areczek1987 W które gry warto zagrać 10 raz? :E

W borderlands 2 jeszcze nie grałem... w nic od gta 5 nie grałem XD idealny moment by nadrabiać zaległości...

Mirroredge nie grałem. Epic dał batmany, i jeszcze jakieś demka widzę że są :lol2:

https://www.pcguide.com/news/heres-every-game-affected-by-rtx-50-series-dropping-physx-32-bit-support/

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.10.2025 o 17:52, Smalec napisał(a):

@sideband miałem taką rozkminkę ostatnio, jak za parę lat Ai zacznie w 90% robić gry AAA, to czy wtedy nie zatęsknimy przypadkiem za księgowymi robiącymi je teraz:) 

Strach pomyśleć jak już dzisiaj wygląda to jak na screenie, a perełek wychodzących co roku ze świecą szukać.

YKGFf8o.png

Edytowane przez skunRace
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Stary tak dobrych czasów dla gierek nigdy nie bylo- nie dość, ze wychodzą nowe np. Ekspedycja, kcd, borderlands%-) to jeszcze możemy zagrać we wszystko co wyszło we wczesniejszych latach...

Dajmy ostatnie 20 lat gamingu to kazdy kto chce znajdzie cos dla siebie a wątpię by ludzie tu żyli tylko grami (a i tak życia by zabrakło). Jest w co grać... serio bardzo jest

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Fajny pomysł z tym zabezpieczeniem, tylko szkoda, że dali tam jakieś wyświetlacze, cuda wianki. Może zrobią wersję tanią dla ludzi co po prostu nie chcą ryzyka, ale nie interesuje ich OC czy oglądanie jak prąd płynie.

10 minut temu, jankooo napisał(a):

Stary tak dobrych czasów dla gierek nigdy nie bylo- nie dość, ze wychodzą nowe np. Ekspedycja, kcd, borderlands%-) to jeszcze możemy zagrać we wszystko co wyszło we wczesniejszych latach...

Dajmy ostatnie 20 lat gamingu to kazdy kto chce znajdzie cos dla siebie a wątpię by ludzie tu żyli tylko grami (a i tak życia by zabrakło). Jest w co grać... serio bardzo jest

Nie było gorszych czasów. 

Spoiler

Więcej powiem. Patrząc na inne gorsze czasy, to żadne gorsze czasy nie były nawet w połowie tak złe, jak te najgorsze teraz, choć nie wiem jak z wielkim kryzysem w branży we wczesnych latach 80tych. Zaczynałem od 1986 i dla mnie zagranie w River Raida oznaczało, że to zajebiste czasy :E

Natomiast pełna zgoda z resztą.

Gram w zajebiste gry VR, bo co prawda VR zdechło ale kilka gier zdążyło wyjść, a nawet jedną nowość ogrywam.  Gram też w zajebiste gry retro, ogrywając Amigowe klasyki i tytuły które mnie ominęły. 

Mam tylko taki problem, że nie wiem czasami co wybrać, bo chce mi się grać i w retro i w VR. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Fajny pomysł z tym zabezpieczeniem, tylko szkoda, że dali tam jakieś wyświetlacze, cuda wianki. Może zrobią wersję tanią dla ludzi co po prostu nie chcą ryzyka, ale nie interesuje ich OC czy oglądanie jak prąd płynie.

Nie było gorszych czasów. 

Ukryj zawartość

Więcej powiem. Patrząc na inne gorsze czasy, to żadne gorsze czasy nie były nawet w połowie tak złe, jak te najgorsze teraz, choć nie wiem jak z wielkim kryzysem w branży we wczesnych latach 80tych. Zaczynałem od 1986 i dla mnie zagranie w River Raida oznaczało, że to zajebiste czasy :E

Natomiast pełna zgoda z resztą.

Gram w zajebiste gry VR, bo co prawda VR zdechło ale kilka gier zdążyło wyjść, a nawet jedną nowość ogrywam.  Gram też w zajebiste gry retro, ogrywając Amigowe klasyki i tytuły które mnie ominęły. 

Mam tylko taki problem, że nie wiem czasami co wybrać, bo chce mi się grać i w retro i w VR. 

Wystarczy piszczałka i kabelek usb z softem na PC by zdiagnozować dlaczego ;) najwyżej marża by wzrosła bo i tak to niszowy produkt dla takich geeków. 

39 minut temu, leven napisał(a):

Areczek w Borderlanda3 pyknij, to wsiąkniesz na dziesiątki godzin. Wersja Direct Cut.

Gość wykończył Hemovorous the Invincible

https://borderlands.fandom.com/wiki/Hemovorous_the_Invincible

Na maihem 11 !!!!!

Dziesiątki razy próbowałem i nigdy go nie mogłem załatwić :( 

Znajdę czas to ogram levenie ;)

Póki co wracamy do tematu dopiekania... wróć... rozmowy o tej generacji. Więc wszystko co nie działa, jak już to działa źle, że zaraz coś lepszego co powinno być na już... :E

Opublikowano
27 minut temu, jankooo napisał(a):

No tu trzeba Ci przyznac racje bez dwoch zdan. Jeszcze windows 11 odpala prawie wszystkie stare gry xD 

Opublikowano
30 minut temu, jankooo napisał(a):

Nie no jasne, że jest, ale ja już gram tylko w to co mnie  bardzo interesuje, bo większość gier jak pisał @sideband można odnieść wrażenie są robione dla debili. Taka Ekspedycja to jak pisałem perełka, która się trafi raz na jakiś czas, choć jeszce nie grałem, ale mam zamiar, bo się o nie sporo naczytałem. Mem wiadomo przesadzony, ale na przykład przez ostatnie 10 lat może z 5 gier tak konkretnie zrobiło na mnie wrażenie, a później na kontynuację czekasz 10-12 lat. Już pomijam fakt, że potrafią ci dać w pysk po całości i z bardzo lubianej serii przykładowo Dragon Age (też 10 lat czekania) i wydają takie gówno.

18 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No tu trzeba Ci przyznac racje bez dwoch zdan. Jeszcze windows 11 odpala prawie wszystkie stare gry xD 

Ja się zbieram od roku żeby się w końcu z W10 na W11 przerzucić :E

Opublikowano
52 minuty temu, VRman napisał(a):

Już widzę jak ludzie będą obsrani jak to podłączą i się okaże ze są problemy :E

BTW przecież jest tańsza wersja bo to jest Pro II

Opublikowano
30 minut temu, skunRace napisał(a):

Ja się zbieram od roku żeby się w końcu z W10 na W11 przerzucić :E

Ja mialem win 11 od day 1 jak sie pokazal, odrazu sprawdzilem czy starocie działaja, np Rally championship 2000 czy stare doomy, albo jakies inne tego typu jak red faction i wszystko hulało, a na win 10 nie :) teraz jest jeszcze lepiej