Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Albo wymuszasz apka nvidia albo zewnetrznymi programami, ktore musza wymusisc tez odpowiedni preset, nie wystarczy podmiana pliku ;) 

Ja nie uzywam apki nvidia wiec bawie sie recznie, czekam na aktualizacje swappera po prostu.

W navidia app najnowsze jest J i K czyli muszę ściągnąć te dlss osobno i inspektorem odpalić?

1 minutę temu, eNeSik napisał(a):

Nv jak zwykle w formie, widze, ze L i M brak w NvApp :E 

tak jest :blant:

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Albo wymuszasz apka nvidia albo zewnetrznymi programami, ktore musza wymusisc tez odpowiedni preset, nie wystarczy podmiana pliku ;) 

Ja nie uzywam apki nvidia wiec bawie sie recznie, czekam na aktualizacje swappera po prostu.

No sprawdzilem, na szybko, rzeczywiscie nie da sie tego wymusic nawet nvinspectorem, takze polki co te 4.5 jest niemozliwe do uzycia, a sam pli 310.5 bez tego presetu nic nie daje. Tez nie uzywam apki od nich bo za duzo juz tych apek

Opublikowano

zróbcie sobie testy (ja robiłem na przykładzie CP2077) 

Chyba jest to dosyć zbugowane....

1. Nadpisanie z APP wraz z zaznaczenie M ---> gra wciska usilnie profil D (nie zmienia się nic czyli stary profil)
2. Podmiana DLL w grze na nowe + NV inspektor używaj zawsze najnowszego profilu (bez over) 
- tryby DLAA/Q/B - używają K
- tryb P - używa M
- tryb UP - Używa L
Bez użycia RR - tryb P i UP nieużyteczne bardzo migocze obraz (oświetlenie roślinności w nocy światłą auta)

3. NV ispektor używaj zawsze M - nic nie zmienia względem punktu 2 

Wygląda jakby nowy profil M był tylko dla trybu P.

Jak dla mnie najlepiej wypada stara podmiana plików dll w grze + NV ispektor używaj najnowszego Profilu. 

Opublikowano

@Mistrz zakonu Paladynów Przeczytałem całość, przeszedłeś po poradę, dostałeś 20 razy odpowiedź co zrobić, z dyskusji wynika że porady finalnie olałeś, bo wychodzi na to że wiesz lepiej, a dziwiłeś się że przewód ma 2x8pin po stronie PSU na 12V-2x6

To po co to cała dyskusja, jak nie korzystasz z dobrych rad. 

Tyle czekałeś na zakup karty i teraz żałujesz kilkadziesiąt zł na dedykowany przewód, nie szkoda ci sprzętu i tego paskudnego adaptera dodanego do karty. 

Raczej wątpię abyś chciał mieć upalone gniazdo zasilana w GPU.

Więc weź kup ten przewód jak każdy Ci pisał, bo zakładam że po to tu przeszedłeś, żeby się tego dowiedzieć, dostałeś odpowiedź to z niej skorzystaj. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, RTX4090 napisał(a):

zróbcie sobie testy (ja robiłem na przykładzie CP2077) 

Chyba jest to dosyć zbugowane....

1. Nadpisanie z APP wraz z zaznaczenie M ---> gra wciska usilnie profil D (nie zmienia się nic czyli stary profil)
2. Podmiana DLL w grze na nowe + NV inspektor używaj zawsze najnowszego profilu (bez over) 
- tryby DLAA/Q/B - używają K
- tryb P - używa M
- tryb UP - Używa L
Bez użycia RR - tryb P i UP nieużyteczne bardzo migocze obraz (oświetlenie roślinności w nocy światłą auta)

3. NV ispektor używaj zawsze M - nic nie zmienia względem punktu 2 

Wygląda jakby nowy profil M był tylko dla trybu P.

Jak dla mnie najlepiej wypada stara podmiana plików dll w grze + NV ispektor używaj najnowszego Profilu. 

Preset J: podobny do presetu K. Preset J może wykazywać nieco mniejsze smużenie (ghosting) kosztem dodatkowego migotania. Preset K jest ogólnie zalecany zamiast presetu J

Preset K: domyślny preset dla trybów DLAA / Balanced / Quality. Mniej kosztowny wydajnościowo w porównaniu do presetu L

Preset L: domyślny preset dla trybu UltraPerformance. Zapewnia ostrzejszy i bardziej stabilny obraz z mniejszym smużeniem niż presety J i K, ale jest bardziej wymagający wydajnościowo.

Preset M: domyślny preset dla trybu Performance. Zapewnia podobną poprawę jakości obrazu jak preset L, ale przy wydajności bliższej presetom J i K. 

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

W żadnej grze tego nie masz natywnie, musisz się w podmiany bawić.

Nie pamiętam czy było to wcześniej, ale to jest właśnie na nowych sterownikach i podmianie DLSS w Swapper.

Opublikowano

Czyli przy 1080p jesli chce uzyc DLSS glownie dla antyaliasingu a mocy karty mi nie brakuje - to interesuje mnie K a gdybym chcial podbic sama wydajnosc przy zachowaniu najlepszego mozliwego obrazu to najlepiej M?

Opublikowano

Sama podmiana pliku nigdy nie wystarczy, trzeba zmienic preset jesli sie tego nie robi apka nvidia. 

Teraz, eNeSik napisał(a):

Czyli przy 1080p jesli chce uzyc DLSS glownie dla antyaliasingu a mocy karty mi nie brakuje - to interesuje mnie K a gdybym chcial podbic sama wydajnosc przy zachowaniu najlepszego mozliwego obrazu to najlepiej M?

Uzywasz najnowszego mozliwego presetu z najlepsza jakoscia, masz 5070 wiec nie wiem po co bawisz sie w stare i nowe?? Bez sensu ;) 

Ale tak preset K to Transforemer v1, a preset L/M to transformer v2.

Opublikowano
3 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Nie pamiętam czy było to wcześniej, ale to jest właśnie na nowych sterownikach i podmianie DLSS w Swapper.

Ale czego nie było wcześniej? To wygląda jak zwykłe ustawienia DLSS od strony gry, nic niezwykłego tam nie ma. FG x6 i DFG wchodzi dopiero na wiosnę.

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Sama podmiana pliku nigdy nie wystarczy, trzeba zmienic preset jesli sie tego nie robi apka nvidia. 

Uzywasz najnowszego mozliwego presetu z najlepsza jakoscia, masz 5070 wiec nie wiem po co bawisz sie w stare i nowe?? Bez sensu ;) 

Wiesz, DLSS to dla mnie magia, nie uzywalem nigdy upscalerów :E 
Czyli po prostu wymusic M i DLSS na DLAA, ew. Quality?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Wiesz, DLSS to dla mnie magia, nie uzywalem nigdy upscalerów :E 
Czyli po prostu wymusic M i DLSS na DLAA, ew. Quality?

Najpierw zobacz z jakiej rozdzielczosci to skaluje. To nabiera sensu dopiero w wyższych rozdziałkach 2k/4k.

image.png.05d042d4b58761fd4af7aafd21e8cec4.png

Presety L i M będą ciekawe na monitorach 4K

image.png.6cd87dd8a15427faee800faac62985bc.png

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

Ale czego nie było wcześniej? To wygląda jak zwykłe ustawienia DLSS od strony gry, nic niezwykłego tam nie ma. FG x6 i DFG wchodzi dopiero na wiosnę.

DLSS FG - automatycznie, jest x2 x3 x4 i automatycznie