Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sterownik ściąga najnowsze biblioteki ;)

Programdata/Nvidia/NGX/models

nvgngx_config otwórz i masz listę ;)

Sprawdziłem na szybko to coś wydajność nie spada, a z FG nawet ciut lepiej :E Pobór mocy też stoi w miejscu niezależnie czy L czy M.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

No to ciekawe jak chcesz w tej grze użyć nowego DLSS jak będzie ona miała stare biblioteki :hihot:

Diablo 4 na ustawieniach domyslnych NvApp

image.png.ec48f1734a58db2b77be7ab1e98a7d7a.png

D4 na Presecie M w NvApp

image.png.50de7a7e52a6240d1be8876cb06bae7a.png

DLSS Swapper uzyty tylko do wyswietlenia aktualnie uzytych bibliotek

I tak wlasnie sie zastanawiam czy przypadkiem zmiana bibliotek DLSS przez NvApp na poziomie sterownika nie jest bezpieczniejsze niz surowa podmiana plików w folderze z grą

Opublikowano

Ale przecież nie tylko preset jest ważny, ale i biblioteki, co wam z presetu M czy L jak nie macie najnowszego DLSS ?

37 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Ale mnie się zdaje albo preset L faktycznie ma lepsza jakość od M dlatego ma mniej FPS, testowane na Q i UP w Wiedźminie 3.

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

No to ciekawe jak chcesz w tej grze użyć nowego DLSS jak będzie ona miała stare biblioteki :hihot:

Bardzo prosto. :)

Sterowniki NVIDIA automatycznie pobrały najnowsze biblioteki DLSS.

DLSS: C:\ProgramData\NVIDIA\NGX\models\dlss\versions\20317440\files\160_E658700.bin.

FG: C:\ProgramData\NVIDIA\NGX\models\dlssg\versions\20317440\files\160_E658700.bin.

W NVIDIA Profile Inspector wystarczy włączyć Override.

Zrzutekranu2026-01-06185922.png.36f7624a0e599c476490deb590c85555.png

• Upvote 1
Opublikowano

Ale przecież nie ma żadnej różnicy czy sobie swaperem podmienisz pliki, czy przez apke Nvidii.

Jeśli OSD ci pokazuje, że masz biblioteki niższe od 310.5.0 to nie korzystasz z najnowszego DLSS niezaleznie jaki sobie preset ustawisz.

Był update swappera 

image.thumb.png.5921297c86d1b99b8c4a3b8e89815349.png

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale przecież nie tylko preset jest ważny, ale i biblioteki, co wam z presetu M czy L jak nie macie najnowszego DLSS ?

Ale mnie się zdaje albo preset L faktycznie ma lepsza jakość od M dlatego ma mniej FPS, testowane na Q i UP w Wiedźminie 3.

No ale przeciez pokazalem, ze zmiana presetu w nvapp powoduje zmiane i wykorzystanie innych bibliotek (nvapp_override). Jednak odbywa sie to na poziomie sterownika i aplikacji a nie surowej podmianie plików. I wlasnie zastanawia mnie to, czy nie jest bezpieczniej uzywac podmiany DLSS z poziomu sterownika i nvapp_override zamiast podmiany plików w folderze z grą

• Upvote 2
Opublikowano
28 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Ja uważam, że NVIDIA Profile Inspector jest lepszy od tego Swapper'a, ponieważ nie modyfikuje żadnych plików gry, jedynie zmienia ustawienia sterowników NVIDIA.

Ja tam sciagnalem tego najnowszego inspektora, wrzucilem ten M, + override, i pliki 310.5 powrzucalem na sterownikach 595.02 i chyba działa, ja gram na quality, ale jak wzialem DLAA to celownik w ogole nie artefaktowal jakby lepiej

Opublikowano

Ogólnie ja się DLSS dawno już nie bawiłem, ale wiem ze apka Nvdii nie zawsze podmienia nawet jeśli mamy ustawione odpowiednio opcje w aplikacji.

Z drugiej strony podmiana plików działa zawsze.

Nvidia inspektor chyba działa na tej samej zasadzie więc nie wiem, czy z nim tez są te same problemy.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Chyba ze ci Nvidia nie pozwala podnieć wtedy leżysz :)

Tylko tutaj jest glownie rozkmina o postrzeganie podmiany DLSS przez systemy antycheat. Podmiana przez swappera, podmienia pliki w samym folderze gry. Dodatkowo - jak np. na BattleNecie - jak nie wylaczysz auto aktualizacji to pobiera pliki stare pliki DLSS i nadpisuje te ze Swappera
Dodatkowo te ze swappera zglaszaja sie jako "Default", oryginalne z D4 jako "Default_nda" a z nvapp jako "nvapp_override"
I wlasnie tutaj zastanawiam sie, czy system antycheat nie zareaguje na pliki w folderze gry ktore nie sa oryginalne a np. zignoruje, zezwoli na te wykorzystane przez sterownik Nvidii jako "nvapp_override"

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Apka nvidii działa na podobnej zasadzie jak włączysz to nadpisze i wymusi nowszą wersję w danej grze.

No właśnie nie zawsze.

Dziś rano jak testowałem to się okazało ze w Wiedźminie nie podmieniła tak samo w CP2077, musiałem wymusić to swapperem.

A ze ja mam wyłączony OSD to tak naprawdę nigdy teraz nie mam perwnosci na jakich bibliotekach i ustawieniach grałem przez apke.

A bylem pewien ze to działa na 100% jak swapper.

2 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Tylko tutaj jest glownie rozkmina o postrzeganie podmiany DLSS przez systemy antycheat.

Ta ja rozumiem, o co biega, nawet jest ostrzeżenie o tej podmianie plików.

Opublikowano

To wypluło mi AI potwierdzajac, ze driver-lever redirection jest lub powinno byc bezpieczne

The NVIDIA app's official DLSS override feature is designed to be compatible with anti-cheat systems because it works at the driver level via a redirection mechanism, rather than modifying game files. This approach minimizes the risk of triggering anti-cheat flags. 

How it Works with Anti-Cheat

Driver-Level Redirection: The NVIDIA app's override function redirects the game's DLSS calls to a different DLSS DLL file stored in the driver folder. The original game files remain untouched.

Reduced Risk: Because no game files are modified, anti-cheat programs (like BattlEye or Easy Anti-Cheat) are less likely to flag the changes as cheating.

Official Support: NVIDIA implemented this feature with a whitelisting mechanism for supported games, partly to ensure compatibility and avoid potential anti-cheat issues. The global override setting extends this official, safe method to all compatible games at once. 

Important Considerations

Game Compatibility: The override only works if the game already has native DLSS support. It does not magically add DLSS to unsupported games.

Third-Party Tools Caution: While the official NVIDIA app method is considered safe, other third-party tools like "DLSS Swapper" or manual file manipulation methods that involve replacing files in the game's directory might be detected as file manipulation and could potentially lead to a ban in online multiplayer games.

NVIDIA App is Recommended: Using the built-in NVIDIA App feature is the officially sanctioned and safest way to use updated or different DLSS versions in games with anti-cheat. 

In summary, you can use the NVIDIA app's DLSS override in anti-cheat-enabled games with confidence that it should not trigger an anti-cheat violation, as it is designed to operate safely within the driver framework. 

Opublikowano

Apke i sterowniki miałem już wtedy zainstalowane.

Tylko swapper potem dostał pierwszy i teraz drugi update.

Nvidia app u mnie od samego początku wraz ze sterownikami miała już presety L i M

Chyba że masz na myśli ze to beta dlatego może nie działać.

Ale właśnie o to mi chodzi. Nia ma 100% pewnosci nigdy czy to zadziala.

A ze swapperem jest zawsze 100% pewności.

Opublikowano

Czyli reasumujac

NvApp jest bezpieczne (w teorii) ale musi obslugiwac dana gre i pozwalac na podmiane DLSS

Jesli nie pozwala / nie obsluguje - zostaje Swapper ktory najlepiej stosowac do gier offline. W przypadku online - jest jakies ryzyko. W najlepszym przypadku kick, nie pozwoli uruchomic gry lub dolaczyc do serwera, w najgorszym - one way ticket :E 

4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

a bylem na 100% przekonany ze ten override działa zawsze i jest pewny w 100% a tu kupa.

Ale ktory override masz na mysli? NvApp czy Swapper? I gdzie wg. Ciebie nie dziala?