galakty 3 772 Opublikowano Środa o 13:46 Opublikowano Środa o 13:46 2 minuty temu, Paw79 napisał(a): Bardzo dobry Sapphire Pulse w okolicach czarnego piątku bywał na allegro po 2515zł. A przy kombinowaniu z ratami w Media Expert/RTVEuroAGD dało się wyrwać 9070XT nawet za ok. 2400zł. O właśnie, dlatego używany 7800XT to dla mnie max 1500 zł, ale nie wiadomo co będzie z cenami w tym roku... Nie zdziwię się jak również wywali w komos 1
Paw79 166 Opublikowano Środa o 13:54 Opublikowano Środa o 13:54 W Empiku jeszcze rano Inno3D RTX 5080 X3 (model z dość słabym chłodzeniem) był za 5064zł. W tej chwili już 5630zł.
Send1N 4 891 Opublikowano Środa o 13:55 Opublikowano Środa o 13:55 15 minut temu, VRman napisał(a): Nie podoba mi się to, że i AMD i Nvidia idą ku coraz niższej wydajności uspcallerów. Cieszy mnie poprawa, bo naprawdę jest co poprawiać szczgólnie w ruchu, ale to niepokoi i to mocno. Dla jasności: poniższe tyczy nowych kart, nie starych. DLLS4 cięższy od 3. AMD potem wyskakuje z pierwszym używalnym FSRem (4) ale znowu tutaj jest naprawdę dużo ciężej. Ludzie mimo wszystko to akceptują, bo i tak lepiej wypada FSR4 niż FSR3 renderowany ze szczebla wyżej (z wyższej rozdzielczości realnej) Mija niecały rok i... dostajemy jeszcze cięższy DLSS4. Jakby mi ktoś powiedział, że to po prostu 4ka z przesuniętym suwakiem "wydajność - jakość" to bym uwierzył. Nie zamierzam wymyślać spiskowych teorii jak wielu innych wcześniej, że to specjalnie nie działa lub działa gorzej na starszych generacjach, ale i tak mi się trend nie podoba. - więcej GPU i TDP jest marnowane na segmenty AI - przez to spada wydajność - nowe upscallery są coraz bardziej zasobożerne, więc AMD/NV w następnej generacji dadzą więcej tranzystorów dla AI - w nowych grach z braku wydajności coraz bardziej się będzie polegało na upscallerach, co już niestety widać po grach spadających w okolice 30fps w 1440p na 5090tce i to bez PT. - poprawa w nowej generacji - według NV/AMD może być już tylko w AI, bo i tak AI już będzie miało ogromny procent w koszcie stworzenia klatki. I tak się zamyka koło, a uśmiechnięte Jenseny i Lisy Su będą tylko zacierać rączki. Spadek podchodzący prawie pod -10% na 5070tce to jest po prostu poracha. I to tylko względem czwórki, a nie względem wyłączonego DLSSu (nie mylić z wyłączonym DLSS ale załączanym gównem typu TAA) Wielki Jensen Patrzy W sumie to co się dziwić. Ktoś tam w AMD i Nvidii patrzy co się dzieje w necie i widzi próby odpalania FSR 4 (czy raczej czegoś ala FSR4) na Steam Decku i starszych Radkach, widzą akceptację dla kaszaniastego DLSSu na Switchu 2, widzą zachwyty nad tym, że nowe DLSSy są lepsze od starszych DLSSów, a o wydajności mało kto wspomina. Odbiór jest OK, wielkiego protestowania i mieszania z błotem nie ma, a więc za jakiś czas znowu dostaniemy "postęp" w postaci cięższego upscallera. Mogą wydać nowe karty, które w starych grach wypadną tragicznie, ale za to upscallery w tych najnowszych wersjach będą chodzić na tym lepiej, co skończy się słupkami w testach "wydajności", które to Linus i łysy z DF nazwą "postępem" i grzecznie pochwalą. Ciężkie jest życie pesymisty 3 lata temu na reddicie się śmiali, że zbyt pesymistycznie napisałem kilka scenariuszy. A rzeczywistość okazała się być jeszcze gorsza. Niestety trafiłem w kilku istotnych pomysłach, które się wtedy nikomu nie mieściły w głowach, były odrzucane jako durne bo zbyt pesymistyczne i zakładające zbyt przerysowaną chciwość Nvidii. A potem pojawiła się seria 5xxx i wszystkie moje pomysły okazały się zbyt optymistyczne No to teraz spróbuję tak, żeby jednak się nie sprawdziło, a jeśli jednak, to żeby pazerność Nvidii przynajmniej mnie nie przebiła. Najgorszy scenariusz na rok 2027: 6080 18GB 192-bit o wydajności 5070ti w rasterze, ale w reckach +20-30% względem 5080, bo DLSS 5 czy 6 chodzi na tym lepiej. Filmik na DF pokazuje porównanie do GTX 460 (nie 4060) bo już do 1060 było, a trzeba znaleźć nowy sposób na robienie dobrze parnerom z NV. Pochwały za wspaniały uplscaller i za kompresję tekstur, która (pomijając marnotrastwo 50% mocy przy 500fps) pozwoli upchać w tej 18-gigowej karcie tyle co na 4090 24GB i może jeszcze testy ze słupkami czasu pobierania gier, bo tu się zawsze przyda lepsza kompresja. Cena 1499$ za 6080tkę 192bit (a może 128) będzie krytykowana, ale łysy ładnie wytłumaczy, że to przez inflację, koszty wafla i okropne ceny ramu. AMD wyda swoje karty o 10% wolniejsze i 50$ tańsze. Intel nie wyda nic, bo pod koniec 2027 dział discreet GPU już jest zamknięty. Na Tajwanie spadla właśnie przed chwilą pierwsza rakieta... Happy new year 2028. Marnujesz się tutaj, nie myślałeś zostać zawodowym pisarzem? 4 3
damyan123 39 Opublikowano Środa o 13:57 Opublikowano Środa o 13:57 W grudniu zmiana 7800x3D/4070TiS na 9800x3d/5070Ti wyniosła mnie 150zl na czysto. Myślę, że spoko deal 🤘 1
Starh 67 Opublikowano Środa o 13:59 Opublikowano Środa o 13:59 Jak ktoś szuka 5080 To w ME jest prime z outletu za 4800. 1
Fatality 701 Opublikowano Środa o 14:04 Opublikowano Środa o 14:04 (edytowane) 9 minut temu, Starh napisał(a): Jak ktoś szuka 5080 To w ME jest prime z outletu za 4800. Zapodasz linka? Ok, widzę biorę Edit: już miałem brać tego 5070ti, ale 1k w te czy w te nie boli. Kupiony Edytowane Środa o 14:09 przez Fatality 1 3
Starh 67 Opublikowano Środa o 14:11 Opublikowano Środa o 14:11 6 minut temu, Fatality napisał(a): Zapodasz linka? Ok, widzę biorę Edit: już miałem brać tego 5070ti, ale 1k w te czy w te nie boli. Kupiony Super, ze Akurat komuś z forumka się udało cena sztos Imo w obecnych czasach
Garru 15 Opublikowano Środa o 14:15 Opublikowano Środa o 14:15 38 minut temu, galakty napisał(a): Pytam bo przed świętami dobre sztuki 9070XT chodziły w okolicy 3000 zł Nowe Normalnie na amazonie przed sylwestrem były do kupienia od 2680-2900 nówki zależne od modelu.
galakty 3 772 Opublikowano Środa o 14:18 Opublikowano Środa o 14:18 13 minut temu, Fatality napisał(a): Zapodasz linka? Ok, widzę biorę Edit: już miałem brać tego 5070ti, ale 1k w te czy w te nie boli. Kupiony Prime z outletu? Daj znać jak koncert
Starh 67 Opublikowano Środa o 14:27 Opublikowano Środa o 14:27 8 minut temu, galakty napisał(a): Prime z outletu? Daj znać jak koncert Zawsze może ją odesłać do producenta ze względu na cewki zresztą za 4800 te Świerczenie nie jest takie straszne 3
galakty 3 772 Opublikowano Środa o 14:29 Opublikowano Środa o 14:29 1 minutę temu, Starh napisał(a): Zawsze może ją odesłać do producenta ze względu na cewki zresztą za 4800 te Świerczenie nie jest takie straszne I co mu producent zrobi? Odeśle z powrotem z racji że karta jest sprawna? 4800 za RTX 5080 to nie jest jakiś deal życia.
Paw79 166 Opublikowano Środa o 14:38 Opublikowano Środa o 14:38 Nie ma co dramatyzować na zapas. Może po prostu ktoś się rozmyślił i odesłał. A w razie czego zawsze jest 14 dni na zwrot- nawet z outletu. 2
Fatality 701 Opublikowano Środa o 14:40 Opublikowano Środa o 14:40 Jak trochę popiszczy też nie ma dramatu. Moj 7800xt w football menagerze to dopiero wyje 1
Tornado3 371 Opublikowano Środa o 14:47 Opublikowano Środa o 14:47 50 minut temu, Send1N napisał(a): Marnujesz się tutaj, nie myślałeś zostać zawodowym pisarzem? @Send1N no nie mów, że nie przeczytałeś całości 3
Send1N 4 891 Opublikowano Środa o 14:54 Opublikowano Środa o 14:54 @Tornado3 można się śmiać ale koleś zagina tego bota ITHardwareGPT 3
Kadajo 7 922 Opublikowano Środa o 14:55 Opublikowano Środa o 14:55 17 minut temu, Paw79 napisał(a): Nie ma co dramatyzować na zapas. Może po prostu ktoś się rozmyślił i odesłał. To był na bank ktoś z forum.
Doamdor 2 155 Opublikowano Środa o 14:57 Opublikowano Środa o 14:57 (edytowane) 28 minut temu, Kadajo napisał(a): Desperacja nowy level Były tanie RTX, to wybrzydzali, że to żadna promocja, nadal za drogo, za chwilę będą superki, przyszedł wzrost cen, panika i szybki zakup. Edytowane Środa o 14:59 przez Doamdor 2
Kanzu 292 Opublikowano Środa o 15:00 Opublikowano Środa o 15:00 Przypomniał mi się gość z facebooka co zrobił deal życia i kupił strixa 4090 za chyba 10k na raty z outletu jakoś 2 miesiące przed premierą nowej serii. Tak mu pizgała cewkami z pudełka, że zrozumiał skąd ten outlet i zaraz odesłał Mi rtv euro też "nowego" liquida sprzedało, który wykręcał uszy i jakby nie ślady po śrubkach na chłodnicy to nikt by nie wiedział, że ktoś już go miał
VRman 2 936 Opublikowano Środa o 15:01 Opublikowano Środa o 15:01 (edytowane) Ogarnąłem chaos pogrubiając, co pozwala szybko zobaczyć o czym jest dana część, ale nadal wam źle. No nie dogodzi Może też mam zacząć komentować wasze wpisy, bo mnie akurat nie interesują? PS. Do bota ITH nie mam podskoku. Ostatnio tak leje wodę, że nawet ja nie dam rady. Nie chcesz - > nie czytaj - > nie pier(dzie)l -> wszyscy happy. To takie proste Edytowane Środa o 15:02 przez VRman
Kadajo 7 922 Opublikowano Środa o 15:01 Opublikowano Środa o 15:01 @Doamdor Oni nie czekają na lepsze ceny. Ich celem życia jest HOLD. Jak ten leming w grze. 1
galakty 3 772 Opublikowano Środa o 15:02 Opublikowano Środa o 15:02 3 minuty temu, Doamdor napisał(a): Były tanie RTX, to wybrzydzali, że to żadna promocja, nadal za drogo, za chwilę będą superki, przyszedł wzrost cen, panika i szybki zakup. Na Pepper Ci co komentują to nigdy nie kupują, tam jest wieczny HODL. 1
Rekomendowane odpowiedzi