Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Otóż to, vram w 5080 :/ ni to przysrał ni przyłatał. W WQHD potrafi być na styku, a chcąc pójść wyżej, np. w szerszy ekran lub 4k - zaczyna być już niebezpiecznie :/ 

Co Ty nie powiesz ? Jeszcze parę miesięcy wstecz pisano, że 8GB Vram starcza do wszystkich gier :E 

Już 16 jest zagrożone ? Kurde :balon:

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Nvidia ma w rzyci rynek detaliczny i to sie juz nie zmieni, dopóki hurt bedzie mial większą marze

Trochę mieszasz pojęcia, bo większość tego co nVidia sprzedaje (poza foundersami), to hurt. I taki model mają od dawna.

Domyślam się, że chodzi raczej o sektor datacenter/AI. Ale to co, AI to the moon, z tej bańki już nigdy nie zejdzie powietrze? :hihot:

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, leven napisał(a):

Co Ty nie powiesz ? Jeszcze parę miesięcy wstecz pisano, że 8GB Vram starcza do wszystkich gier :E 

Już 16 jest zagrożone ? Kurde :balon:

A czytasz całe posty czy tylko fragment pod swoją narrację? 

Pisałem wyraźnie o rozdzielczościach >1440p. W 1080p to generalnie 8-10gb w większości gier wciąż oblata.

Poza tym mowa zależności kasa x możliwości. I w takim rozrachunku obecne 80tki to kpina.

Podobnie zresztą jak wszystkie inne karty z obecnego lineupu - tutaj zmian niestety nie ma żadnych :/ 

Edytowane przez Qrdello
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Napisałem: "napisano" a nie, że Ty napisałeś :) 

Pitolenie o Helenie. 

Teraz już minimum 16GB Vram zaczyna być zagrożone ? 

Zaraz przyjdzie MOD i napisze, że mając 12GB Vram kartę wszystko ogrywa z wszystkim na full :) 

Edytowane przez leven
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie trzeba moda, mam 3080Ti z 12gb vram i, wyłączając RT, nie mam absolutnie żadnego problemu z grą w 1440p@60 :) Mam problem jedynie z 350W znikającymi z gniazdka :D 

I wywołałeś mnie co tablicy cytatem, to co się dziwujesz. :piwko:

• Haha 1
Opublikowano

3080Ti to mam w drugim kompie, w pierwszym siedzi 5070Ti. Co nie zmienia faktu, że kupę czasu mi zeszło zanim sam siebie przekonałem że pora kupić. :/ Raz że 3080Ti wciąż mi wystarcza(ł), dwa przyrost raczej skromny. Przekonało mnie zużycie energii :/ 3080Ti potarfi wessać 380W, 5070Ti podkręcony z uv nie dobija do 300W. A jak mu wrzucę fps lock to 100W w kieszeni :D Blackwelle są energetycznie ok, ale wydajnościowo to nic szałowego.

Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

Potencjalny powód takiej sytuacji? :D Zarejestrowałem kartę dzisiaj na stronce ASUS i patrzę sobie ile zostało gwarancji. Kupione tydzien temu na outlecie w ME.

Asus liczy gwarancję chyba od daty produkcji dopóki im dowodu zakupu nie podeślesz, żeby zaktualizowali. 

Kilka dni temu rejestrowałem swoją nową kupioną pod koniec listopada i pół roku gwarancji brakowało.

Opublikowano
Teraz, leven napisał(a):

No a gdzie wodotryski Nvidii ? Seria 4/5xxx zyskuje na AI :) 

To daje kopa, nawet dla słabych kart. 

Musisz to widzieć na 5070ti :) 

DLSS faktycznie działa na RTX5 lepiej. Nowsze rdzenie to i sprawniejsze. Z generatora co do zasady nie korzystam. Fakowe klatki mnie nie interesują :X 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak nie trzeba FG, to nie, bo po co, ale DLSS jest piękny :) 

Żadnych SMAA itd, wystarczy DLSS :) 

4.5 DLSS z presetem L, RR na E i jest gitara :) 

Tylko te L ustawić na Performance, bo inaczej zje wydajność karty, a jak ustawić na Q, to preset M  :P 

Wiesiek działa z RT jak ta lala, gdy dobrze się to poustawia (niestety ręcznie)  :( 

Edytowane przez leven
  • Upvote 1