Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesteś na forum, gdzie ludzie posiadają topowy sprzęt, który jest bardzo cichy, więc nie dziw się, że opinia na temat modelu FE nie będzie dobra. 

Jak ktoś ma niskie wymagania, to i z Ventusa będzie zadowolony. :E

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jesteś na forum, gdzie ludzie posiadają topowy sprzęt, który jest bardzo cichy, więc nie dziw się, że opinia na temat modelu FE nie będzie dobra. 

Jak ktoś ma niskie wymagania, to i z Ventusa będzie zadowolony. :E

Mialem jednego Ventusa z serii 4000 i tego sie nie dalo znieść :)

7 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Nikt nie mówi o kupowaniu TUFA czy Strixa za 3500 zł, ale takie PNY za 2599 zł to bardzo sensowny wybór 

https://www.morele.net/karta-graficzna-pny-geforce-rtx-5070-triple-fan-12gb-gddr7-dlss4-vcg507012tfxpb1-14982476/

Obrzydliwe, wielkie ;)

FE kupilem TYLKO oczami bo jest malutka i sliczna i poprzez UV doprowadzilem ja do stanu używalności. 

Kazdy normalny gracz by wzial cos nie od NV bezpośrednio, to oczywiste. Ale ja chciałem FE, mam FE i nie bede go polecal ale nie taki diabeł straszny. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MJRegul napisał(a):

Jaka różnica ile ma rpm skoro w niej 2000rpm brzmi jak 1600rpm w innej? Teraz licytujemy karty na podstawie rpm? 

Jak dla mnie moze miec 3000rpm jesli bedzie cicho 🧐

Ja myślałem, że te 2000rpm magiczne to będzie startujący samolot a tu ledwo słychać kartę. Na szczęście dla mnie oceniam uszami a nie oczami i pozdrawiam malkontentów :)

No ja Ci wierze, że dobre wentyle trafiłeś, ogólnie to samo jest u mnie karta ma na defie okolice 1900obr i też to ledwo co slychac, tak jak poprzednia przy okolo 1300-1400obr. Z tym, że te wentyle też nie przepychaja tyle powietrza. Karte rozebralem i sprawdzilem, sa bardzo płaskie, przez co krecą sie szybciej, sa cichsze, ale przepychaja mniej powietrza. 

Poza tym, masz cos takiego jak szum komputera, dzwiek tła, i czesto w obudowach sa inne wentylatory, powiedzmy od 5 do 10. U mnie jest 10 wolno obrotowych. Tworzy to taki lekki szum. (ogolnie wszystkie wczesniejsze komputery co mialem byly o wiele glosniejsze mimo mniejszej ilosci wentylatorow) i w tym momencie jak masz karte z cichymi wentylatorami to po prostu ta roznica wzgledem wczesniejszego tla jest minimalna. Jakbys zastopował wszystkie wentylatory to wtedy bardziej słychać. W sensie widac roznice. Ale fakt faktem, że nowe karty maja cichsze wentylatory niz te w ada lovelace, no i na wiekszosci karta jest polozony PTM.

Opublikowano

Komputer jest cichy albo nie.

Nie ma czegoś takiego jak ciche wentylatory na 2000 rpm.

Co wyście spadli z orbity ?

Może wam mniejszy lub większy szum nie przeszkadzać, ale jak ktoś uważa karta która ma 2000 RPM jest cicha to w życiu cichego komputera nie słyszał.

Chcecie mieć pojęcie referencji? Wyłączcie komputer. To jest właśnie cisza. A nie jakieś 2000 czy 1600 RPM.

image.thumb.png.a405848bd48b39faaf80018da3a53d80.png

Wszytko co trzeba wiedzieć na temat FE, ta karta to odrzutowiec.

Cichy tutaj to jest TUF. Na QB to jest wręcz perełka ciszy.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Dajcie sobie na luz, tyle razy było to omawiane, że różni ludzie mają różny słuch, różną tolerancję, różną definicję "cichej karty", różne obudowy, różną akustykę pokoju. Po co się spierać? Poza tym pewnie się spinacie jakby chodziło o nie wiem jak ważną kwestię, a pewnie po prostu dzieli Was jakieś proste nieporozumienie typu "karta cicha" dla jednego jest równoznaczna z "bezgłośna" a dla innego "nie boli mnie głowa i nie wkurza po 5 minutach".

Na Frazie dekadę temu mieliśmy gościa, co mówił, że mu gry chodzą dobrze na jego lapie. Po fali śmiechów ktoś na spokojnie spytał i wyszło, że "dobrze chodzi" oznaczało ok 20fps ze sporadycznymi spadkami do 15fps. 

Jak gość mówi, że mu poziom hałasu pasuje, to pogratulować i kończyć temat, bo przecież to jest klasyczne

image.png.6d14b4910dcc3296762eedaaeb871657.png

PS. Kadajo, tam jest 2500RPM  w tabelce, a kolega pisze o 2000 i nawet pisał, że powyżej już jest głośna. 

PPS. Poza tym teraz każda karta cichnie z czasem, wraz ze wzrostem cen w sklepach. Jak ktoś kupił wstrętnego Zwiędusa (Ventus) to dziś po +1/3 do ceny w sklepach z 90% na kolejne +1/3,  jest to Ventusik, Ventinio, nic nikomu już w nim nie przeszkadza! ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Co wyście spadli z orbity ?

Wszytko co trzeba wiedzieć na temat FE, ta karta to odrzutowiec.

Jeżeli chłop mówi że ma cicho przy 2000rpm to widocznie tak jest. A Ty mu chcesz powiedziec ze ma glosno. (w senie) Ktos mówi Ci że ma cicho a Ty mu mowisz ze ma głośno WTF> :D

Ja nawet zrobiłem testu u siebie, zakleiłem wentyle (to nie jest dobry pomysl i nie polecam bo mozna uszkodzic) na krotki okres czasu zeby zobaczyc jak temp wygladaja przy UV na pasywie. I jest 60-62C przy okolo 220-230W. Wiec pewnie przy 250W by doszlo do okolo 70C na pasywce. Natomiast roznicy w halasie praktycznie nie ma jak one sobie smigaja na 45-55% Wiec po co miałbym je odłączać bo w teorii bym mógł miec błągą cisze (oczywiscie wedlug Ciebie i twojego miernika) z tym ,ze sprawdzilem i nie zmienia to wiele. Po prostu liczy sie jak dobrze wygłuszona jest obudowa, jaki szum i tło generuje cały komputer oraz to jakie to sa wentylatory. Przeciez jak masz plaskie vs grube + trafią ci sie gorsze wentylatory i nawet przy 1500rpm bedziesz mial glosniej, chociaz i tak powiesz że jest cicho bo Ci pokazuje 1500rpm. 

Co do zasady tak jest że im wiecej rpm tym wentylator glosniejszy, ale liczy sie tez rozmiar(:smiech:) i generalnie jezeli chlop mowi, że ma ciche to mozliwe ze ma. Aczkolwiek musialby sam sprawdzic roznice 1000 vs 1500 vs 2000 u siebie. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Chyba napisałem wyraźnie, że może wam nie przeszkadzać mniejszy lub większy szum (to są preferencje czy jak to woli własne odczucia, zwał jak zwał).

Ale nie piszcie bzdur ze 2000 rpm jest ciche, bo jest to nieprawda.

To, że ktoś zamaskuje ten hałas większym hałasem, obudową albo wyniesieniem komputera do innego pomieszczenia niczego nie zmienia.

• Upvote 3
Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Chyba napisałem wyraźnie, że może wam nie przeszkadzać mniejszy lub większy szum (to są preferencje czy jak to woli własne odczucia, zwał jak zwał).

Ale nie piszcie bzdur ze 2000 rpm jest ciche, bo jest to nieprawda.

To, że ktoś zamaskuje ten hałas większym hałasem, obudową albo wyniesieniem komputera do innego pomieszczenia niczego nie zmienia.

3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale nie kazde 2000rpm jest takie samo jakie Ty masz w obudowie na swojej karcie. Poza tym sa jeszcze inne aspekty. 

tenor.gif

Opublikowano (edytowane)

Każde 2000rpm na wentylach ~95-110mm nie jest ciche. Fizyki nie oszuka :E 

A, że ktoś akceptuję taką głośność ton danego wentyla jaki wydaje podczas przepychania powietrza przez radiator itd. to całkowicie inna sprawa, ale nie jest to ciche.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Śmiesznie się czyta jak ktos ci wmawia ze czarne jest biale lub odwrotnie "bo to niemożliwe" i to jeszcze z taką zaciekloscia jakby od tego zalezalo jego zycie. 

Czyli glosnosc karty mam oceniać bez szumu tla, w komorze bezechowej, bez innych wentyli w budzie oraz ze zdjęta szybą i mikrofonem 5cm od karty? 

Jesli karta przy 2000rpm nie przebija sie z metra od szumu panujacego w zamknietym pokoju wieczorem, bez zadnego audio z głośników, przy kompie gdzie jest 5 wentyli chodzacych na około 800rpm i AIO z pompką na 50% to dla mnie jest to do zaakceptowania i w dupie jak by sie zachowywala na otwartym test benchu albo przy otwartej obudowie. 

Nie napisalem, ze jest cicha. Napisalem ze nie jest tak źle jak to malują. 

A tu ludzie wyrywają sobie wlosy z glowy.

2200-2300rpm juz sie przebija ale tez NIE jest W MOJEJ ocenie to dzwiek nieprzyjemny. 

NIE jest to startujacy odrzutowiec jak Ventus czy KFA2, zupełnie inne częstotliwości niz inne wentyle 2000rpm+ jakie słyszałem. 

W grach bez RT jest okolo 62-65C na rdzeniu, 70C na pamieciach i 1600rpm. Zaraz sie dowiem, że to tez odkurzacz bo inne karty maja 1200rpm i 50C na rdzeniu. Kurna to karta wielkości tabliczki czekolady, kupuje się ja wiedząc na co się czlowiek pisze.

A jesli pisal sie na halas i wycie a wychodzi lekki szum bez wkurzajacych czestotliwosci jak u konkurencji co przy 2000rpm brzmią jak kosiarka za oknem nad którą startuje samolot i pisze o tym a nie mowi, ze "co wy pierdolita, karta jest cicha"...to nie wiem skad ten ból od bytu u niektórych.

Edytowane przez MJRegul
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MJRegul napisał(a):

Śmiesznie się czyta jak ktos ci wmawia ze czarne jest biale lub odwrotnie "bo to niemożliwe" i to jeszcze z taką zaciekloscia jakby od tego zalezalo jego zycie. 

Czyli glosnosc karty mam oceniać bez szumu tla, w komorze bezechowej, bez innych wentyli w budzie oraz ze zdjęta szybą i mikrofonem 5cm od karty? 

Jesli karta przy 2000rpm nie przebija sie z metra od szumu panujacego w zamknietym pokoju wieczorem, bez zadnego audio z głośników, przy kompie gdzie jest 5 wentyli chodzacych na około 800rpm i AIO z pompką na 50% to dla mnie jest to do zaakceptowania i w dupie jak by sie zachowywala na otwartym test benchu albo przy otwartej obudowie. 

Nie napisalem, ze jest cicha. Napisalem ze nie jest tak źle jak to malują. 

A tu ludzie wyrywają sobie wlosy z glowy.

2200-2300rpm juz sie przebija ale tez NIE jest W MOJEJ ocenie to dzwiek nieprzyjemny. 

NIE jest to startujacy odrzutowiec jak Ventus czy KFA2, zupełnie inne częstotliwości niz inne wentyle 2000rpm+ jakie słyszałem. 

W grach bez RT jest okolo 62-65C na rdzeniu, 70C na pamieciach i 1600rpm. Zaraz sie dowiem, że to tez odkurzacz bo inne karty maja 1200rpm i 50C na rdzeniu. Kurna to karta wielkości tabliczki czekolady, kupuje się ja wiedząc na co się czlowiek pisze.

A jesli pisal sie na halas i wycie a wychodzi lekki szum bez wkurzajacych czestotliwosci jak u konkurencji co przy 2000rpm brzmią jak kosiarka za oknem nad którą startuje samolot i pisze o tym a nie mowi, ze "co wy pierdolita, karta jest cicha"...to nie wiem skad ten ból od bytu u niektórych.

Nadal lepszy cichy szum wentyli niż głośny pisk cewek. :E Zaraz dostaniesz od kogoś tu skierowanie na badanie słuchu, zajmuj termin w kalendarzu. 

Edytowane przez Garru
Opublikowano

@MJRegul

Nikt ci niczego nie wmawia.

2000 rpm jest głośne i nie ma znaczenia, że dla ciebie nie jest z jakiegoś powodu.

Chodzi o odróżnienie własnych preferencji od realnego poziomu hałasu.

Właśnie po to są testy i pomiary w decybelach. Po to masz ta jednostke aby można było ocenić właśnie poziom hałasu.

Czy jak będziesz miał komputer który generuje hałas na poziomie 40dbA, ale tobie to nie przeszkadza, bo jest on w innym pomieszczeniu to znaczy, że jest to cichy komputer czy głośny ?

Tak samo, jak właśnie z kartami graficznymi.

Nie ma znaczenia, dlaczego tobie głośność danej karty nie przeszkadza, 37dBA to jest już kołujący odrzutowiec. Wszytko, powyżej 35dbA w komputerze generuje wyraźny hałas i nie można tego nazwać komfortem. Komfort zaczyna się poniżej 30dbA.

Do 35dBA można napisać, że mamy poziom akceptowalnego hałasu dla większości osób.

• Haha 1
Opublikowano

@Kadajo wiesz co mi szef w pracy mówi w sytuacji w której ze mną się nie zgadza? "ok ok, rozumiem"

ok ok, rozumiem

6 minut temu, Kadajo napisał(a):

@MJRegul

Nikt ci niczego nie wmawia.

2000 rpm jest głośne i nie ma znaczenia, że dla ciebie nie jest z jakiegoś powodu.

"Nikt mi niczego nie wmawia."
"2000rpm jest głośne i koniec."

Opublikowano (edytowane)

Czy znacie / używacie jakieś sensowne rozwiązania = apy na fona, które pozwalają zbadać decybele? Chętnie sprawdziłbym, jak to jest u mnie, ale nie mam sprzetowego pro decybelomierza. 

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)

"37dBA to jest już kołujący odrzutowiec." Aż odpaliłem sonometr jak przeczytałem te głupoty. Siedzę właśnie w cichuteńkim pokoju, dźwiękoszczelne okna, włączony jedynie laptop, urządzenie pokazuje 35-40db. To jest poziom tła. W jaki sposób coś co się powyżej niego nie wybija może być głośne??? Dlaczego indywidualne podejście do poziomu hałasu nie ma żadnego znaczenia? Gdzie jest światowa norma ile to głośno ile to cicho? Ale pojechałeś :hihot:

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Jeśli ci sonometr pokazuje 35-40 dB jako tło i ty to nazywasz cisza to albo nie umiesz się nim posługiwać, albo jest uszkodzony, albo nie wiem gdzie ty mieszkasz chyba przy autostradzie.

Dlaczego indywidualne podejście do poziomu nie ma znaczenia ? Bo jest one ważne tylko dla ciebie.

Czy jak ktoś mieszka przy lotnisku i dla niego sonometr będzie pokazywał poziom tła 60db, przez co chwile startujące samoloty to znaczy ze 60dB to jest cisza ?

I pamiętajcie żeby mierzyć poziom hałasu na odpowiednich ustawieniach sonometrów. Bo jest różnica krzywej miedzy dBA a dBC.

Poziom hałasu w cichym pomieszczeniu z porządnym sonometrem powinien oscylować w granicach 30-32 dBA

aplikacje na smartfony od razu można sobie włożyć w pupkę tak przy okazji ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Mylisz się. Odczucia słuchowe to jest indywidualna sprawa i to co dla jednego jest głośne to dla drugiego może być ciche. Żadna filozofia. Twoją teorię posługując się twoim żenującym językiem możesz sobie wsadzić w pupkę :hihot:

Tak, napisałem to już w pierwszym poście, jak byś czytał posty, a nie tylko dwa ostatnie to może byś nawet zrozumiał, o czym się toczy dyskusja. :hihot: