Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Karta fajna ale jak patrze na te klitki ciasne to mi sie niedobrze robi ze stac kogos na karte za 6k, a wklada w takie male badziewie ;) 

Dlatego jest otwarta cały czas. :E Nie od razu badziewie BQ to ty szanuj troche mnie koszował te 5 lat temu. No i nie planowałem ze mi sie spali 4080 xd Ona tutaj w sam raz pasowała.. I skąd wiesz ze mnie stać może na kredyt wziąłem u bociana xd

Edytowane przez Luki_
  • Haha 1
Opublikowano
23 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Uczciwa cena plus gierka na te czasy ;) 

obraz.png.602eaa92900fb6add5a64317995f4ee0.png

Za ten deal powinieneś dostać ten medal

fd187b0ee4bfd8b9ae824e152502a3a8.thumb.jpg.826ad2f4d9ca1591604fcc294e218c2a.jpg

2399zł plus gierka za niegłupią wersję? Świetny deal. Aż się pejs kręci.

Gdyby nie mój zakup 5070ti z błędu cenowego amazona, to bym Ci zazdrościł xD 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

@Luki_ GAMING OC, ta karta juz jest podkrecona. Czy bys tego chcial czy nie :P Po prostu podkrecasz dalej. A jezeli nie chcesz podnosic power limitu bo np. boisz sie o wtyczke itp to zostawiasz PL na 100%. Ale podkrecic mozesz. Od tego gwarancji nie tracisz.

daj jej najpierw +450Mhz potem + 500 i odpal CP i memorki daj + 3000 w afterburnerze nic wiecej nie ruszaj

Czyli żeby podkręcać nie musze Power limitu zwiększać?  Zawsze podnosiłem głupi ja .  Az tyle to nie ale może lekko ja podkręcę jak sie odważę. 

Edytowane przez Luki_
Opublikowano
29 minut temu, Luki_ napisał(a):

Czyli żeby podkręcać nie musze Power limitu zwiększać?  Zawsze podnosiłem głupi ja .  Az tyle to nie ale może lekko ja podkręcę jak sie odważę. 

Nic tam nie zepsujesz dajesz +450Mhz i wlaczasz gre i tyle. Jak Ci wyjdzie do windowsa to znaczy ze za duzo i zmniejszasz.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):
  Ukryj zawartość

image.png.c6b9cc1394bc5d5eef294426d7d8e849.png

Teraz niewem czy poprawić czy tak zostawić .  :boink:

9 minut temu, leven napisał(a):

16GB Vram :)

He prawda.. bardziej chodzi ze potem go łatwiej sprzedać w dobrej cenie, pewnie i tak go wymienię na 6080 a tego sprzedam. 

Nvidia nas tak dyma jak chce przez brak konkurencji, ta karta powinna miec minimum 20gb czyli więcej od poprzedniczki ale po co ucięli tak rdzeń.. żeby był praktycznie taki sam wydajnościowa za większa kasę ..a powinien być minimum tak wydajna jak 4090.. 

Edytowane przez Luki_
Opublikowano
9 minut temu, leven napisał(a):

16GB Vram :)

DO starfield'a i Crimsona wystarczy 8GB do 4k. 

Nowe gierki typu Wiedzmin 4, wiadomo, ze beda miały RTX MG i uzycie VRAM bedzie mniej wiecej na poziomie tego co jest obecnie w Alan Wake 2. A tam ostatnie czego brakuje to vramu, gorzej wlasnie z wydajnoscia.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

DO starfield'a i Crimsona wystarczy 8GB do 4k. 

Nowe gierki typu Wiedzmin 4, wiadomo, ze beda miały RTX MG i uzycie VRAM bedzie mniej wiecej na poziomie tego co jest obecnie w Alan Wake 2. A tam ostatnie czego brakuje to vramu, gorzej wlasnie z wydajnoscia.

Druga sprawa ze gra i tak się przeważnie teraz z dlss quality lub balance na 4k, to tak nie jest ze gra używa tekstur 1440p czy dlss korzysta z tekstury 4k?

Edytowane przez Luki_
Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

I znowu to samo :( 

Jak zabraknie Vram, to nie pomoże wydajność rdzenia.

3060 12GB znowu w produkcji ?

To obniży tekstury o jedno oczko, na pewno to mniej zauważy niż 40% mniejszą wydajność.

• Upvote 1
Opublikowano

8GB bym zapomnial xD 
image.png.eb3e523fdf2f9470d6766f1a110c3641.png

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Może ty lepiej nie tłumacz nic z angielskiego więcej xD

Mówisz. Ze to pula tekstur. Ale mi sie bardziej podoba okreslenie basen :) 

@Kadajo Czepiasz sie jak Gozdyra swoich gosci na Polsacie, że mowią tu pisze, a ona ich poprawia jest napisane :P A wywiad z miodkiem kiedys ogladalem i sie chlop do tego odniosl, ze obie formy sa poprawne i mozna ich uzywac naprzemiennie. TO co rozumiesz poprzez pool to jest ogolnie zbior, okreslenie basen tekstur nie jest niepoprawne. Mimo, ze prawidlowo bedzie bardziej pula tekstur, to basen lepiej po prostu pasuje, przynajmniej dla mnie no i kazdy wie o co chodzi :) 

• Haha 3
Opublikowano

Na pewno jest bardziej zabawne :E

Tylko ze to się tak nie nazywa więc wiesz, to trochę takie upośledzone z twojej strony, że używasz wymyślonych nazw.

Tak robią małe dzieci, jak nie potrafią wymówić poprawnie jakichś wyrazów LOL

Opublikowano

Chodzi o to, ze jezeli w doomie ustawiasz sobie texture pool np od 512 do 4096MB, TO ciezko powiedziec na to zbior albo pula. Poniewaz nie jest to cos stałego, tylko jest to obszar w jaki GPU moze załadowac teksturami. Zatem po prostu dla mnie barrdziej pasuje okreslenie basen na tekstury. Albo pojemnosc tekstur czy cos takiego. Sam se wybierz