Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Ozzbi napisał(a):

oj tam ... wbrew pozrorą nie jest taka ciężka a podpórka zalatwia robotę ...

No karta jet dość lekka jak na swoje gabaryty zdziwiłem sie ale  ma po prostu dużo i szerokie żeberka z blaszek .

Opublikowano
1 minutę temu, Ozzbi napisał(a):

to rgb ... temp na cpu min 33 stopnie . max jaki widziałem to 69  podczas  grania w bf 2042 ;)  chłodzenie daje rade .

no ładnie poskładane wszyscy macie ładnie tylko ja nie. ale to rgb.. po co to komu xd

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ozzbi napisał(a):

image0.jpeg

Sugeruję, żeby nieco dać luzu dla przewodu z wentylatora (na fotce zaznaczone) 

Jest napięty, jak baranie jaja. Czas spowoduje uszkodzenie (to wszystko drga)

EDIT: sorry, nie wkleiłem fotki :P 

1.jpg

Edytowane przez leven
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Luki_ napisał(a):

Vram starczy jak już to kiedyś podniosę vcore jeszcze troche. i lekko power limit. Ale nie wiem czy jest sens dla 1 fps. xd

image.thumb.png.6cea3f8e2e202f3acc6c51bd151d4f44.png
Taka roznica. W 4k bedziesz mial 1.5-2% wiecej. W zaleznosci od gry oczywiscie itp. 

Mniej sensu jest na 5070Ti bo przepustowosc podobna a jednak 20% mniej CUDA i wszystkiego. Wiec tam cisniecie na max moze nie dawac takich efektow. 

Opublikowano

W przypadku GPU ?  tak jest sens OC.

Choćby troszkę podnieść taktowanie GPU, gdy np. mamy CUDA 4608 (5060 ti) to jest może 8-10% do przodu. Vram przy OC ? 2-3 % ?

ALE podkręcać (OC) np. 5070 -> 5090, to inna bajka. Niech będzie 300mhz więcej, niż daje producent ?

Podkręcić 5000 CUDA, to nie to samo co  z 15000 CUDA :E 

Opublikowano
W dniu 9.04.2026 o 23:57, Phoenix. napisał(a):

Ja nie gram w cyberka ale cyberek plus PT/DLSS/MFG szybko testuje OC na tym genie kart i mogłoby się wydawać że gra multi jak warzone może słabo testować gpu OC ale ta gra wdg mnie to jedna z lepszych do testowania OC i jest strasznie czuła i na końcu wywali komunikat o OC jak się wysypie. Praktycznie jak w tych dwóch grach na Blackwell jak mi nie wywala to jeszcze nie trafiłem na taką grę która by się wywróciła od OC. 

Cyberek tylko i wyłącznie PT, a dopalacze klatek mi nie przeszkadzają ;) 

Zbyt wiele głębi traci gra na samym RT a bez RT to ta gra jest tak płaska że oczy bolą 🤣

Da radę jeszcze dostać za tyle co ty kartę?

Opublikowano

Panowie jak wiecie pytałem wiele razy o 5080Ti. Jak wiemy raczej nie będzie. Pytanie takie: lepiej pod gry 4K brać 5070Ti czy 5080? I co lepiej pod Ai? Obie mają po 16GB VRAMu. Wiem, że pod Ai najlepiej brać 5090 z 24GB VRAMu ale to przepaść cenowa z 5080: ok 4k do 12k więc raczej odpada 5090

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Panowie jak wiecie pytałem wiele razy o 5080Ti. Jak wiemy raczej nie będzie. Pytanie takie: lepiej pod gry 4K brać 5070Ti czy 5080? I co lepiej pod Ai? Obie mają po 16GB VRAMu. Wiem, że pod Ai najlepiej brać 5090 z 24GB VRAMu ale to przepaść cenowa z 5080: ok 4k do 12k więc raczej odpada 5090

5090 ma 32GB. 4090 ma 24GB.

• Thanks 1