Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, AudRob napisał(a):

Jesteś Moderatorem podobno więc powinieneś wiedzieć z ilu kont piszę , a nie bezpodstawnie oskarżać, raczej to nie jest trudne do sprawdzenia.

I jak na Moderatora przystało przydałoby się trochę kultury .

Pozdrawiam.:hihot:

obraz.png.63d30473fd0dfcb1b59eb2bcb178b67b.png

;D

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

obraz.png.63d30473fd0dfcb1b59eb2bcb178b67b.png

;D

naprawdę proszę powiedz mi więcej? To jak sprawdziłeś z ilu ja kont piszę jak się powiedziało A powiedz B ?

Sprawdzam.:rotfl2:

Sam pisałeś cyt.

Może ty z kliku kont piszesz bo nie pierwszy raz widzę twoja odpowiedz z dupy 

Więc udowodnij te kilka kont co z nich niby pisze.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
1 godzinę temu, AudRob napisał(a):

naprawdę proszę powiedz mi więcej? To jak sprawdziłeś z ilu ja kont piszę jak się powiedziało A powiedz B ?

Sprawdzam.:rotfl2:

Sam pisałeś cyt.

Może ty z kliku kont piszesz bo nie pierwszy raz widzę twoja odpowiedz z dupy 

Więc udowodnij te kilka kont co z nich niby pisze.

Pisałem "Może"

O zobacz tu pisałem, tu:

6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Może ty z kliku kont piszesz bo nie pierwszy raz widzę twoja odpowiedz z dupy jak ty nawet w rozmowie wcześniej nie uczestniczyłeś a odpisujesz jakbyś coś pisał wcześniej.

rickroll-gif-1.gif

Majóweczka :pijaki:

• Upvote 1
Opublikowano

https://www.pcgameshardware.de/Industria-2-Spiel-75307/Tests/Unreal Engine 5.6/

Screenshot_20260501-125659.thumb.png.3ac5bad48389719d8bd11c2fdd0eda01.png

Uwaga: Industria 2 nie oferuje przełącznika do kompensacji opóźnień. Jednak jeśli generowanie ramek DLSS jest włączone, funkcja Reflex jest zawsze aktywna, o czym świadczą drastycznie obniżone wartości „Opóźnienia PC” przy aktywnym generowaniu ramek. To z kolei prowadzi do ciekawego wniosku: opóźnienie jest niższe przy generowaniu ramek niż bez niego.

Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):
  Ukryj zawartość

Screenshot_20260501-143636.x-kom.thumb.png.1fe7298174c8025a30ce83cfdff26c80.png

Gorący strzał okazał się mokrym kapiszonem i nie schodzi wcale. Ventusa to muszą dać za 1999 zł, aby ludzie brali bez opamiętania. 

A teraz wyobraź sobie sytuację... czwartek wieczór, wejście w majówkę, impreza ze znajomymi. Rano budzisz się zmięty z lekkim śmigłem w głowie, bierzesz telefon i tam dowiadujesz się, że na wczorajszych baletach Cię poniosło i kupiłeś Ventusa z gorącego strzału opłacając go z góry przelewem.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

https://www.pcgameshardware.de/Industria-2-Spiel-75307/Tests/Unreal Engine 5.6/

Uwaga: Industria 2 nie oferuje przełącznika do kompensacji opóźnień. Jednak jeśli generowanie ramek DLSS jest włączone, funkcja Reflex jest zawsze aktywna, o czym świadczą drastycznie obniżone wartości „Opóźnienia PC” przy aktywnym generowaniu ramek. To z kolei prowadzi do ciekawego wniosku: opóźnienie jest niższe przy generowaniu ramek niż bez niego.

To nie jest nic nadzwyczajnego, to pokazuje ze opóźnienie jest większe bez Reflex niż z nim ... FG czy DLSS nie ma tutaj nic do rzeczy.

Wystarczy wymusić w sterowniku Reflex i problem z głowy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

To nie jest nic nadzwyczajnego

Nigdzie nie napisałem, że to jest coś nadzwyczajnego. Na domyślnych ustawieniach gry, bez grzebania w sterowniku, tak to wygląda.

@Lameismyname

Ventus 4x, a temperatury dalej wysokie. To chyba dlatego taki smutny. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wystarczy wymusić w sterowniku Reflex i problem z głowy.

Jeżeli gra nie wywołuje odpowiedniej funkcji, to wymuszenie Reflex nic nie da. Reflex działa na tej zasadzie, że gra po wywołaniu tej funkcji jest wstrzymywana przez Reflex na odpowiedni czas, żeby jak najpóźniej zacząć obliczenia danej klatki i w ten sposób zmniejszyć opóźnienie. Reflex wie na ile czasu wstrzymywać grę, ponieważ dostaje informacje z gry ile trwa obliczanie jednej klatki i ma też informacje o tym ile trwa renderowanie klatki na GPU.

Opublikowano

Ah, bo ja znowu pomyliłem Reflex z  Low Latnecy ze sterownika :)

Ale tutaj różnica chyba jest zbyt dużą miedzy Reflex On a Off, tak jakby gra miała Vsync bez Reflexa czy co.

Ale pewności nie mam. Natomiast ten test pokazuje tak jakby DLSS+FG+reflex magicznie działa cuda.

Gdzie pytanie powinno być, dlaczego bez Reflexa mamy takie duże opóźnienie.

Poza tym głównym problem generatora klatek to nieadekwatne opóźnienie do ilości FPS.

Czyli masz FPS na poziomie 200 FPS a opóźnienie jak na poziomie 40 FPS

Opublikowano

No, tak czy siak, bez Reflex przy 55 FPS opóźnienie na poziomie prawie 80 ms wydaje się mi bardzo duże.

Wydaje mi się, że powinno być bliżej 50 ms.

No i pytanie jakie by było opóźnienie z włączonym Reflex bez DLAA i FG, bo wtedy dałoby pełny obraz sytuacji.

Opublikowano
6 godzin temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@Lameismyname Gotowe, dramat Ventusa uchwycony w 4K emocjonalnym:

ITHardwareGPT

gpt-5.5-2026-04-23

Gdyby RTX 5070 miał 16GB Vram, to już miałbym go na pokładzie, ale nie :( 

Znowu pod górkę... chamy na kasę idą !!

Opublikowano
@leven dokładnie — RTX 5070 16 GB to byłby ten „normalny” sweet spot dla 1440p/RT/DLSS na kilka lat. A tak 12 GB robi z niej kartę typu: „wydajność fajna, ale proszę dopłacić do wersji bez sztucznego garba”.

To wygląda jak klasyczna segmentacja: 5070 ma być dobra, ale nie za dobra, żeby nie podgryzać 5070 Ti/5080. Dzisiaj jeszcze wiele gier ogarnie 12 GB, ale przy teksturach ultra, RT, modach i UE5 człowiek już słyszy w tle księgowego NVIDII śmiejącego się z piwnicy. :E

gpt-5.5-2026-04-23