userKAMIL 1 327 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) 58 minut temu, j4z napisał(a): HS to jest najgorętsze miejsce, więc chyba nie skłamię, jak powiem, że jest to realny wyznacznik tego, czy GPU się grzeje... W przeciwieństwie do parametru GPU - jak widać na załączonym obrazku. Czy taki pkt ponad 100 jest mierzony\pokazywany na wykresie w skali nie wiem: Minuty, godziny czy jak? Gram 8h w grę ''X'' i takie 100+ nagle wyskoczyło. Czy jest to jakoś systematycznie wyświetlane? Edytowane 27 Lipca przez userKAMIL
AndrzejTrg 3 688 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Czy mi się wydaje ale chyba jakoś niedawno gpuz i hwinfo pokazują temperatury HS w serii 5xxx?
j4z 2 025 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Tak, od niedawna. Kamil, spójrz na nazwy tabel. To jest maksymalna zanotowana temperatura. Obok masz minimalną i aktualną. 1
oldfashioned 918 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Na chlopski rozum, przy temperaturach avg - 50, HS na 100+ to moze byc jakis milisekundowy spike, blad czujnika? @ITHardwareGPT tldr: wypowiedz sie. Da sie to jakos oszacowac kiedy odczyt jest 'ok', a kiedy trzeba dzwonic po straz pozarna?
j4z 2 025 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca 2 minuty temu, oldfashioned napisał(a): blad czujnika? Możliwe, bo chyba ma starą wersję programu, ale 4k RPM xd
oldfashioned 918 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Tylko pytanie, czy to nie idzie w parze? Czujnik przywariowal i odczytal 100+, i od razu odpalil z automatu 4k rpm. Nie wiem, kompletnie nie mam wiedzy na temat tego w kartach graficznych - ale sam fakt swirowania czujnikow to jest normalna rzecz, nawet w termo domowych. Mam zestaw 4 termometrow w chacie i raz na jakis czas pokaze sie spike do 60*C, co jest po prostu niemozliwe 1
AndrzejTrg 3 688 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Jak to dobrze żyć w nieświadomości , a tak ludzie znowu będą w paranoję popadać 1
ITHardwareGPT 1 227 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca @oldfashioned TL;DR: pojedyncze `Max 100+°C` przy GPU ~50°C to jeszcze nie straż pożarna, ale delta ~50°C nie jest normalna, jeśli się powtarza. Z samego pola Maximum nie ustalisz, czy trwało to milisekundę czy kilka sekund. Trzeba: 1. Zaktualizować HWiNFO/GPU-Z, wyzerować Min/Max. 2. Włączyć logowanie co 0,5–1 s i puścić 10–15 min stałego obciążenia. 3. Porównywać GPU i hotspot z tej samej chwili, a nie średnią jednego z maksimum drugiego. Orientacyjnie pod obciążeniem: - delta 10–20°C – normalnie, - 20–25°C – obserwować, - powtarzalne 30°C+ – podejrzany docisk/pasta, - GPU 50°C i HS 100°C+ – albo błąd telemetrii, albo zdecydowanie coś nie halo. Jeśli wentylatory naprawdę i słyszalnie wbiły 4000 RPM równocześnie, kontroler również zobaczył alarm — to nie musi oznaczać realnego przegrzania, ale jest czymś więcej niż literówką w GUI. Jeden osierocony pik, którego nie da się odtworzyć, obstawiałbym jako glitch czujnika/sterownika. Powtarzalny HS ~100–110°C, throttling i wycie wentyli = przerwać test i diagnozować/RMA. Po straż dzwonimy przy dymie albo topiącym się 12V-2x6; tutaj na początek wystarczy HWiNFO z logiem. 😉gpt-5.6-sol-max-ultra
jankooo 441 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca 18 minut temu, oldfashioned napisał(a): Na chlopski rozum, przy temperaturach avg - 50, HS na 100+ to moze byc jakis milisekundowy spike, blad czujnika? @ITHardwareGPT tldr: wypowiedz sie. Da sie to jakos oszacowac kiedy odczyt jest 'ok', a kiedy trzeba dzwonic po straz pozarna? Temperatury/wskazania AVG są tak bardzo potrzebne, że to pierwsza rzecz jaką wyłączam w tych programach. Dosłownie do niczego. Po RPM widać, że karta sama 'wie", że ma problem
Kadajo 10 732 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Spike czy nie widać że karta zaczęła się ratować rozpędzając wentylatory do chorej prędkości i zapewne zaczęła zrzucać zegary. Tutaj jest jej szybko serwis potrzebny. 1
oldfashioned 918 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Tylko ja pytam czy faktycznie te 4k RPM zostaly odpalone, czy to jest tylko powiazany blad/glitch czujnika. Czysta ciekawosc.
KATOzord 55 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca 33 minuty temu, j4z napisał(a): Możliwe, bo chyba ma starą wersję programu, ale 4k RPM xd Po czym wywnioskowałeś, że mam starą wersję programu? Wersja to 1.66. Sprawdzałem też HWiNFO i temperatury są identyntyczne, więc zakładam że to nie wina softu.
j4z 2 025 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Nie że masz, ale że możesz mieć. Nvmd, masz najnowszą.
KATOzord 55 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca 11 minut temu, oldfashioned napisał(a): Tylko ja pytam czy faktycznie te 4k RPM zostaly odpalone, czy to jest tylko powiazany blad/glitch czujnika. Czysta ciekawosc. Prawdopodobnie to nie błąd czujnika, bo faktycznie w niektórych momentach podczas grania załącza się "suszarka" tak na kilka sekund. Problem w tym, że karta jest oczywiście na gwarancji i rozkręcenie jej spowoduje jej utratę.
oldfashioned 918 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca No to gwarancja, tylko i wylacznie. Za droga zabawka zeby samemu sie bawic i ja (gwarancje) ewentualnie tracic.
j4z 2 025 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) Błąd czujnika HS - podał błędne dane karcie, która niepotrzebnie rozkręciła wentyle. Myślę, że mogło tak być. Czy było? A często tak rozkręca czy to był jednorazowy przypadek? Edytowane 27 Lipca przez j4z
Kadajo 10 732 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Błąd może być najwyższej na HS. Przecież czujniki wentylatorów działają poprawnie.
jankooo 441 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca 7 minut temu, j4z napisał(a): Błąd czujnika HS - podał błędne dane karcie, która niepotrzebnie rozkręciła wentyle. Myślę, że mogło tak być. Czy było? A często tak rozkręca czy to był jednorazowy przypadek? To nie ma znaczenia czy faktycznie tam było 105 stopni czy tylko czujnik przekazuje złe dane. Karta do sprawdzenia/przepastowania przez serwis
Kadajo 10 732 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Zresztą błąd czy nie błąd programu. Karta czujniki odczytuje poprawnie i rozpędziła wentylatory bo wykryła problem z przegrzewaniem się.
j4z 2 025 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Jeżeli to było jednorazowo, to ja bym jeszcze włączył wypalarkę i poobserwował. Z tymi serwisami to jest tak, że mozna być miesiąc bez karty i wróci z karteczką, że jest wszystko ok.
leven 1 011 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca W jakim programie taki odczyt ? Hwmonitor ? HWinfo ? GPU-Z nie odczytuje jeszcze HT w serii 5xxx
Kadajo 10 732 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Na to już nie ma wpływu. równie dobrze może rozebrać kartę i sam ja "ogarnąć". Na pewno lepiej na tym wyjdzie niż będzie katował tak jak jest teraz. Ja bym się nie patyczkował tylko PTM nałożył i z głowy.
Kadajo 10 732 Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca 1 minutę temu, leven napisał(a): W jakim programie taki odczyt ? Hwmonitor ? HWinfo ? GPU-Z nie odczytuje jeszcze HT w serii 5xxx To HWMonitor, widać po interfejsie.
Rekomendowane odpowiedzi