Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, j4z napisał(a):

Błąd czujnika HS - podał błędne dane karcie, która niepotrzebnie rozkręciła wentyle. Myślę, że mogło tak być. Czy było? A często tak rozkręca czy to był jednorazowy przypadek? 

Zauważyłem że dzieje się w momencie, gdy karta już chodzi na 100% i pojawia się bardziej wymagająca scena gdzie spadają klatki. Podczas wymagających benchmarków jest cisza, bo tam FPS jest stały. 

Opublikowano
1 minutę temu, KATOzord napisał(a):

Zauważyłem że dzieje się w momencie, gdy karta już chodzi na 100% i pojawia się bardziej wymagająca scena gdzie spadają klatki. Podczas wymagających benchmarków jest cisza, bo tam FPS jest stały. 

Wtedy jest największy pobór mocy i karta się przegrzewa.

Opublikowano (edytowane)

No to pozostaje zmiana pasty na PTM. Jak to nic nie da, to czujnik uwalony, lub sam GPU ma wadę ukrytą.

Ewentualnie "krzywy montaż chłodzenia. Takie rzeczy już się na forum zdarzały. 

Edytowane przez leven
Opublikowano
50 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wystarczaj aby z pasty został wiór po 8 miesiącach.

Z moich doświadczeń to bardziej 6 miesięcy.

5 minut temu, Kadajo napisał(a):

A słyszałeś kiedyś aby ktoś żel nakładał na rdzeń GPU ?

No właśnie ...

No dokładnie dobrze to ująłeś. 
Sam żel nie jest w sobie problemem... pewnie by posłużył długo.
Problemem jest to, że aby wymienić pastę trzeba rozkleić kartę, a żel ściągnąć i ponownie nałożyć (najlepiej w formie kulek), bo bez tego pęcherze powietrza, przerzedzenia i gorsze odprowadzanie ciepła.

Coś jak wymiana spalonej żarówki przez nadkole samochodu - sama wymiana to banał ale weź to wszystko rozkręcaj... a niektóre modele tak jak na złość mają.

Opublikowano

To ja sypie głowę popiołem bo byłem przekonany, że ta cała imba z żelem Gigabyte była z powodu pogarszających się parametrów pracy GPU a to tylko kosmetyka... No to tak na prawdę użytkownik Gigabyte jest w czarnej d... po okresie gwarancji... bo czyścić to samemu to masakra. A, że moja karta ma ponad rok to jestem najpewniej w tym gronie "hojnie obdarzonych" xD