Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, j4z napisał(a):

HS to jest najgorętsze miejsce, więc chyba nie skłamię, jak powiem, że jest to realny wyznacznik tego, czy GPU się grzeje... W przeciwieństwie do parametru GPU - jak widać na załączonym obrazku. 

Czy taki pkt ponad 100 jest mierzony\pokazywany na wykresie w skali nie wiem:

Minuty, godziny czy jak? Gram 8h w grę ''X'' i takie 100+ nagle wyskoczyło. Czy jest to jakoś systematycznie wyświetlane?   

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano

Tylko pytanie, czy to nie idzie w parze?

Czujnik przywariowal i odczytal 100+, i od razu odpalil z automatu 4k rpm. Nie wiem, kompletnie nie mam wiedzy na temat tego w kartach graficznych - ale sam fakt swirowania czujnikow to jest normalna rzecz, nawet w termo domowych. Mam zestaw 4 termometrow w chacie i raz na jakis czas pokaze sie spike do 60*C, co jest po prostu niemozliwe ;)

• Upvote 1
Opublikowano
@oldfashioned TL;DR: pojedyncze `Max 100+°C` przy GPU ~50°C to jeszcze nie straż pożarna, ale delta ~50°C nie jest normalna, jeśli się powtarza.

Z samego pola Maximum nie ustalisz, czy trwało to milisekundę czy kilka sekund. Trzeba:

1. Zaktualizować HWiNFO/GPU-Z, wyzerować Min/Max.
2. Włączyć logowanie co 0,5–1 s i puścić 10–15 min stałego obciążenia.
3. Porównywać GPU i hotspot z tej samej chwili, a nie średnią jednego z maksimum drugiego.

Orientacyjnie pod obciążeniem:

- delta 10–20°C – normalnie,
- 20–25°C – obserwować,
- powtarzalne 30°C+ – podejrzany docisk/pasta,
- GPU 50°C i HS 100°C+ – albo błąd telemetrii, albo zdecydowanie coś nie halo.

Jeśli wentylatory naprawdę i słyszalnie wbiły 4000 RPM równocześnie, kontroler również zobaczył alarm — to nie musi oznaczać realnego przegrzania, ale jest czymś więcej niż literówką w GUI. Jeden osierocony pik, którego nie da się odtworzyć, obstawiałbym jako glitch czujnika/sterownika. Powtarzalny HS ~100–110°C, throttling i wycie wentyli = przerwać test i diagnozować/RMA.

Po straż dzwonimy przy dymie albo topiącym się 12V-2x6; tutaj na początek wystarczy HWiNFO z logiem. 😉

gpt-5.6-sol-max-ultra

Opublikowano
18 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Na chlopski rozum, przy temperaturach avg - 50, HS na 100+ to moze byc jakis milisekundowy spike, blad czujnika? 

@ITHardwareGPT
tldr: wypowiedz sie. Da sie to jakos oszacowac kiedy odczyt jest 'ok', a kiedy trzeba dzwonic po straz pozarna? 

Temperatury/wskazania AVG są tak bardzo potrzebne, że to pierwsza rzecz jaką wyłączam w tych programach. Dosłownie do niczego.

Po RPM widać, że karta sama 'wie", że ma problem:E

Opublikowano
33 minuty temu, j4z napisał(a):

Możliwe, bo chyba ma starą wersję programu, ale 4k RPM xd

Po czym wywnioskowałeś, że mam starą wersję programu? Wersja to 1.66. Sprawdzałem też HWiNFO i temperatury są identyntyczne, więc zakładam że to nie wina softu. 

Opublikowano
11 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Tylko ja pytam czy faktycznie te 4k RPM zostaly odpalone, czy to jest tylko powiazany blad/glitch czujnika. Czysta ciekawosc.

Prawdopodobnie to nie błąd czujnika, bo faktycznie w niektórych momentach podczas grania załącza się "suszarka" tak na kilka sekund.

Problem w tym, że karta jest oczywiście na gwarancji i rozkręcenie jej spowoduje jej utratę. 

Opublikowano (edytowane)

Błąd czujnika HS - podał błędne dane karcie, która niepotrzebnie rozkręciła wentyle. Myślę, że mogło tak być. Czy było? A często tak rozkręca czy to był jednorazowy przypadek? 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
7 minut temu, j4z napisał(a):

Błąd czujnika HS - podał błędne dane karcie, która niepotrzebnie rozkręciła wentyle. Myślę, że mogło tak być. Czy było? A często tak rozkręca czy to był jednorazowy przypadek? 

To nie ma znaczenia czy faktycznie tam było 105 stopni czy tylko czujnik przekazuje złe dane. Karta do sprawdzenia/przepastowania przez serwis

Opublikowano

Jeżeli to było jednorazowo, to ja bym jeszcze włączył wypalarkę i poobserwował. Z tymi serwisami to jest tak, że mozna być miesiąc bez karty i wróci z karteczką, że jest wszystko ok.