Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

Ostatnie sztuki , nic tylko brać :E

Ostatnie sztuki brzmi jak "zamówiliśmy jedną sztukę i nie schodzi, weźcie to od nas byśmy mogli zarobić i więcej tego nie zamawiać" ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Na 7800X3D na pewno nie, gdyż w grach to poziom twojego 13700K, a w aplikacjach jest wolniejszy. 

przesiadalem sie z 13700k na 7800x3d swojego czasu  i wierz mi ten intel to nie jest poziom x3d :)

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Skoro 14600K traci do 7800X3D jakieś 5%, to bardziej dopakowany 13700K na pewno nie jest od niego gorszy :witojcie2:

Starting with the 1080p data we see on average the 7800X3D is 11% faster than the Core i7-13700K which is quite a bit more than the 6% margin seen in our day one review. That said we're testing with a lot more games now, and we've seen some performance changes due to BIOS updates, display driver updates and even game updates.

Out of 25 tests, we found margins of less than 5% in 10 of them, but we also encountered margins favoring the 7800X3D by more than 20% in 5 titles. In general, the 7800X3D delivers superior gaming performance than the 13700K, although the extent of the difference can vary depending on the game. There was only one instance where the 7800X3D was slower, falling short by a meager 3% margin in Cyberpunk 2077.

https://www.techspot.com/review/2700-ryzen-7800x3d-vs-core-i7-13700k/

Edytowane przez oldfashioned
Opublikowano
3 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

To co przed świętami 5080 za 10k a 5090 za 25k xD

Przed świętami wchodzą nowe dostawy i trzeba na składających te cuda zarobić i to zaraz przed premierą super. Pytanie brzmi czy jak już się przespało ten moment by brać 5070ti za 3.5k i czy za 5k brać bo sufitu nie ma to odpowiem czy jesteś normalny...

Opublikowano

Pal licho ta generacje, ceny które widzicie ustalają ceny następnej generacji, która oczyścicie będzie droższa od tych podwyżek :skrzypce:

Wiec jeśli "świerszcze" nie kłamią i faktycznie czeka nas długotrwała stagnacja cenowa na rynku pamięci a co za tym idzie praktycznie całej elektroniki to ... to nawet nie wiem co tu napisać.

Bo oczywiście jest możliwość ze to nagonka i spekulacje aby wydusić z przestraszonych i niecierpliwych pacjentów ostatnie grosze.

• Upvote 1
Opublikowano

Jeśli to spekulacje to kurka wodna działają patrząc na ceny RAM, SSD i GPU. Złożyłem nowy PC na górce cenowej (mając dwa dyski Nvme kupione w dołku dzięki Bogu czy innej opatrzności bo bym teraz za 6TB zapłacił jakieś chore pieniądze) co po miesiącu okazała się co najwyżej średniej wysokości pagórkiem.
Jeszcze wpadł zasilacz 1300W na przyszłość i mówię STOP na minimum 2 lata bo to wszystko sensu już nie ma (składanie teraz nowego kompa). 

Patrząc na ceny NV od dziś, czekam już tylko na ruch AMD i będzie można trumnę zamknąć. PC umarło.

Opublikowano

Jedyna nadzieja w tym, że ludzie, którzy posiadają wystarczające im GPU będą mogli po taniości zrobić upgrade procesora. 

Minie kilka miesięcy i te nowe płyty główne pod Intel Nova Lake (LGA 1951) zaczną gnić w magazynie, co zmusi sklepy do zorganizowania fajnych promocji. Wtedy będzie można ruszyć na zakupy. 

Opublikowano
20 minut temu, Kadajo napisał(a):

Będzie trzeba czekać na Rubina żeby taniej kupić Blackwella :boink:

A tak serio to ja nie wiem dla kogo oni te karty będą produkować w takich cenach :hihot:

Weźmiesz sobie w leasing konsumencki:E

• Haha 1