Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

No kanał ma 540 tys. subskrybentów. To chyba coś tam dobrze robić musi :E

No to zadaj sobie pytanie czy odzwierciedlają one łatwość przekazu i rozrywkowość czy jednak merytorykę.

A wracając do RTX 5080 vs 4090, to żadna prawda objawiona, że 4090 jest szybszą/lepszą kartę.
Pamiętam jak ktoś na forum mocno wojował w dyskusjach, że jego podkręcony RTX 5080 jest jak 4090 xD 
To coś wypisz wymaluj leven z jego 16GB i atakowaniem RTX 5070 :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jup on :)

Generalnie 5080 nie jest zla karta i da sie ja fajnie potraktowac oc + uv do 200-220W

Ale np jak mialem 5090 z UV do 240-250W to tez nadal bardzo fajnie dzialalo.

Edytowane przez Zachy
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Pamiętam jak ktoś na forum mocno wojował w dyskusjach, że jego podkręcony RTX 5080 jest jak 4090

A wlasnie. Co sie stalo z @maxmaster027? Ktos wie?

5080 mial jedna karte przetargowa - MFG, kulawy, ale jednak. Teraz nie ma nawet o czym dyskutowac, bo Ada tez ma.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Kadajo napisał(a):

To ten kanał nie jest legitny? 

Zdarza mu się robić jakieś tam testy, ale dużo baboli tam jest i cudów na tym kanale. W każdym razie zakres 20-25% do przodu 4090 nad 5080 to nic nie normalnego w określonych scenariuszach/gierkach.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Zachy napisał(a):

Generalnie w normalnym swiecie obecna specka 5080 to by bylo 5070 :), a 5080 mialaby 14-16k cudakow... Tak gdzies szacuje.

No ale jest jak jest

Ogólnie Ada wyszła za mocna nvidii i musieli kombinować jak pozycjonować modele Blackwella.

Gdyby dali 5080 więcej cuda tak, aby robiło średnio te +5% nad 4090 chociaż. To po OC takie 5080 zbliżałoby się do stock 5090 i byłby ból dupy, że topka 5090 za słabo odskakuje, a kosztowała/kosztuje 2 czy 3, 4 itd. razy więcej :E 

No i określenie "jest jak jest" leży :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Pewnie podiniesli by cene 5080 tez przy okazji, zeby odpowiednio zarobic.

Jakby 5080 bylo te 5% nad 4090 to 5090 byloby o tyle wydajniejsze od 5080 jak 3090 od 3080?

Tylko dochodzilaby kwestia szyny i ilosci ram, tam gdzie to niezbędne nadal 5090 mialaby dla niektorych sens.

Ja płacąc troszke ponad 4000 pln za msi 5080 expert na promce uwazam, ze to byla bdb cena do mozliwosci...

Opublikowano
10 minut temu, leven napisał(a):

Zrobiłeś UV karty z 570 W TDP do 250 Wat ? 

Zdolny chłopak z Ciebie :puchar:

Zakladam ze chłopakiem to ja bylem zanim Ty na swiat przyszedłeś :cool:

Rozne testy sie robi i mocno skrecony 5090 nadal dobrze sie prezentuje.

Ale jak ktos nie mial w reku i nie testowal to se moze smieszkowac tylko. :smiech:

6 minut temu, sideband napisał(a):

Żadnych cudów nie będzie widać to po Rubinie CPX;)

Ej-aj musi byc...

a masz gdzies porównania wynikow Blackwela z Rubinem jakies takie konkretne?

• Upvote 1
Opublikowano

https://hwbusters.com/news/nvidia-revives-rubin-cpx-with-hbm4-ditching-the-cheap-gddr7-that-justified-it/

Taka ciekawostka ;)

@Zachy poszukaj na necie pod ręką nie ma nic tam wychodzi ~30% więcej mocy na papierze. Ale pamiętaj mogą pojawić się nowe funkcjonalności + jeszcze większe odciążenie ALU przy RT/PT to przyrosty mogą być większe.

Ale tak czy inaczej ze względu na duże przyrosty w FP4 to tutaj NV będzie kombinować by to wykorzystać. Każdy raczej widzi, że ta architektura dochodzi do ściany ;)

Opublikowano
25 minut temu, Zachy napisał(a):

Zakladam ze chłopakiem to ja bylem zanim Ty na swiat przyszedłeś :cool:

Rozne testy sie robi i mocno skrecony 5090 nadal dobrze sie prezentuje.

Ale jak ktos nie mial w reku i nie testowal to se moze smieszkowac tylko. :smiech:

Ej-aj musi byc...

Aha :)  5090 jest TOP i  nic tego nie zmieni. Nawet po UV 5090 będzie cudna, ALE ja napisałem: z 570W TDP na 250Wat ? Dawaj poradnik, już tutaj czekają :)