Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, caleb59 napisał(a):

U mnie na TUFie od ASUSa jest idealna kultura pracy, nie muszę sobie brudzić rąk jakimiś nastawami. :E 

Masz 4070, a nie 4090 wiec polecam nie kozaczyc w kwesti wypowiadania sie nt chlodzenia ;)

Opublikowano
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Miałem Strix 4090. Po 5 min krzywa była zmieniona.

Tak jak pisałem, cisza to pojęcie względne. 

Bo nie zmieniałeś ustawienia Biosu na Quiet :hihot:

8 minut temu, caleb59 napisał(a):

To trzeba było sobie cyknąć BIOS na "quiet". :E 

exactly-point.gif

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Moj Gainward 4080 byl cichutki, zero problemow  wentylatorami, do dzis pracuje u kolegi w kompie

Największą wiedzę na temat pracy danego modelu mają osoby, które nie miały go w rękach, a opierają się na relacjach z internetu. 

Tak jest zawsze, nie tylko w przypadku Gainwarda. 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

pomimo wiekszego poboru lepiej sie spisuja niz karty z nizszych polek

Napisałeś to tak, że on zaraz z tego zrobi kolejny argument w stylu "skoro spisują się lepiej to jest jeszcze ciszej i w ogóle nie trzeba dotykać krzywej" :D :D

Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Największą wiedzę na temat pracy danego modelu mają osoby, które nie miały go w rękach, a opierają się na relacjach z internetu. 

Tak jest zawsze, nie tylko w przypadku Gainwarda. 

Nie twierdze ,ze problemu nie ma bo jakis procent najwidoczniej jest skoro ludzie o tym pisza ale tez nie popadajmy w skrajnosc i na pdostawie kilku opini nie bede skreslal danego producenta.

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Napisałeś to tak, że on zaraz z tego zrobi kolejny argument w stylu "skoro spisują się lepiej to jest jeszcze ciszej i w ogóle nie trzeba dotykać krzywej" :D :D

Tutaj nie ma co robic przepychanek bo glosnosc i sluch to mocno indywidualana sprawa. Kazda fabryke da sie poprawic i recznie zrobic lepiej, a to, ze komus z pudełka karta podpasowala nie koniecznie podpasowalaby innemu uzytkownikowi.

Opublikowano
35 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Akurat Gainward ma bardzo dobrą kulturę pracy. Wystarczy ustawić krzywe. Jak w sumie w każdej innej karcie :)

W Asusie Strix/TUF czy MSI Supreme niczego ustawiać nie musisz, masz topowe temp i kulturę z boxa. Jak chcesz jeszcze bardziej wycisnąć soki z karty to owszem możesz, ale Gainwarda to z miejsca trzeba okiełznać. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, TheMr. napisał(a):

W Asusie Strix/TUF czy MSI Supreme niczego ustawiać nie musisz

Jak już pisałem, miałem Strix 4090 więc nie pisz mi tu bajek :)

Krzywa była fabrycznie lepsza niż na Gainward, ale daleka od bycia taka jak trzeba :)

Opublikowano (edytowane)

Pamiętam jeszcze czasy GTX 970 ASUS Strix i tam też niczego nie trzeba było z kartą robić. Może Ci się trafiła dziwna sztuka (zdarza się) albo po prostu masz przeczulony słuch.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak już pisałem, miałem Strix 4090 więc nie pisz mi tu bajek :)

Krzywa była fabrycznie lepsza niż na Gainward, ale daleka od bycia taka jak trzeba :)

Fajnie. Miałem 3x Strixy i nic takiego mnie nie spotkało. Ale może nie wybieram przerośniętego topu z poborem jak z kaloryfera. 

• Upvote 1
Opublikowano

Strix i Supreme to jest niestety masakryczne ryzyko głośnych cewek, TUF też nie małe. Po grube kilka kart ludzie potrafią przerzucić w poszukiwaniu cichych cewek.

Potrafią się takie trafić, że tylko kompa w piwnicy postawić i pociągnąć kable do pokoju :E

A tak ogólnie to każdą kartę można poprawić, własnymi nastawami krzywych wentyli i napięć.

• Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Po grube kilka kart ludzie potrafią przerzucić w poszukiwaniu cichych cewek.

Mój STRIX był tak głośny, że nigdy w życiu czegoś takiego nie słyszałem. Kolejnej nawet nie próbowałem, bo nawet 50% cichsza, byłaby dalej jakieś 2 razy głośniejsza niż 2 Gainwardy które miałem.

Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Strix i Supreme to jest niestety masakryczne ryzyko głośnych cewek, TUF też nie małe. Po grube kilka kart ludzie potrafią przerzucić w poszukiwaniu cichych cewek.

Potrafią się takie trafić, że tylko kompa w piwnicy postawić i pociągnąć kable do pokoju :E

A tak ogólnie to każdą kartę można poprawić, własnymi nastawami krzywych wentyli i napięć.

UV + własna krzywa i prawie każdą kartę ogarniesz, za to cewki... No właśnie ;) 

Ja mam znienawidzonego tutaj Gainwarda i nie rozumiem płaczu, ale nie jestem osobą dla której coś głośniejszego niż szum tła to porażka LOL 

Opublikowano
5 minut temu, Gret napisał(a):

W Asusie jeszcze ostatnio dochodzi produkt pastopodobny. :P

Nie wiem jak jest w serii 40, lecz w moim TUF-ie 3070 produkt pastopodobny, jeśli takowy był (bo rozebrałem latem :E), to dobrze spełniał swoją rolę.

Opublikowano (edytowane)

Mam Strixa 3080 na stock i na wysokich napięciach trochę gra, ale w tym przypadku obniżenie napięcia bardzo znacznie ucisza cewki. Do tego stopnia, że zamknięty w budzie dopiero po przysunięciu do niego ucha i otwarciu okna można usłyszeć . Mimo, że tam też jest kawał chłodzenia, to oczywiście nie wystarczy włączyć biosu quiet Ręcznymi nastawami można zdecydowanie lepiej poprawić fabrykę.

Na Adzie Strixie czy Suprim, TUF, Founders etc jak się trafią cewki to już niestety często nawet zabawa napięciem nie wiele pomaga.

Edytowane przez lukadd