Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zachowujta się, jak politycy. ;)
Najpierw wygenerować plotkę (o ilości vram), później stworzyć z niej problem (15 stronicową dysputę na bazie plotki), a na końcu go samemu rozwiązać (czytając jakieś sensowne info, albo czekając do premiery). :)

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Modele super powstaly dlatego, ze premierowe modele byly slabo wycenione i okrojone oraz byl spory zapas wszystkiego. To czy powstana Superki wszystko zalezy od wyceny nowego genu na premiere. Moze sie okazac, ze bedzie jak z Ampere czyli gen bez Superek bo karty beda juz "przewatowane" na premiere i nie zaoferuja takiego skoku jak z Ampere na Ade. Osobiscie wole wersje bez superek i odkrycie wszystkich kart na premiere

Kiedyś wydawanie refresha co roku to był norma przecież

Wystarczy sobie przypomnieć GTX 680 który został 770 potem jak w jego miejsce weszła 780tka z większego chipu.

Generalnie superki będą bo to lepiej wygląda marketingowo jak  nowy model jest tańszy niż zwykła obniżka ceny starego.

Opublikowano
2 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Kiedyś wydawanie refresha co roku to był norma przecież

To pokaz mi gtxa 1080 super  :lol2:

3 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Generalnie superki będą bo to lepiej wygląda marketingowo

Tak beda jak przy Ampere??

Opublikowano (edytowane)

Nvidia sobie dostosowuję w locie do potrzeb marketingowych i, aby odpowiednio pobudzić sprzedaż.

1080 super nie było. Ale wtedy nvidia nie dawała premierowo topki. Premierowy był tylko gtx 1080, nvidia skroiła i po niecałym roku pojawił się 1080ti który skosił. W międzyczasie też Titan się pojawił, ale on dla zwykłego gracza nie miał sensu wtedy przed premierą 1080ti.

Ogólnie wolę jak jest obecnie, że od razu wyjeżdżają z topki na premierę :E A później niech sobie wydają te lekko podkręcone superki :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
4 godziny temu, Vulc napisał(a):

Mam teraz zagwózdkę, jedyne z serii 50x0 co mnie interesuje to 5070 Ti, nie potrzebuję mocniejszej karty. Nie wiem czy jest sens dopłaty do tej karty, gdzie koło 3.3k mogę dostać 4070 Ti Super. Rozsądek każe poczekać do premiery nowej serii, pytanie ile sensownych modeli 4070 będzie dostępnych po odkryciu kart.

Ciekawe o ile będzie wydajniejsza od 3090 czy warto będzie zmienić 🤔

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak ktoś kupuje najtańszą kartę graficzna z myślą ze pogra na czymś wyższym niz low to ilość vRAM jest jego najmniejszym problemem :smiech:

Wszystko zależy w jakie gry kto gra :E

Pierwsze z brzegu

Peak 125k graczy obecnie gra ~40k ludu. Gra nawet nie ma tematu na pclabie, znaczy ITH :E. Nawet nie pamiętam, aby ktoś o niej wspominał :E Dla porównania Dragon Age mający tutaj prawie 100 stron i tysiące postów ma obecnie 6k graczy :E

Rynek gier jest mega szeroki. W pixelowego Stardew Valley co pójdzie na każdym laptopie gra obecnie ~80k ludu :E To jest 8 letnia gra głównie single player z możliwością co-op. Ale dobra gra i ludzie dalej w nią grają :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, Kadajo napisał(a):

No tak, ale jakoś w tych wszystkich durnych porównaniach nigdy nie widzę farming simluator tylko ciągle te same skopane gry które nawet na kartach z górnej polki nie działają jak należy.

Ci co grają w Farming Simulator nie oglądają tych materiałów, kupują grę i grają nawet na starszych słabych GPU. Sama gierka i jej silnik to ogólnie słabizna, ale działa i się sprzedaję.

Rynek gniotów AAA to inna półka i inny poziom naganiania. To jest ~20% graczy steam z tymi mocniejszymi kompami, ale graczy z których można wydoić max kasiory i na sprzęcie i na premierowych gniotach AAA.

Opublikowano

@Michaelred zdecydowanie warto. Tym bardziej, że też AMD zaprezentuje 6 stycznia swoje nowe karty.
Wtedy 8800XT wskoczy na półkę 7800XT. Chodzą plotki, że ma być przystępny cenowo, wydajnościowo coś pomiędzy 7800XT a 7800XTX i z poprawionym RT.
Do tego lepsza wydajność energetyczna.

• Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No tak, ale jakoś w tych wszystkich durnych porównaniach nigdy nie widzę farming simluator tylko ciągle te same skopane gry które nawet na kartach z górnej polki nie działają jak należy.

Bo inaczej by się ich teza nie zgadzała i nie było wyświetleń... ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Kto by oglądał to jakby dawali gierki co robią 100fps w 4k :E

I tak te filmy oglądają osoby co grają w benchmarki, "normalni" odpalają gry na RTX 4060 i mają w pompce jakieś wyniki xD 

Opublikowano
2 godziny temu, Aruuus77 napisał(a):

Ciekawe o ile będzie wydajniejsza od 3090 czy warto będzie zmienić 🤔

22% max :D wymiana totalnie pozbawiona sensu. Ja zmieniam zawsze na karty 90-100% mocniejsze od tego co mam. 

Jeśli miałbym komuś doradzać to minimum 50% mocniejsza karta. To jest takie totalne minimum by odczuć jakiś boost. 3090 to całkiem mocny zawodnik i jedynie 5080, 4090 będzie fajną przesiadką. 5070ti może okazać się zbyt cienki no ale poczekajmy do testów.