Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, caleb59 napisał(a):

Sporo osób z forum mieszka za granicą i zarabiają w Euro/Funtach - dla nich odłożyć 15k zł na kartę to nie jest jakiś mega problem.

To nawet nie trzeba odkładać, tylko wyjąć z tego co już odłożone.

Ale co ciekawe, Holendrów posiadających kompa równie mocnego jak mój to znam dwóch, resztę, mimo że stać to granie/rozrywka na kompie jest może na 5,6 miejscu, wydawanie 2k+ euro na pojedynczy podzespół do PC traktują jako głupotę, młode chłopaki, póki żyją z rodzicami, korzystają z życia w inny sposób, tu standardem poza autem, jest motocykl szosowy, do tego jakiś cross, dron za 3k+ euro wyjmowany z pudełka do polatania może ze 3,4 razy w roku, wycieczki w ekipie do egzotycznych krajów, a na co dzień konsola.

30-40 latkowie jako hobby traktują jakieś fajne autko, tuningi, super wyposażony warsztat i jakieś majsterkowanie, często stolarka,  reszta czasu z rodziną, wakacje wyjazdy.

Panowie po 50 to praktycznie jakieś amerykańskie oldtimery, campery i podróże 

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano

Właśnie tego się spodziewałem.  Każdy z Was obraża kurteczkę, ale jak ktoś z forum napisze, że  Wasze pitolenie jest niewygodne dla zwykłych szaraków i nawet dla Was, to od razu razem i  załatwić chłopa. A tak naprawdę, gdybym Was poprosił o złożenie PC z klasą, to jesteście poniżej miernej - jeżeli wiecie, co te określenie oznacza.

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

i wieloryby, którzy nie mają pojęcia o ciężkiej pracy i wylewa im się z butów np. 15Kzł.

Kupię na premierę tym bardziej dwie sztuki, wrzucę fotę abyś mógł bić pianę :hihot:

Opublikowano
38 minut temu, srekal34 napisał(a):

Proste, dla zyciowych przegrywow kazdy kto kupi 5090 to pijak i zlodziej ;)

Lata mijaja, a zagladanie do kieszeni sasiada wciaz w narodzie modne.

Zasadniczo pomyliles kwestie - tutaj nikt jeszcze nikomu do portfela nie zagladal, bo kart nie ma, cen nie ma, wydajnosci nie ma :)

Natomiast:

- ostatnie 50 stron, dywagacja na temat ilosci vram

- wrozenie z fusow na temat cen i plotek, biadolenie pod niebiosy

- przechwalki kto na ile RTXow ma odlozone

- zaklady, ze dam 10k za xx% boost, ale juz 12k za yy% to to nie

Normalna sytuacja wyglada tak: pojawiaja sie karty w sklepie, kto chce idzie i kupuje, czy to gotowka, raty, karta kredytowa, nerka... a reszta siedzi cicho. Jak na razie, to pierwsza grupka ma dylematy maloletniej dziewicy, dac czy nie dac....

• Upvote 10
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Sporo osób z forum mieszka za granicą i zarabiają w Euro/Funtach - dla nich odłożyć 15k zł na kartę to nie jest jakiś mega problem.

Spoko, ale nawet my wydajemy pieniądze z sensem, a wydać 15k na GPU to lekka przesada. Za tyle to ja wolę rodzinę zabrać na 2 tygodnie all inclusive na Kanary. 

Cały czas celuję w 5070Ti, ale jeśli wyskoczą mi z 10k to niech spadają na księżyc. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

Kiedyś to było...

Cytat

NVIDIA postanowiła zareagować na premiery konkurencyjnych kart graficznych ATI i podjęła decyzję o obniżeniu ceny dwóch swoich sztandarowych modeli. I tak, GeForce GTX 260 stanieje do 199 Euro, natomiast GTX 280 do 319 Euro.

Topowa karta NVIDII za +/- 1300 zł dla klienta końcowego w Polsce.

Cytat

Za kwotę: 1300 zł kupimy tyle co w 2008-01 za kwotę 713 zł
Inflacja skumulowana wyniosła: 82,46%
Aby kupić tyle samo towarów należałoby wydać 2372 zł

Na dzisiaj przy ówczesnym kursie euro + inflacja za lata 2008-2024 topka NV byłaby za 2400 zł. 

Przy dzisiejszym kursie euro, który jest o złotówkę większy (3,3 zł w 08 i 4,26 zł w 24) to dodając marżę pośredników i średnioroczną skumulowaną inflację wyszłoby coś między 3300 - 3500 zł.

Generalnie więc ceny kart graficznych wystrzeliło w kosmos.

Nikomu nie będę mówił na co powinien wydawać, ale osobiście uważam, że ceny są nieadekwatne za ten kawałek krzemu. Dochodzi też taka rzecz, że kiedyś w grach między jakością LOW, a HIGH była różnica co najmniej kolosalna i widoczna mocno gołym okiem. Na low w ogóle mogło nie być cienii, albo jakieś statyczne, albo karta nie radziła sobie z AA w wysokiej rozdzielczości i trzeba było grać bez. I to było niebo, a ziemia w jakości. Naprawdę to wpływało na lepszy odbiór gry. Teraz różnica jest tylko w wodorotryskach, a żeby zauważać lepsze cienie to trzeba zestawiać dwa screeny z gry obok siebie. Ponad to mamy też DLSS, FSR, które pozwala podbijać jakość na słabszej karcie. Biorąc te czynniki pod uwagę (ceny + małe różnice w jakości + możliwość dlss) to obecnie taka sytuacja nie napawa mnie sensem, żeby gonić za tym króliczkiem.

Taka moja optyka względem topowych modeli.

Opublikowano
10 minut temu, ryba napisał(a):

Zasadniczo pomyliles kwestie - tutaj nikt jeszcze nikomu do portfela nie zagladal, bo kart nie ma, cen nie ma, wydajnosci nie ma :)

Natomiast:

- ostatnie 50 stron, dywagacja na temat ilosci vram

- wrozenie z fusow na temat cen i plotek, biadolenie pod niebiosy

- przechwalki kto na ile RTXow ma odlozone

- zaklady, ze dam 10k za xx% boost, ale juz 12k za yy% to to nie

Normalna sytuacja wyglada tak: pojawiaja sie karty w sklepie, kto chce idzie i kupuje, czy to gotowka, raty, karta kredytowa, nerka... a reszta siedzi cicho. Jak na razie, to pierwsza grupka ma dylematy maloletniej dziewicy, dac czy nie dac....

Hejt być musi, bo jest o co, ale żeby podkręcali się mający kasę na "kurteczkę" jak nazywają szefa zielonych, to już przesada.

Sami piszą, że jeden lub drugi kupi nawet za 20 RTX 5090 :wariat:

No i znowu gry do dupy, bo w 4K bez głupiego DLSS  będzie za mało, bo jeden z drugim ma monitor 360hz, a tak na prawdę tnie w max odświeżanie ja się da :( 

Czasem mnie ponosi.

Opublikowano

Ryba drań :P

Nie, dalej na poczciwej kawie jestem :)

Ale to przeskok do dzisiejszych CPU :E

60hz dla mnie wystarczy. Wolę 1440p z 60hz, niż 2160p z 60hz z kartą x3 droższą - tiry ze spadającymi kartami koło mnie nie przejeżdżają :P

Opublikowano

Nie, raczej przykro się czyta posty ludzi, którzy dywagują, czy kupić kartę za 10K czy 15K, ponieważ kurteczka szaleje.  Chciałem tylko zajrzeć do tematu RTX 5xxx i się czegoś dowiedzieć.  To się dowiedziałem.

Opublikowano
25 minut temu, Tankietka napisał(a):

Oczywiście, że będę zaglądał do portfela tym których działania portfelowe w przyszłości wpłyną na mój portfel. Proszte ; d

LOL. Co za durny tekst. Podpatrzyłeś go gdzieś?
Nawiasem. Pozaglądać to sobie możesz w cudy portfel i... tyle Twojego. Jeszcze prostsze.