Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.12.2024 o 17:29, PiPoLiNiO napisał(a):

W ogóle miał tu ktoś founders 4090? Jak to jest z głośnością i potencjałem OC? 

Ja mam. Na głośność nie mam wrażliwego ucha, OC +210 na rdzeniu i 1700 na pamięciach. Niestety mam nowszą rewizję z limitem 1.07 V napięcia, na 1.1V pewnie by zrobiło +250 MHz na rdzeniu względem stock.

Mi founders 4090 pasuje na tyle, że nie widzę sensu dopłacać 3000 więcej do jakiegoś asusa rog. 5090 też póki co myślę o founders, bo będzie najtaniej a jakościowo 4090 jest super pod względem wykonania. Chyba że Blackwell to będzie powtórka z ampere i będzie bić w power limit na 1 kablu 600 watów, wtedy pomyślę nad jakimś customem z 2 wtyczkami. Nie chcę przeżywać ponownie bólu z 3090 350W gdzie każda bardziej wymagająca gra = power limit.

8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Przynajmniej nie czekam na karty za ponad 10 tys zl zastanawiając się czy brać je na kredyt a potem grac w te gówno gierki albo udawać ze się z nimi dobrze bawię.

W weekend właśnie skończyłem indiane jonsa, przeszedłem całego z włączonym PT i wiem że bez tego bym się tak dobrze nie bawił. Gierka robi mega wrażenie, momentami to jakby oglądać faktyczny film, a nie grę renderowaną w czasie rzeczywistym.

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja się ciesze ze przestałem być niewolnikiem "nowych technologii" i życzę tego każdemu aby się uwolnił.

A po roku, nie wiedząc nawet jak, będziesz mieć kolekcję retro konsolek do grania, wartych niewiele mniej niż niejedna nowa karta. 😉 No, ale fajnie że znalazłeś sobie nowego konika. To jest najważniejsze.

Jeśli ktoś się zgadza na płacenie okrutnych sum za nowy sprzęt, widocznie ma na to ochotę. I go stać. Wystarczy spojrzeć choćby na branżę audio (wzmacniacze, kable, etc.) i co się tam od dawna wyprawia. A że firmy mające rynkową przewagę w danym segmencie, będą to wykorzystywać w często dyskusyjny sposób, to niestety nic nowego. Sony zrobiło tak samo w przypadku PS5 Pro.

Wystarczy zachować umiar i nie dać się porwać zbiorowej psychozie. 

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
33 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja zrobiłem to samo tylko kupiłem sobie Anbernica 40xxH do retro grania, mega fajna zabaweczka, wszystko śmiga, Arcade NES SNES PSX N64 C64 Amigi mam co robić i te gry na łeb kładą te dzisiejsze pseudo grajki. Miodność i grywalność wywala na orbite. Jak ktoś wątpi w swój "gamerowy" byt i ze umiera to zapraszam się cofnąć w czasie kiedy gry były po prostu lepsze. Mnie się odrazu zachciało znowu grac wiec tak jak pisałem wcześniej, można opuścić ten cyrk i wcale nie trzeba rezygnować z grania.

Ja się ciesze ze przestałem być niewolnikiem "nowych technologii" i życzę tego każdemu aby się uwolnił.

A konsolka Abernica to był test i już wiem ze się wkręciłem wiec następny cel to już coś większego, najprawdopodobniej będzie to coś pokroju Retroid Pocket 5, żeby był już amoledzik, ekranik 16:9 i więcej mocy aby można było bez problemu emulować gry z PS2, Dreamcasta. GameCube czy nowsze konsole Nintndo.

Myślałem przez chwile aby kupić Steam Decka ale jest on za duży jako przenośną konsolkę. 40xxH okazał się troszkę za mały jak dla mnie dlatego uważam ze coś pokroju RP5 będzie w sam raz.

Ja do retro jeszcze przekonany nie jestem, ale takie Mario Odyssey czy Zelda to zupełnie inne granie, które zawsze olewałem i że nie dla mnie, a teraz się łapię na tym że mam 15 minut przerwy w pracy to odpalam :E 

Steam Deck rozważałem, ale wielkie bydle i póki co w to co gram na PC to gram na PC, nie potrzebuję tego dublować na handhelda, dlatego Switch. Choć nie wykluczam, że jak ceny sprzętu będą tak galopować to Deck się pojawi, albo Playstation... Wtedy się pożegnam ze strzelankami i modami, smutne. 

Jeszcze myślałem że VR będzie takim motorem napędowym, ale Q3 obecnie się kurzy, bo gry PCVR są słabe i męczące, AAA się nie nadaje do tego, MFS 2024 wymaga mocarnego sprzętu i póki co jest w powijakach, także ten... 

Opublikowano
21 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

51 gier skończonych w tym roku, bawiłem się prze zajebiście. Zadowolenie z 4090? 100%.

Chcesz dyskutować? :)

PS. Karta za gotówkę. Chociaż nie wiem co to ma do rzeczy :)

1 gra tygodniowo !? - chłopie wyszedłeś z domu w tym roku 😁

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Przynajmniej nie czekam na karty za ponad 10 tys zl zastanawiając się czy brać je na kredyt a potem grac w te gówno gierki albo udawać ze się z nimi dobrze bawię.

Bez urazy.

Każdy czeka na to, co mu będzie odpowiadać cenowo i wydajnościowo. Jak ktoś posiada RTX 4090, to nie ma innego wyboru, jak zakup RTX 5090.

W twoim przypadku masz większe możliwości, w znacznie niższej cenie.

Kartę graficzną na kredyt to kupował litwicki. :E 

Opublikowano
4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

W twoim przypadku masz większe możliwości, w znacznie niższej cenie.

Oj już bez przesady, w jego jak i moim przypadku to 5070Ti raczej tyłka nie urwie, bo będzie wydajniejszy ale też droższy (czyli żaden postęp bo można było sobie 4080 Super kupić).

Chyba że 5070Ti dorwiesz do 4k to jeszcze jakoś do przełknięcia, ale bez rewelacji jeśli 4070Ti pobijał 3090, a teraz 5070Ti wyjdzie 4080S :E 

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Oj już bez przesady, w jego jak i moim przypadku to 5070Ti raczej tyłka nie urwie, bo będzie wydajniejszy ale też droższy (czyli żaden postęp bo można było sobie 4080 Super kupić).

Chyba że 5070Ti dorwiesz do 4k to jeszcze jakoś do przełknięcia, ale bez rewelacji jeśli 4070Ti pobijał 3090, a teraz 5070Ti wyjdzie 4080S :E 

Może okazać się, że RTX 5070Ti będzie konkurować z RTX 4090. RTX 4080 był wydajniejszy od RTX 3090/3090Ti, więc RTX 5080 raczej nie będzie słabszy od RTX 4090.

Opublikowano
49 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

51 gier skończonych w tym roku, bawiłem się prze zajebiście. Zadowolenie z 4090? 100%.

Chcesz dyskutować? :)

PS. Karta za gotówkę. Chociaż nie wiem co to ma do rzeczy :)

Ale o czym ty chcesz dyskutować ?

Próbujesz tutaj jak zwykle swoja narracje narzucić.

Bawisz się dobrze ? Spoko to się baw i pozwól ze każdy się będzie bawił tak jak lubi.

Dla mnie gaming AAA zrobił się farsa i zdania nie zmienię, i nie nie starzeje się i się nie wypaliłem, po prostu uważam ze te gry i sprzęt do nich stal się nieadekwatny cenowo do tego co sobą reprezentują i tyle.

Nie musisz się ze mną zgadzać.

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

Jestem tego samego zdania co Kadajo ale rozumiem to że Pipo jest zadowolony z 4090. Tylko nie rozumiem po co ktoś chce zmieniać 4090 do tego gówna które nam wydają (gry). Jeśli wydaliby piłkę nożną która na karcie za 15k PLN wyglądałaby i ruszała się tak jak w tv to pierwszy poleciałbym po kredyt i ją kupił. Ktoś wydaję 13k PLN a bawi się tak samo jak ten co wydał 4k PLN na karte

Edytowane przez raul_ole
Opublikowano
55 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bez urazy.

To pewnie jest na zasadzie gonienia króliczka, a go złapania. Kiedyś GPU z najwyższej półki było marzeniem poza zasięgiem. Też kojarzy się z dobrymi latami, gdzie człowiek miał kupę czasu i lekki umysł aby beztrosko sobie pograć. Dzisiaj każdy ma pieniądze i część osób myśli, że kupując taką grafę (czy tam inny sprzęt) "kupi" sobie trochę tamtych lat i wspomnień- a to niestety tak nie działa. Pewnie większość weteranów laba jest tu i siedzi w hardware z sentymentu i dobrego towarzystwa.

A inna strona medalu to koszt każdego hobby. Każde hobby ciągnie kasę mniej lub więcej. Akurat hardware do kompa to jedna z najgorszych inwestycji bo nie ma realnej wartości i sterują tym producenci, pośrednicy, finalni sprzedawcy.

Moim głosem rozsądku jest trzymanie się średniej półki sprzętu - tak aby nie tracić i nie omijało nic ciekawego- znowu aby nie utylizować bezsensownie gotówki.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

A ja rozumiem kazdego z Was, tyle ze to narzekanie nie ma sensu. Nie wydasz kasy tu, wydasz na co innego. Jeden wywali 10k na karte, inny na urlop, inny na swoja dupe i jej zachcianki, a jeszcze inny na alko. Pieniedze zarabiamy po to, by je wydawac, a kto na co je wydaje jego sprawa.

Moj s.p. dziadek od strony matki caly zycie oszczedzal, zbieral, "na czarna godzine", "na kiedys". Nigdzie nie pojechal, nic w zyciu nie zobaczyl, niczego sobie nie kupil (nawet samochodu, choc stac go bylo na 5 jak nie wiecej), cale zycie sobie odmawial i zbieral. A w koncu zmarl na zawal i tyle mu przyszlo z tego oszczedzania. A ja jezdze, zwiedzam, ogladam, robie, kupuje, zyje. Rodzina ubezpieczona, przyszlosc dzieci zabezpieczona, jak ktoregos dnia odwale kite (czy to jutro czy za 20 lat) oni sobie poradza, a potem beda mogli mowic ze zylem a nie wegetowalem. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 5
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

A ja rozumiem kazdego z Was, tyle ze to narzekanie nie ma sensu. Nie wydasz kasy tu, wydasz na co innego. Jeden wywali 10k na karte, inny na urlop, inny na swoja dupe i jej zachcianki, a jeszcze inny na alko. Pieniedze zarabaiamy po to, by je wydawac, a kto na co je wydaje jego sprawa.

Moj s.p. dziadek od strony matki caly zycie oszczedzal, zbieral, "na czarna godzine", "na kiedys". Nigdzie nie pojechal, nic w zyciu nie zobaczyl, niczego sobie nie kupil (nawet samochodu, choc stac go bylo na 5 jak nie wiecej), cale zycie sobie odmawial i zbieral. A w koncu zmarl na zawal i tyle mu przyszlo z tego oszczedzania. A ja jezdze, zwiedzam, ogladam, robie, kupuje, zyje. Rodzina ubezpieczona, przyszlosc dzieci zabezpieczona, jak ktoregos dnia odwale kite (czy to jutro czy za 20 lat) oni sobie poradza, a potem beda mogli mowic ze zylem a nie wegetowalem. 

Może hobby twojego dziadka było zbieranie oszczędności.

• Haha 5
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Doamdor napisał(a):

Może okazać się, że RTX 5070Ti będzie konkurować z RTX 4090. RTX 4080 był wydajniejszy od RTX 3090/3090Ti, więc RTX 5080 raczej nie będzie słabszy od RTX 4090.

Pożyjemy zobaczymy, ale ciekawy jestem w jaki sposób ma niby walczyć, skoro to ten sam proces?

Tylko błagam, nie nowym DLSS/FG/innym i pałowaniem poboru prądu ;) 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, sk09372 napisał(a):

Może hobby twojego dziadka było zbieranie oszczędności.

To nie bylo zadne hobby, tylko glupota. Przez lata wszyscy mu mowili, by w koncu zrobil cos dla siebie, ale zawsze bylo "pozniej". Nikt z nas nie bedzie zyc wiecznie. Ja tam 5070Ti wezme na premiere i wrzuce Wam fotki, by niektorzy mogli ponarzekac jak wywalilem kase w bloto :) 

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie zakup 5090 to nie problem i pewnie kupie jak poczuje taka potrzebe, ale nie musze tego robic w dniu premiery. Tak naprawde majac prawie 2 lata 4090 to dopiero przy ponad 100h w Wukongu poczulem po co mi ta karta. Teraz kupilem nowa platforme 9800X3D i zmieniam i5 13600K, ale wszystkie czesci leza na biurku od ponad dwoch tygodni, a ja nie moge sie zebrac do podmiany. Zmienilem tylko sygnature :E Z PS5 to samo. Wymienilem Slim na Pro. Pobawilem sie, potestowalem, napisalem kilkanascie postow w dziale Playstation i konsola znow sie kurzy.

Gram z kuzynem non-stop online CoD6 zombie, a w miedzy czasie wkrecilem sie w motocyklizm, ktory zaczyna mnie coraz bardziej pochlaniac i nie moge sie doczekac wiosny.

Rozumiem osoby, ktore powoli wysiadaja z tego pociagu i nie ma to nic wspolnego z zasobem portfela.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

To nie bylo zadne hobby, tylko glupota. Przez lata wszyscy mu mowili, by w koncu zrobil cos dla siebie, ale zawsze bylo "pozniej". Nikt z nas nie bedzie zyc wiecznie. Ja tam 5070Ti wezme na premiere i wrzuce Wam fotki, by niektorzy mogli ponarzekac jak wywalilem kase w bloto :) 

Jest różnica między oszczędzaniem na emeryturę, kupowaniem przyjemności, a oszczędzaniem wszystkiego i wydawaniem wszystkiego ;) 

Wszystko trzeba rozdzielić, ani oszczędzanie 100% środków, ani wydawanie 100% środków nie jest dobre. Obecnie raczej mamy czasy gdzie wydajemy za dużo, ilu mam znajomych o zarobkach 10/15/20k na łapę i im nie starcza... 

Opublikowano
17 minut temu, galakty napisał(a):

Pożyjemy zobaczymy, ale ciekawy jestem w jaki sposób ma niby walczyć, skoro to ten sam proces?

Tylko błagam, nie nowym DLSS/FG/innym i pałowaniem poboru prądu ;) 

Przecież wzrost wydajności, to nie tylko niższy proces technologiczny, ale też architektura.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, galakty napisał(a):

Wszystko trzeba rozdzielić, ani oszczędzanie 100% środków, ani wydawanie 100% środków nie jest dobre. Obecnie raczej mamy czasy gdzie wydajemy za dużo, ilu mam znajomych o zarobkach 10/15/20k na łapę i im nie starcza... 

Z tym wydawaniem na za duzo to trzeba sobie czasem zrobic mocny rachunek sumienia, na co sie wydaje pieniadze. Znam zbyt wiele osob "ktore przeciez wydaja z glowa", a co 2-3 dni stoluja sie w restauracjach, ciagle zamawiaja jakies zarcie do domu, chodza do pubu co weekend i nie wylewaja za kolnierz, kupuja ciuchy ktorych nawet potem nie nosza bo maja ich zwyczajnie za duzo itd. Nawet niedawno zwrocilem uwage takiemu jednemu narzekajacemu (panie kasy nie ma!) ze przeciez co weekend wydaje w pubach po 200-300 funciakow na imprezy ze znajomymi, to wpierw sie obruszyl, a potem obrazil :D 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 2
Opublikowano
16 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Akurat 5070ti to segment w który sam będę celował. Kwestia ile przyrostu wydajności względem 4070S którą posiadam i za jaką dopłatą.

• Upvote 1