Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, leven napisał(a):

GTX 260 EVGA (posrany byłem) ... zaprosiłem kumpla na nockę w ostre granie i ? Zmieniałem chłodzenie na inne, wydajniejsze i idiota jetem, przyklejałem radiatorki na kości pamięci na cyjanopan. Karta umarła :( Została integra i litr wyborowej :red:

cyjanopan to jest chyba to samo, co superglue? Kiedy planowałem wymieszać superglue z pyłem metalowym i tak radiotorki zamocować. Teoretycznie wydaje się to być super połączenie. :)

Edytowane przez Sidr
Opublikowano

Zrobiłem Ciekawe zestawienie, żeby zobrazowac jak silnik gry wplywa na opoźnienia. Mozna nieco wnioskow z tego wysunac. Tak jak zaobsterowalem FG ≠ FG. W takim Cyberpunku dla przykladu, najlepiej działa FG x2, widac, ze to zostalo gleboko zaimplementowane do silnika. MFG x3 i x4 są nieco bardziej na dokładkę i daja tez odczuwalnie wieksze opoźnienie niz FGx2. Znowu w najnowszym doomie, FGx2 x3 i x4 działaja bardzo porownywalnie, szczegolnie x2 i x3. Dla przykladu taki Alan Wake na 60fps ma wieksze opoźnienia niz 200fps z MFGx4 w Doomie. Sa one porownywalne do MFG x3 w cyberpunku. Dodam tylko, że scena "miejsce" natywnie mialo wszedzie 60fps. Innymi słowy grajac w Alan Wake natywnie w 60fpsach bedziesz mial wyzsze opoznienia i bardziej plywajacy obraz niz grajac w DOOMa z MFGx4 w 200fps i bedzie to porownywalne do rozgrywki w Cyberpunku z MFGx3 150-160fps.  Mam nadzieje, że komus sie przyda. Wszedzie były jedne z trudniejszych miejsc w grze podczas sprawdzania FPS z framecap, totez odchył 1% low jest dlatego nieco wiekszy niz normalnie. 

ASDFGH1.thumb.jpg.8f7692ef58d3d8c074630910e42d98a3.jpg
ALWA2.thumb.jpg.08bf440e91395e6835bc26c319b5b680.jpg
CP77.thumb.jpg.e29f810ffae8d650f7dc42e3c7b4b98b.jpg

DOOM

Alan Wake

Cyberpunk

Opóźnienia sprawdzałem gdzie indzie niz gameplay z capframeX zeby byl staly FPS

Dla kogos kto ma 240Hz monitor całkiem przyjemna technologia, 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

No to brawo Ty xD 
Ja kiedyś uszkodziłem rdzeń w laptopie IBM ściągając chłodzenie.
Nie wiem co to była za pasta, co tak trzymała.
A cała gimnastyka była po to aby wymienić zawiasy w laptopie.
Od tamtej pory nigdy więcej nikomu nie robiłem nic z laptopami, powiedziałem sobie "pierdolę, co najwyżej mogę sam sobie coś podłubać".
No każdy ma jakieś swoje doświadczenia.

Najlepiej uczyć się na błędach... najlepiej na cudzych wynikających z naszej porady xD 

Ja też odpuściłem laptopy. to kanał zwykły jest. Zawiasy, same śrubki już wykręcić, to ryzyko. Prawie wszystko na zatrzaskach , pfff nie dotykam laptoków :E

Godzinę temu, Sidr napisał(a):

cyjanopan to jest chyba to samo, co superglue? Kiedy planowałem wymieszać superglue z pyłem metalowym i tak radiotorki zamocować. Teoretycznie wydaje się to być super połączenie. :)

Tak, superglu i cyjanopan ma podobne składniki chemiczne.  Jednak cyjanopan, jako pierwszy, którego używałem pozostaje numer 1 :) Tak samo, ja ciekły metal PO nie ULTRA. Nawet dostęny ma Angelii: https://www.angela.pl/p14687,coollaboratory-liquid-extreme-cs.html

EDIT: kurde, to nie jest PRO, a pokazało mi PRO. Pewnie AI zarządza :P

Tutaj jest PRO: https://pcforce.pl/pl/p/Pasta-Coollavoratory-Liquid-Pro-Ciekly-Metal/145083

Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Zrobiłem Ciekawe zestawienie, żeby zobrazowac jak silnik gry wplywa na opoźnienia. Mozna nieco wnioskow z tego wysunac. Tak jak zaobsterowalem FG ≠ FG. W takim Cyberpunku dla przykladu, najlepiej działa FG x2, widac, ze to zostalo gleboko zaimplementowane do silnika. MFG x3 i x4 są nieco bardziej na dokładkę i daja tez odczuwalnie wieksze opoźnienie niz FGx2. Znowu w najnowszym doomie, FGx2 x3 i x4 działaja bardzo porownywalnie, szczegolnie x2 i x3. Dla przykladu taki Alan Wake na 60fps ma wieksze opoźnienia niz 200fps z MFGx4 w Doomie. Sa one porownywalne do MFG x3 w cyberpunku. Dodam tylko, że scena "miejsce" natywnie mialo wszedzie 60fps. Innymi słowy grajac w Alan Wake natywnie w 60fpsach bedziesz mial wyzsze opoznienia i bardziej plywajacy obraz niz grajac w DOOMa z MFGx4 w 200fps i bedzie to porownywalne do rozgrywki w Cyberpunku z MFGx3 150-160fps.  Mam nadzieje, że komus sie przyda. Wszedzie były jedne z trudniejszych miejsc w grze podczas sprawdzania FPS z framecap, totez odchył 1% low jest dlatego nieco wiekszy niz normalnie. 

ASDFGH1.thumb.jpg.8f7692ef58d3d8c074630910e42d98a3.jpg
ALWA2.thumb.jpg.08bf440e91395e6835bc26c319b5b680.jpg
CP77.thumb.jpg.e29f810ffae8d650f7dc42e3c7b4b98b.jpg

DOOM

Alan Wake

Cyberpunk

Opóźnienia sprawdzałem gdzie indzie niz gameplay z capframeX zeby byl staly FPS

Dla kogos kto ma 240Hz monitor całkiem przyjemna technologia, 

Pod warunkiem, że ma się Vram pojemność powyżej 12 GB - 16GB Vram  wystarczy do FG ? Jak DLSS + FG x2 i nawet x3, to nawet ta bieda karta 5060ti 16 GB Vram, którą ma powinna dać fajną rozgrywkę :) Dla tego kupiłem 5060ti 16GB, zamiast 5070 12GB Vram.

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Tak, burdel w domu, kable ponaciągane i facet zamiast chronić rodzinę, woli komputer -  :uklony:

EDIT: poza tym ta półka pod komputerem już jest przechylona nieco na dół i tylko czekać, aż komputer sam spadnie. Rozwód, dziecko i nerka na sprzedaż i nowy komputer :hihot:

Edytowane przez leven
Opublikowano

Magia polega na różnym działaniu Reflex, a nie FG.

W jednej grze z Reflex lag jest ponad 2x niższy, a w innej tylko 1.2x.

Stricte ustawienia działania FG są w sterowniku do wyboru - więcej artefaktów i lepsza płynność lub na odwrót.

Opublikowano

Otóż to, a są też gry, w których po włączeniu Reflex latencja nie zmienia się praktycznie wcale (np. BF6). Ale najlepsze jajca są w niektórych tytułach na UE5, gdzie nie można włączyć ręcznie Reflex (np. Cronos oraz Wukong przed poprawką dodającą tę opcję). Tam odpalasz FG i jest taka redukcja opóźnienia, że powodzenia w uzyskaniu podobnej innymi środkami %-) Gierki na UE5 bez Reflexa mają często kosmiczne opóźnienie :hihot:

s.png.e35ee17cadf3d85f1bdb3cd20dc51b80.png

Komplet wyników w nowym arcie:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/jak_zoptymalizowac_gry_na_unreal_engine_5-45927.html

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, leven napisał(a):

Ja też odpuściłem laptopy. to kanał zwykły jest. Zawiasy, same śrubki już wykręcić, to ryzyko. Prawie wszystko na zatrzaskach , pfff nie dotykam laptoków :E

Tak, superglu i cyjanopan ma podobne składniki chemiczne.  Jednak cyjanopan, jako pierwszy, którego używałem pozostaje numer 1 :) Tak samo, ja ciekły metal PO nie ULTRA. Nawet dostęny ma Angelii: https://www.angela.pl/p14687,coollaboratory-liquid-extreme-cs.html

Pod warunkiem, że ma się Vram pojemność powyżej 12 GB - 16GB Vram  wystarczy do FG ? Jak DLSS + FG x2 i nawet x3, to nawet ta bieda karta 5060ti 16 GB Vram, którą ma powinna dać fajną rozgrywkę :) Dla tego kupiłem 5060ti 16GB, zamiast 5070 12GB Vram.

Tak 16GB vram starcza wszedzie z 4k pelen path tracing DLSS Q + FGx4 w kazdej grze, nawet w Indianie, co najwyzej dasz preset very ultra albo ultra w takim waytkanie, jakby Ci bylo malo. Na 5060Ti z 16GB to mozesz panie hulaj duszy piekła nie ma.

Edytowane przez maxmaster027
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, leven napisał(a):

Tak, burdel w domu, kable ponaciągane i facet zamiast chronić rodzinę, woli komputer -  :uklony:

EDIT: poza tym ta półka pod komputerem już jest przechylona nieco na dół i tylko czekać, aż komputer sam spadnie. Rozwód, dziecko i nerka na sprzedaż i nowy komputer :hihot:

W Azji jest inny mental i podejście do kobiet. U nas stawia się na piedestale, tam jest bardziej przedmiotowo. Prawdę mówiąc też bym trzymał kompa xd 

Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

Otóż to, a są też gry, w których po włączeniu Reflex latencja nie zmienia się praktycznie wcale (np. BF6). Ale najlepsze jajca są w niektórych tytułach na UE5, gdzie nie można włączyć ręcznie Reflex (np. Cronos oraz Wukong przed poprawką dodającą tę opcję). Tam odpalasz FG i jest taka redukcja opóźnienia, że powodzenia w uzyskaniu podobnej innymi środkami %-) Gierki na UE5 bez Reflexa mają często kosmiczne opóźnienie :hihot:

To już winny jest developer, że nie daje możliwości włączenia Reflex bez FG. Wiadomo jak ktoś jest nieogarnięty wniosek będzie jeden - FG wprowadza mniejszego laga :hihot:

Reflex też potrafi źle działać i pogarszać płynność, a nawet wydajność.

O reflex 2 cisza tylko on już w dużo mniejszym stopniu obniża laga do tego wprowadza artefakty.

Opublikowano
20 minut temu, tomcug napisał(a):

Ale najlepsze jajca są w niektórych tytułach na UE5, gdzie nie można włączyć ręcznie Reflex (np. Cronos oraz Wukong przed poprawką dodającą tę opcję). Tam odpalasz FG i jest taka redukcja opóźnienia, że powodzenia w uzyskaniu podobnej innymi środkami %-) Gierki na UE5 bez Reflexa mają często kosmiczne opóźnienie :hihot:

Uuuuu przypadek czy teoria spiskowa żeby używać FG :E 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, sideband napisał(a):

Stricte ustawienia działania FG są w sterowniku do wyboru - więcej artefaktów i lepsza płynność lub na odwrót.

Zarówno w CP77 jak i Doomie wlaczyłem Reflex + boost. W Alan wake nie ma takiej mozliwosci. Jednakze jak widac, te opoźnienie relatywnie w Alan Waku jest nawet wyzsze pomiedzy FGx2 a Natywna mimo braku opcji relfex, gdzie w CP i Doom roznice sa nieco mniejsze, chociaz % moga wynosic podobne wartosci
image.png.75eb2114d5eac5456e4482bf23747928.png
Innymi slowy twoja teoria sie nie klei. Bo W AlanWake 2 masz okolo 10ms roznicy pomiedzy natywna a FGx2, 45vs55ns, A w CP jest to cos 35 vs 40ns, w doomie tak samo 33 vs 38 czyli w grach gdzie jest reflex + boost wlaczone, różnice pomiedzy natywna a fgx2 sa mniejsze niz w grze gdzie tej opcji w ogole nie ma. 

Wczesniej wrzucalem jak to wyglada z triple buffering z reflexem 

Triple buffering VRR bez reflexu, w 60fps to jest blisko 80ns opoźnienia
DOOMTheDarkAges19_10.202517_07_15.thumb.png.f6759b20ab0300668f7a583206f03235.png

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
29 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak 16GB vram starcza wszedzie z 4k pelen path tracing DLSS Q + FGx4 w kazdej grze, nawet w Indianie, co najwyzej dasz preset very ultra albo ultra w takim waytkanie, jakby Ci bylo malo. Na 5060Ti z 16GB to mozesz panie hulaj duszy piekła nie ma.

Zaraz zostaniesz sparaliżowany przez użytkowników z 12GB Vram :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, leven napisał(a):

Zaraz zostaniesz sparaliżowany przez użytkowników z 12GB Vram :hihot:

Mialem 12GB vram, jest spora roznica pomiedzy 16 a 12. Aczkolwiek wiekszosc gier po krotkim grzebaniu da sie ustawic tak zeby działały z 12GB. Nie mniej napewno ma to wplyw na dropy.

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, Totek napisał(a):

W Azji jest inny mental i podejście do kobiet. U nas stawia się na piedestale, tam jest bardziej przedmiotowo. Prawdę mówiąc też bym trzymał kompa xd 

Na na diabła tam ten komputer jest tak wysoko ? Kable idą na dół, czyli tam ma ich podłączenie. Pod półką, gdzie ma komputer jest miejsce. No chyba, że dzieciak przychodzi i szarpie za kable, ale i tak może, bo za same kabelki może rączką chwycić, jak to ciekawskie kochane dzieciaki :P 

Komputer musi stać na czymś stabilnym, a nie na jakiejś desce podpartej pewnie dwoma kątownikami.  Widać, że półka się ugina pod ciężarem komputera.

Kobiety, są ozdobą tego świata, muszą być zdobywane, a nie uwięziane przez mężów.

Godzinę temu, sideband napisał(a):

Czyli warto włączyć FG x2 + Reflex :) 

Pipek nabawi się wrzodów za Twoja wypowiedź :P 

Opublikowano

Panowie,

mam pytanie o to, jak działa wykorzystywanie kodów z bundle w Nvidia App.
Znalazłem w Internetach, niestety poza naszym forum kogoś życzliwego z RTX 5070, kto chce pomóc mi z wykorzystaniem klucza do Arc Raiders, który ma być aktywowany na Steam.

Czy wystarczy, że podam Dżentelmenowi kod vouchera oraz dane do logowania do apki Nvidia i sprawa będzie gotowa, a od tego kroku będę sam mógł kontynuować na swojej apce proces logując się na konto Steam, czy muszę dodatkowo podać komuś dane do mojego konta Steam?
O ile pierwsze dwie rzeczy to w najgorszym przypadku strata klucza do samego bundle, o tyle podanie danych logowania do Steama, na którym zbieram gry od ponad 15 lat... trochę mnie stresuje :D
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

Opublikowano (edytowane)

@aetern niestety ale nvidia nie daje kodu tylko aplikacja przekierowuje do steam i tam ją aktywuje. Karta użyta do aktywacji nie moze byc wcześniej wykorzystana do jakiejkolwiek innej promocji na grę od nvidii

Edytowane przez jankooo
Opublikowano

@jankooo, to rozumiem - pytanie natomiast brzmi:
czy jak ktoś przeklika kod w apce, apka sprawdzi, że karta się nadawała i nie była wcześniej wykorzystywana do jakiejkolwiek innej promocji na grę od Nvidii, to czy wtedy ta osoba może się wylogować z apki i mojego konta, a ja mogę resztę kroków przeklikać, tj. wejść w apkę i w sekcji "Zrealizuj" połączyć nagrodę z kontem Steam i dokończyć odbieranie? :D

Opublikowano
20 godzin temu, VRman napisał(a):

W każdym razie.

Chętnie bym się dowiedział co się stało, że już mu nie piszczy. Stawiam na zmianę zasilacza, płyty, miejsca kompa w pokoju lub przeprowadzkę do innego z inną akustyką, bo to ma ogromne znaczenie. Albo może wsadził to w wielką specjalnie wyciszaną budę. W sumie to od tego bym zaczął jakby mnie było stać na Astrale. 

Mi takie info niepotrzebne, ale po prostu mnie ciekawi ten temat.

Na discordzie formowym się udziela/udzielał więc jak coś możesz się tam z nim bez problemu skomunikować.

Moja teoria, że nie ma świerszczy jest taka:

Minęło pół roku, jest starszy słuch się pogorszył i zszedł w zakres poniżej grania świerszczy :E.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kabor napisał(a):

Moja teoria, że nie ma świerszczy jest taka:

Minęło pół roku, jest starszy słuch się pogorszył i zszedł w zakres poniżej grania świerszczy :E.

I sprawa wyjaśniona 

image.thumb.png.0fe2fbdea2142a94c41dc0ec1d18ef33.png

:E

image.png.c59daa47b2d533da8d82136933696e8b.png

Nawet nasz formowy byt AI pamięta PiPoLiNiO :D

Edytowane przez Kabor
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, aetern napisał(a):

Znalazłem w Internetach, niestety poza naszym forum kogoś życzliwego z RTX 5070, kto chce pomóc mi z wykorzystaniem klucza do Arc Raiders, który ma być aktywowany na Steam.

Zdajesz sobie sprawe, że użyłem kodu promocyjnego do swojej karty? Zaproponowałem Ci co innego. Pisząc w ten sposób " niestety poza naszym forum kogoś życzliwego" zwyczajnie nas obrażasz...

12 godzin temu, jankooo napisał(a):

niestety ale nvidia nie daje kodu tylko aplikacja przekierowuje do steam i tam ją aktywuje. Karta użyta do aktywacji nie moze byc wcześniej wykorzystana do jakiejkolwiek innej promocji na grę od nvidii

Poza tym, kazdy kto ma 5070Ti czy 5080 czy nawet 5070 może chciec sobie zostawic taka opcje na przyszlosc. 

Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027 - nie miałem nic złego na myśli, wiem, że większość tutaj ma już swoje limity aktywacji na GPU wykorzystane, to nie była uszczypliwość. Możesz powiedzieć, jak przemodelować wypowiedź, żeby nikt jej nie odebrał niewłaściwie, a edytuję wpis. Wszystkich na forum kocham! :D
To "niestety" wynika z tego, że ludziom tutaj ufam, a poza forum muszę zachować ostrożność, dlatego dopytywałem jak z logowaniem do Steama ;)

Edytowane przez aetern
  • Like 1