Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nikt nie kupuje 5090FE bo to syf, a dla 4090 nawet najlepszy nireferent nie pomoże.

Screenshot_20251108-140812.thumb.png.71c8763f3336eeee6cf601bd006cd265.png

Jeśli chodzi o konstrukcję radiatora, chłodzenie, poziom głośności to się zgodzę zwykle warto dopłacić aby nie mieć wiru w budzie :E Ale i tak zdecydowanie bardziej warto iść w wodę na tej generacji.

Jeśli chodzi o wydajność i fps to serio szkoda to komentować 8:E bo to jeszcze ~25-30% dopłaty względem i tak drogiej konstrukcji FE za zysk na poziomie 57 vs 60fps w średnim czyli ~5% więcej i podobnie na minimalnym 50 vs 52 fps czyli ~4% do przodu :rotfl2:

Domowe przedszkole się tutaj robi na tym ITH :E

Opublikowano

@Fenrir_14

Jedyne co cię odróżnia w sumie od reszty to ilość detali jaką musisz ciąć albo ilość MFG jakie włączasz.

I to jest beka właśnie, nieważne co dziś się kupi i tak ci nie starczy :E

Więc to nie tyle "czy ci styknie" co i tak lepiej nie będzie.

Jak wtedy twoja głowa ? :E

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Domowe przedszkole się tutaj robi na tym ITH :E

Nie, to Ty wklejasz screeny gdzie jeszcze bardziej pogrążasz 4090. Jak się nie okrecisz dupa z tyłu. Wukong na 5090 jest grywalny w 1440p bez DLSS i FG czy Tobie to się podoba czy nie. Chcesz to sobie siedź na 4090 i baw się dobrze, mi już brakowało i sobie kupiłem 5090. Obaj jesteśmy zadowoleni.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
36 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Można zatem powiedziedzeć, że boom na AI zabił raster dla gier.

Nie mieszaj gówno z miodem ;)

Poza tym nie powielaj powtarzanych głupstw stricte rasteryzacji w grach od dawna jest niewiele.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Dobrze gada, polać mu. Kupuj 480-540Hz. Choć może nie 4K, bo do tego nawet 5090 jest za wolna. Nawet z MFG będzie problem bez zjeżdżania z realną rozdziałką poniżej "sensu".

Tak, 240 FPS w 4K :wariat:  Grało się w np. Crysisa i szczęśliwi byli Ci, którzy mogli na średnich detalach pograć w 30 FPS, a teraz ludki są tak rozpuszczeni, że bez 240HZ monitora nie kupi. 

Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie, to Ty wklejasz screeny gdzie jeszcze bardziej pogrążasz 4090. Jak się nie okrecisz dupa z tyłu. Wukong na 5090 jest grywalny w 1440p bez DLSS i FG czy Tobie to się podoba czy nie. Chcesz to sobie siedź na 4090 i baw się dobrze, mi już brakowało i sobie kupiłem 5090. Obaj jesteśmy zadowoleni.

Ale on przecież pisze nie o tym co jest grywalne tylko o tym jak mała różnica w wydajności jest pomiędzy obydwiema kartami 5090 :E

Co do 4090 równie dobrze można napisać ze Wukong będzie grywalny na 4090 w 1080p :E

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

@Fenrir_14

Jedyne co cię odróżnia w sumie od reszty to ilość detali jaką musisz ciąć albo ilość MFG jakie włączasz.

I to jest beka właśnie, nieważne co dziś się kupi i tak ci nie starczy :E

Więc to nie tyle "czy ci styknie" co i tak lepiej nie będzie.

Jak wtedy twoja głowa ? :E

Moja głowa w porządku. Bardziej w tym aspekcie (Gpu) sobie nie dogodzę haha, niestety! Zrobiłem wszystko co mogłem, nic lepszego nie ma 😭

Jakby było to bym raczej wziął, ale kurde nie ma no, co mogę zrobić? 

SLI nie pomoże (pobór prądu mam kompletnie w nosie - postawiłbym chociaż Mo-Ra 600 w końcu haha) 

Można usiąść i się rozpłakać albo mieć to wszystko w pupie i robić swoje nie oglądając się za siebie 💪

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

Tak, 240 FPS w 4K :wariat:  Grało się w np. Crysisa i szczęśliwi byli Ci, którzy mogli na średnich detalach pograć w 30 FPS, a teraz ludki są tak rozpuszczeni, że bez 240HZ monitora nie kupi. 

MFG narracja coraz bardziej ze to "coś normalnego" :E

A to dopiero początek :E

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie, to Ty wklejasz screeny gdzie jeszcze bardziej pogrążasz 4090.

Ja sobie robię bekę z was po prostu :E Na tym, forum siedzą jeszcze ludzie ogarnięci i potrafiący liczyć. Tutaj nikt normalny nie będzie się podniecał MFG x4 robionym z ~25 bazowego fps :E 

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

MFG narracja coraz bardziej ze to "coś normalnego" :E

A to dopiero początek :E

Prawda. Niestety lub stety, to idzie do przodu. Są niezgody w tym kontekście, ale AI nikt nie wyprze. Musk chce przydzielić przestępcom roboty :boink: a tutaj problemy, że AI w gry/karty wchodzi :E 

Opublikowano (edytowane)

MFGx4 zbiera słabe opinie.

Ale nawet FG działa dużo lepiej na 5090, bo masz po prostu 30-40% więcej bazowych fps.

Niedługo wyjdzie RT do DL:The Beast i wiadomo, że na 4090 to tam będzie słabo z fps'ami nawet z FG.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

A to zależy od gry/silnika gry i optymalizacji. Redzi dopracowali CP, nawet na kasztanie 5060ti 16GB można popykać w 4K na ultra z x3 FG :E I nie zacina się gra :) W poważaniu mam, czy gra jest na natywnym ustawieniu, czy ma dopalacze włączone, ma być grywalne, a nie pitolenie, że trzeba podciągać wydajność poprzez dopalacze :P 

Opublikowano

Do MFGx8 nie potrzebujesz Rubina. Wystarczy blackwell na DLSS 5. Po to jest flip metering. Co oznacza Multi frame generation. Akurat DLSS 4 limituje to na 2-3 lub 4. DLSS 5 moze miec limit do x8. Natomiast Rubin moze miec w architekturze dodakowy chip np. zmniejszajacy opóźnienia albo cos takiego. Cos tam pewnie nvidia wymysli. Jak nie to dadza 2x wiecej bram i powiedza ze bez A.I. i LLM juz sie nie da grac i kazdy poleci kupi Rubina bo boty beda tak glupie bez LLM ze ze łza w oku bedziesz wspominał bociszony z CS czy np z project I.G.I gdzie tam biegł w okreslony punkt dopiero atakował :hahaha:

Opublikowano

Oczywiście, że do MFG większego niż x4 potrzebujesz Rubina, chyba się nie łudzisz, że dostaniesz go "za darmo" mając Blackwell'a.

A jaki będzie tego powód nie ma znaczenia, już Nvidia coś wymyśli.

Ultra Flip metering, Flip Metering Advance, wybierz sobie xD

Opublikowano
11 minut temu, leven napisał(a):

Prawda! Kiedyś to się żyło w jaskiniach a teraz to ludziom się w dupach poprzewracało i chcą mieć ogrzewanie w domu.

Jakieś drzwi jeszcze, bo im wiaterek w jaskini przeszkadza!

I jeszcze lodóweczkę, jakby bez jedzenia raz na dwa dni nie dało się przeżyć!

Sąsiad Malucha 126p sprzedał bo marudził na coś. Jakoś wcześniej za PRLu 126p był super i niektórzy nawet tego nie mieli i musieli popierdalać do roboty na Komarze nawet w deszcz. 

Strasznie ludziom odbiło z tymi wymaganiami.

Opublikowano (edytowane)

Nam wszystkim powinni zrobić ślepy test np. natywna vs FGx2 vs MFGx3. 

Słabsza karta z FG i mocniejsza natywnie. Oczywiście nie jakieś skrajne przypadki. Jestem ciekaw ilu byłoby tutaj mądrych i wskazało różnice. Oczywiście test mocno ograniczony czasowo, a nie wiszenie na ekranie i szukanie różnic na siłę.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

W sumie, każdy sobie rzepkę skrobie :P  

Co do odświeżania monitora, mogę np. popykać w 1000 FPS w grze Serious Sam First Encounter na ekranie 120HZ :E Po co się napinać obecnie na wyższe odświeżanie ekranu, niż komputer to obsłuży ?

Edytowane przez leven
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Wtedy tez mogłeś mieć w Crysis więcej FPS, wystarczyło detale obnizyc :E

Chyba na Helu :E GTS 320/320 i Crysis na AMD 6000. 30 FPS, to miałem na niskich w 30 FPS i byłem uwalony na amen, że gram.