Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Wakacje sezon ogórkowy. Coś dobrego może wlecieć na promocji w okolicach sierpnia/września.

Te Gigabyte Gaming OC wygladaja kuszaco i potrafia byc w dobrych cenach. No ale mowie, kwestia chipu. Na to juz wplywu nie masz. 

Opublikowano
19 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Te Gigabyte Gaming OC wygladaja kuszaco i potrafia byc w dobrych cenach. No ale mowie, kwestia chipu. Na to juz wplywu nie masz. 

Generalnie w Gigabyte jeżeli chodzi o GPU zawsze była hierarchia Windforce (nisko, MSRP) < Eagle (średnio) < Gaming (wysoko) < Aorus (premium) i tak jest np. w przypadku 5070ti.
W przypadku 9070 XT jest tylko Gaming i Aorus. Karty Gigabyte zawsze trzeba poprawiać po fabryce, bo stosują agresywne krzywe wentylatorów co jest do ogarnięcia. Na szczęście nie robią jednej durnej rzeczy, która się innym zdarza - wysoki bazowy RPM wentylatorów po załączeniu (np. 1400 RPM Zotac, Inno3d). Przekłada się tym, że jak karta wybudzi się z 0 RPM na jakieś durne ale niewielkie obciążenie to myk i śmigła są na 1400 RPM - jedynie pomaga zmiana VBIOSu na taki od innego producenta ale nie każdy chce się bawić.

4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Kwestia czipu robi taka roznice ze mozna sobie darowac, a ty wierzysz w magiczny krzem jak w boszka :hihot:  

Dobry chip nie uratuje karty z kiepskim chłodzeniem i głośnymi wentylatorami. Z drugiej strony kiepski chip nie "upodli" topowej karty.
To bardziej taka wisienka na torcie, a z chipami jak z cewkami - nigdy nie wiesz co trafisz.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Kwestia czipu robi taka roznice ze mozna sobie darowac, a ty wierzysz w magiczny krzem jak w boszka :hihot:  

Jak robisz UV to różnicę potrafią być wręcz potężne ;)

Dlatego na lepszej sztuce 5090 mam zegar o 1.35x wyższy przy tym samym napięciu :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano
4 minuty temu, sideband napisał(a):

Jak robisz UV to różnicę potrafią być wręcz potężne ;)

Dlatego na lepszej sztuce 5090 mam zegar o 1.35x wyższy przy tym samym napięciu :hihot:

Maxmasterowi raczej chodziło o max możliwy do uzyskania zegar nawet przy 1000 W ;)

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, sideband napisał(a):

Dlatego na lepszej sztuce 5090 mam zegar o 1.35x wyższy przy tym samym napięciu

Krzem jak krzem wiadomo, trafi sie rozny i ja to rozumiem tylko dla 200mhz nikt nie bedzie zonglowal kartami a tu kolega doslownie jest zafixowany nad przyrostami z tych zegarow ;) 

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

te bajeczki to dzieciom na dobranoc, a nie tu ;)  Juz widze jak ci karta robi 3350mhz w kazdym obciazeniu :hihot:

No nie wiem, bo piszesz do GPU głownie, gdzie jest sporo innych istotnych roznic typu chlodzenie samego chipu, chlodzenie pamieci, chlodzenie i temp VRM. + wlasnie dodatkowo loteria krzemowa

A dla przykladu jak kupowali 9800x3d szczegolnie na poczatku, sie komus trafil -10CO 2-3 rdzenie czy nawet -15 to byl placz. Jest roznica trafic dobry chip z -40 czy -45. A jeszcze lepiej w połączeniu z ICM ktory robi spokojnie 6400, lub 6600. Trafisz kaszalota i 6200 i koniec. 

Rozumiem, co chcesz powiedziec, że liczy sie głównie to jaki to jest układ i że samym OC nie zrobisz game changera. No ale nie mozna powiedziec, ze to nic nie daje. :) 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Maxmasterowi raczej chodziło o max możliwy do uzyskania zegar nawet przy 1000 W ;)

Na 5090 pierwszym ograniczeniem na start będzie chłodzenie i 1000W to jest abstrakcja nawet na wodzie bo kluczem jest temp, a napięcie przy wysokich taktowaniach.

NV mocno ograniczyła takty na gorszych chipach przy niskich napięciach, ale pomijając ten fakt im niższe napięcie tym większe różnice robi ASIC.

Opublikowano
24 minuty temu, tomcug napisał(a):

8%, a przy realnym skalowaniu z 5% z tego będzie. Różnica absolutnie bez znaczenia.

Wiesz, że kaszalot loteriowy Ventus np. versus topowy chip Astral to jednak różnica zauwazalna. Natomiast powiedzmy topowy Ventus vs kaszalot Astral juz wydajnosciowa tak jak piszesz bez znaczenia. 

Ciekawi mnie tez ogolnie wydajnosc kart np po wygrzaniu, 30min w grze, czesto jest tak, ze nagrzany VRM tez moze jakos wplywac na FPS. Negatywnie oczywiscie.

Opublikowano
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Krzem jak krzem wiadomo, trafi sie rozny i ja to rozumiem tylko dla 200mhz nikt nie bedzie zonglowal kartami a tu kolega doslownie jest zafixowany nad przyrostami z tych zegarow ;) 

Po części to rozumiem byłem taki sam i 10lat wstecz też miałbym ból dupy, że mam gorszą sztukę nawet jeżeli byłoby to 5% :E

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie tacy tu byli i są, co mieli już trochę RTX 5090. :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zalezy, jak kupujesz karte w promo zalozmy 2025 wrzesen pazdziernik, elegancka proma 5090 za 8000zl, to trafienie słabego chipu tak nie boli. Ale kupujesz jakiegos Supreme, albo Astrala wydajesz 13000zł i trafienie gorszego chipu jednak nie sprawia radochy.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Zalezy, jak kupujesz karte w promo zalozmy 2025 wrzesen pazdziernik, elegancka proma 5090 za 8000zl, to trafienie słabego chipu tak nie boli. Ale kupujesz jakiegos Supreme, albo Astrala wydajesz 13000zł i trafienie gorszego chipu jednak nie sprawia radochy.

A teraz ostatnio najtańszym RTX 5090 był Ventus za 17k :lol2:
Jak ktoś łyknął RTX 5090 poniżej 9k, to wygrał jak na loterii.

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Jak ktoś łyknął RTX 5090 poniżej 9k, to wygrał jak na loterii.

Nom :) nawet jak slabą wersje, juz niekoniecznie tego Ventusa, ale inna podstawowa wersje 5090tki ponizej 9k na jakims UV 0.82V 2Ghz i praktycznie kazda karta jest ok. Tylko tutaj wlasnie karty sie dosc mocno roznia od siebie o tym pisal wczesniej Side. Po prostu loteria

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Nom :) nawet jak slabą wersje, juz niekoniecznie tego Ventusa, ale inna podstawowa wersje 5090tki ponizej 9k na jakims UV 0.82V 2Ghz i praktycznie kazda karta jest ok. Tylko tutaj wlasnie karty sie dosc mocno roznia od siebie o tym pisal wczesniej Side. Po prostu loteria

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba Zhao kupił za niecałe 9k RTX 5090 od Inno3d. Nie pasował mu bazowy RPM wentylatorów (klasycznie 1400 RPM jak się załączą).
Generalnie drażniły go te wentylatory, wszystko inne git. Sugerowałem aby wgrał sobie VBIOS z innego 5090 co nie ma tego, to zwrócił go. Teraz z pocałowaniem w rękę za parę kafelków więcej by poszedł z marszu.