Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Takie podejście jest błędne. Nie ma znaczenia ze "u was nic się nie dzieje" tylko ma znaczenie to ze jest z tym więcej problemów niż być powinno.

Bo tak naprawdę nie wiesz czy za chwile nie trafi na ciebie nawet jeśli jeszcze tydzień temu "nie było problemu".

Daniel Owen, pilnował i tez "nie miał problemu" i co ? No właśnie.

I nadal uszkodzona została nowa wtyczka nie warkoczyk czy kable 8 pin. Zawsze pada najsłabsze ogniowo. I o to w tym wszystkim wlasnie chodzi.

O to to... Te padające wtyki są jak 9800X3D na płytach ASRocka. Ile było ludzi, co pisało "u mnie chodzi", a potem zdziwko.

@Fenrir_14

A co do przedłużki/rozdzielacza OEM, prawda - lepiej nie dokładać żadnego badziewia po drodze. Obie moje 5070ti pracowały na kablu bezpośrednio z zasilacza.
Co nie zmienia faktu, że rdzeniem problemu jest jakiś zaćmiony umysł, który postawił estetykę nad logikę.

@Kadajo Zaciekawiłeś mi i szperam internety. Nigdzie nie piszą, że na RDNA5 czy tam UDNA będą obowiązkowo 12V-2x6. To, że pojawiły się w pojedynczych kartach np. Sapphire Nitro+ to bardziej fanaberia producenta tego konkretnego modelu.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano

Mnie nurtuje pytanie jaki jest powód unikania przez producentów jak ognia w takim żarłoku jak RTX 5090 dwu wtyczek zasilania 12V-2x6

OFC poza modelami typu Galax HOF RTX 5090.

WTF?

Opublikowano
4 minuty temu, Elder napisał(a):

Mnie nurtuje pytanie jaki jest powód unikania przez producentów jak ognia w takim żarłoku jak RTX 5090 dwu wtyczek zasilania 12V-2x6

OFC poza modelami typu Galax HOF RTX 5090.

WTF?

Specyfikacja przewiduje 600W na jedno złącze. Poza tym NV może zabraniać wrzucanie drugiego gniazda by nie było polega manewru do przekraczania limitów mocy tutaj też wszystko w łapach NV i oni decydują.

Większa patologia jest, że Blackwellu zamiast łykać do 75W z płyty to tylko masz parę wat z pci-express.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Daniel Owen, pilnował i tez "nie miał problemu" i co ? No właśnie.

Tak średnio pilnował, kartę wielokrotnie wyjmował i wkładał z powrotem do kompa, podczas testów innych. Ciężko wyciągnąć z tego jakieś wnioski, bo On sam nie jest pewny czy ostatnim razem docisną kabel czy go nie docisną. Plus, że nie przypalił 8pinów, chociaż z drugiej strony powinien je i tak pomierzyć i zobaczyć co tam z nimi dzieje po tylu podłączeniach i rozłączeniach.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano

Lekarstwa na ta zarazę są...Ampinel czy mniej zaawansowany VireWiew

tym nie mniej NV wsadziła nas na minę swoja durną wtyczką i ma na to wywalone ... monopol zawsze tak się kończy.

Zajrzałem do obecnych cen RTX 5090 HOF Limited Edition i nakryłem się kopytami.

5090 Lightning olewka,nie tylko u mnie

bo tu są osoby co to przerabiały.

Ciekawe realia mamy...bierz co dają i zamykaj oczy,może nie jeb...

Opublikowano
22 minuty temu, lukadd napisał(a):

Tak średnio pilnował, kartę wielokrotnie wyjmował i wkładał z powrotem do kompa, podczas testów innych. Ciężko wyciągnąć z tego jakieś wnioski, bo On sam nie jest pewny czy ostatnim razem docisną kabel czy go nie docisną. Plus, że nie przypalił 8pinów, chociaż z drugiej strony powinien je i tak pomierzyć i zobaczyć co tam z nimi dzieje po tylu podłączeniach i rozłączeniach.

Na dołączonej przejściówce do karty graficznej najwięcej było przypadków stopienia się złącza zasilania. 

Opublikowano
35 minut temu, lukadd napisał(a):

Ale mówił ze przejściówki od 5090 nie odłączał, sprawdzał tylko za każdym razem jak karta wracała do kompa czy wtyczka dobrze siedzi.

36 minut temu, sideband napisał(a):

Specyfikacja przewiduje 600W na jedno złącze. Poza tym NV może zabraniać wrzucanie drugiego gniazda by nie było polega manewru do przekraczania limitów mocy tutaj też wszystko w łapach NV i oni decydują.

Większa patologia jest, że Blackwellu zamiast łykać do 75W z płyty to tylko masz parę wat z pci-express.

I podobno to wlasnie Nv blokuje możliwość podwójnego złącza na kartach.

Opublikowano
16 minut temu, Kadajo napisał(a):

W sumie tak to wygląda, bo przy tych problemach każdy z producentów kart graficznych w przypadku RTX 5090 zastosowałby 2x 12V-2x6 i miałby święty spokój.
Ktoś wspominał o Galax RTX 5090 D w wersji HOF - ta ma właśnie 2x 12V-2x6 ale tej karty nie widać na stronie Galax/KFA2, więc jest pewnie tylko na rynek chiński (na co z resztą "D" wskazuje).

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale mówił ze przejściówki od 5090 nie odłączał, sprawdzał tylko za każdym razem jak karta wracała do kompa czy wtyczka dobrze siedzi.

Przeważnie nie odłączał, przeważnie wyjmował z kablem wpiętym w kartę i przeważnie dociskał kabel po włożeniu karty z powrotem. 

Kartę przy testach wyjmował i wkładał do kompa regularnie. Nie jest pewien czy zawsze dociskał itd.

Ogólnie on chyba wyszedł z założenia, że lepiej zostawić kabel w karcie i przy testach zwykle ją właśnie razem z nim wyciągać, aby nie robić za wielu rozłączeń i podłączeń.

I tak za każdym razem wyjmując kartę majtał tym kablem wpiętym w złącze, rozłączając tą ośmiorniczkę ruszał tym kablem, tak samo przy podłączaniu, później znowu przy dociskaniu itd. 

Ja już przy testach wolałbym jak człowiek wypiąć kabel i po prostu go wymienić na nowy po tych 30-40 połączeniach. Wtedy też dodatkowo po każdym przełożeniu karty widzisz i jesteś w stanie sprawdzić jego stan. A jak tak siedzi długo w złączu i karta jest przewalana non stoper z wpiętym kablem to sam wiesz, nie wiesz nic. 

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

HOF ma chyba dwa złącza bo tam karta grubo powyżej 600W może wyjść.

Jedynie na customowym biosie, na stock ma 600W jak każda inna w maxie.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano
41 minut temu, Kadajo napisał(a):

Od zawsze NV o wszystkim decyduje ;)

Nagłe pojawienie się kart z dwoma gniazdami z limitem 600W to nic innego jak przyznanie, że jednak te 600W nie jest takie super bezpieczne bez żyłowania wymagań co do konektorów.

A tak naprawdę wystarczyło zaktualizować specyfikacje dać powiedzmy te 400W i problem z głowy.

Opublikowano
21 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Sprzedałem niedawno 5070 i kupiłem 5060Ti na jakiś czas zostanie, za 1379zł + 007 gratis, tanie to i zasadniczo da się pograć jak się z głową ustawienia dobierze, a jak już mnie najdzie ochota to i tak aktualnie gram w starsze tytuły. Gainward ma min rpm ~1300.

Sporo osob ostatnio wlasnie wymienia lepsze na slabsze, ale za duzo lepsze pieniadze. Innymi slowy nie ma zlych kart tylko są źle wycenione.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

U mnie piny losowo stabilizują się przy włączaniu PC. Jak się rozjeżdżają to wystarczy ponowne uruchomienie i nagle stają się równe do kolejnego wyłączenia a to wszystko bez dotykania kabla. 

Przestałem już walczyć z tym pierdolnikiem :E

Ogarnąłem sobie w OSD podgląd i alerty, bo GPU Tweak wali powiadomienie z opóźnieniem. Sprawdzam tylko na początku czy zielono i wyłączam jednym klawiszem. 

Nie zaufałbym złączu bez podglądu i padaka, że w ogóle trzeba tego pilnować :boink:

20260528172214_1.thumb.jpg.be934853be06df8f38e14b7444ec66bf.jpg

20260528172215_1.thumb.jpg.d4bce0d4584f1606f924df19ff8e1baa.jpg

20260528172355_1.thumb.jpg.ce968f36fce4d164e970a17bd5a5f04a.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Sporo osob ostatnio wlasnie wymienia lepsze na slabsze, ale za duzo lepsze pieniadze. Innymi slowy nie ma zlych kart tylko są źle wycenione.

Ja to często akurat sobie skacze między różnymi kartami, to mój czwarty Blackwell :P

Opublikowano
24 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ja już przy testach wolałbym jak człowiek wypiąć kabel i po prostu go wymienić na nowy po tych 30-40 połączeniach. Wtedy też dodatkowo po każdym przełożeniu karty widzisz i jesteś w stanie sprawdzić jego stan. A jak tak siedzi długo w złączu i karta jest przewalana non stoper z wpiętym kablem to sam wiesz, nie wiesz nic. 

Tylko jeżeli jakiś tester często testuje i miałby zmieniać te kabelki, to dochodzi możliwość trafienia kabla z fabryczną wadą.
I wracamy do punktu wyjścia - wtyczka jest zrypana od podstawy i nie ma na to żadnego lekarstwa ;) 

To ma działać, a nie, że człowiek będzie obserwował piny i sprawdzał temperaturę kabelków. Bezsens total.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Tylko jeżeli jakiś tester często testuje i miałby zmieniać te kabelki, to dochodzi możliwość trafienia kabla z fabryczną wadą.

Oczywiście takie kable fabrycznie wadliwe się trafiają, każdy kabel może taki być.

Tomcug przy testach na jednym kablu jakoś 100+ kart/podłączeń robi i później zaczynają się topić :E

Edytowane przez lukadd
  • Haha 1
Opublikowano

@lukadd też trochę byłem zdziwiony że koleś który generalnie ma bardzo pozytywny odbiór i uchodzi za ogarniętego robi takie fikołki z przepinkami. Kurde, porządny kabel to jest 20usd. Rozumiem że nikt nie lubi wydawać na takie duperele tym bardziej co jakiś czas. Koleś ma prawie 300 tysięcy subskrybentów i bardzo dużo wyświetleń. Nie ukrywam że trochę mnie zamurowało jak zobaczyłem że klient leci na tej bieda ośmiorniczce 🤣 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja to często akurat sobie skacze między różnymi kartami, to mój czwarty Blackwell :P

Przed docelowa kartą miałem 4 karty Blackwell i jednego RX, tak się człowiekowi nudziło. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

Przed docelowa kartą miałem 4 karty Blackwell i jednego RX, tak się człowiekowi nudziło. :hihot:

Kurde ja to teraz mam 4 blackwelle a ile miałem to straciłem już rachubę lol. 

Kabli od moddyi mam chyba 6 teraz. Plus oemowe od zasilaczy i 2x cablemod 🤣 

Opublikowano

Specyfikacja pinów złącz MOLEX w wtyczkach 8pin PCIE miała wersje 50/100/150 cykli

to co na recabling wrzucałem dostało 100 cykli lub 150 cykli

najstarsze wiązki mam przeorane dziesiątkami cykli po testach i...nic.

Żadnych problemów.

To ścierwo 12VHPWR na szpilkach zrobione ma...30 cykli bez degradacji (w teorii) a praktyka co innego pokazuje.

Sabotaż.

Masz natywne G... na szpilkach także w PSU, brawo...masz lepiej dużo lepiej jak sądzisz.

Pod warunkiem że nie testujesz hardware nie masz bencha nie odpinasz wiele razy gratów.

No to poprawili.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, lukadd napisał(a):

Tomcug przy testach na jednym kablu jakoś 100+ kart/podłączeń robi i później zaczynają się topić :E

Lepsze to jak robić na skróty jak LTT czyli wklejać ciągle stare dane xD 

12 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Nie ukrywam że trochę mnie zamurowało jak zobaczyłem że klient leci na tej bieda ośmiorniczce 🤣 

A może gość pomyślał "ale to kiepskiej jakości, będę używał, a jak się prędzej czy później skopci, to zrobię o tym materiał aby utrzeć nosa zielonym ale nie będą też mieli do mnie pretensji, że to nagonka"

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
25 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Powiem Ci, że jakbym mial 9070XT to pewnie bym nie narzekal. Jakby wszystko działało, karta ok. Podobnie z reszta kart tez w zupelnosci wystarczaja do gry po prostu nie na max ustawieniach, 5min optymalizacja i mozna grac. 
Pogon za FPSem to tez takie zludne troche jest, czesto te max ustawienia guzik daja a FPS na pol. Przyklad Avatar i unobtanium itp. Fajnie miec karte gdzie ray reconstruction dziala itp. no ale i bez tego mozna grac.

• Upvote 1