Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

A może gość pomyślał "ale to kiepskiej jakości, będę używał, a jak się prędzej czy później skopci, to zrobię o tym materiał aby utrzeć nosa zielonym ale nie będą też mieli do mnie pretensji, że to nagonka"

No ciekawe jak się to rozwinie i czy uznają mu gwarancję bo to chyba founders był. 

Opublikowano

@Kanzu ciekawy temat, może się nagrzewa i się coś z metalem dzieje, ale z drugiej strony to aż tak szybko po restarcie chyba by się nie schłodziło... Jakie to złącze jest dzikie :hihot:

1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

No ciekawe jak się to rozwinie i czy uznają mu gwarancję bo to chyba founders był. 

ON tej karty nie kupił tylko dostał od Nvidii.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@maxmaster027 Największy zjazd FPS na 5070ti jaki doświadczyłem to odpalanie Path Tracingu. Bez DLSSów i MFG nie ma co nawet podchodzić. No i input lag rośnie odczuwalnie. Niby w strzelanki singleplayer to takie nie istotne ale jednak.

No na prawde path tracing to jest mega obciazajacy i FPS nurkuje. 

Sam uzywam 2 setupow, max OC i mocne UV. Mocne UV to cos okolo 8500pkt w 3dmarku. Różnica miedzy max OC a max UV najczesciej jakies 15-16%. W zasadzie nie mozna uzywac tego UV tylko wlasnie w grach z path tracingiem, bo jednak 15-16% to nie jest nic. W takim Cyberpunku to mniej wiecej roznica jak 60 do 70ciu. Wyobrazam sobie, ze na 5070Ti to bylo znacznie bardziej odczuwalne. Coz na Radeonie tego problemu nie ma :)

Opublikowano
58 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Kanzu ciekawy temat, może się nagrzewa i się coś z metalem dzieje, ale z drugiej strony to aż tak szybko po restarcie chyba by się nie schłodziło... Jakie to złącze jest dzikie :hihot:

Dla mnie nie wygląda to na problem z samym stykiem tylko z jakąś inicjalizacją przy restarcie systemu albo coś na linii PSU <-> GPU, bo nie ma znaczenia czy odpalam na zimnym czy po wielu godzinach grania :E

Myślałem, że monitoring fikołki robi, ale jak piny się rozjeżdżają to czuć na wtyczce, że cieplejsza jest niż zwykle. Nie mam termowizji, żeby sprawdzić dokładnie. 

Jak jest git to mogę cały dzień grać i na nic to nie wpływa, ale wystarczy samo uśpienie i po włączeniu pojawia się choinka. Jeden albo dwa resety i znowu działa normalnie :hihot:

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Tam pewnie tylko złącze wystarczy przelutować. 

Na bank na tym się skończy rzekomy serwis.

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Pewnie tak. Kto Nvidii składa Foundersy ?

Kolega Wallec

59 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No na prawde path tracing to jest mega obciazajacy i FPS nurkuje. 

Sam uzywam 2 setupow, max OC i mocne UV. Mocne UV to cos okolo 8500pkt w 3dmarku. Różnica miedzy max OC a max UV najczesciej jakies 15-16%. W zasadzie nie mozna uzywac tego UV tylko wlasnie w grach z path tracingiem, bo jednak 15-16% to nie jest nic. W takim Cyberpunku to mniej wiecej roznica jak 60 do 70ciu. Wyobrazam sobie, ze na 5070Ti to bylo znacznie bardziej odczuwalne. Coz na Radeonie tego problemu nie ma :)

Ja lecę na -80mV rdzeń, 2710MHz + Fast Timings VRAM, -30% Power Limit. To coś w okolicach -4% straty wydajności.
A co do samego Path Tracingu... na RX w Cyberku działa ale ubija FPS, w Resident Evil Requiem w starszych wersjach dało się go odpalić zmieniając jeden parametr w configu ale obraz był brudny, ghosting zauważalny itd. więc praktycznie nieużywalny. W Pragmacie nie wiem czy ktoś próbował odpalać. Za to miłym zaskoczeniem jest, że na 9070XT z WŁĄCZONYM RT na maks. jest więcej klatek w Pragmacie i RE:R jak na 5070ti na tym samym ustawieniu. Szok.
Najświeższe porównanie 5070ti do 9070XT zrobili parę dni temu HU i wyszło ciekawie.

AverageP.thumb.png.81c949b5e2b47e35145403b6f7f76806.png

Rachunek ekonomiczny:
Na dzień dzisiejszy najtańszy RX 9070 XT to 2760zł (ASUS PRIME był wczoraj/dzisiaj w tej cenie w paru sklepach)
Najtańszy 5070 Ti to 3799zł (Nieszczęsny Ventus)
Różnica 1039zł. Warto dodać, że wszystkie wersje 9070XT oprócz ACERa są przyzwoite, znowu podstawowe modele 5070ti z Ventusem na czele wypadają względem nich paździerzowo.

Gdybym miał na dzień dzisiejszy brać kartę zielonych to raczej RTX 5080 na jakiejś mega promce (bliżej 4k). Cierpliwość często popłaca.

Opublikowano
6 minut temu, Phoenix. napisał(a):

cena spoko ale model katastrofa ;) 

Ten jest z komorą parową. W sensie ta wersja. Wcalnie nie taka katastrofa. 

image.png.f558d67cdc3cd51624e454c335f1940f.png

31 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Na bank na tym się skończy rzekomy serwis.

Kolega Wallec

Ja lecę na -80mV rdzeń, 2710MHz + Fast Timings VRAM, -30% Power Limit. To coś w okolicach -4% straty wydajności.
A co do samego Path Tracingu... na RX w Cyberku działa ale ubija FPS, w Resident Evil Requiem w starszych wersjach dało się go odpalić zmieniając jeden parametr w configu ale obraz był brudny, ghosting zauważalny itd. więc praktycznie nieużywalny. W Pragmacie nie wiem czy ktoś próbował odpalać. Za to miłym zaskoczeniem jest, że na 9070XT z WŁĄCZONYM RT na maks. jest więcej klatek w Pragmacie i RE:R jak na 5070ti na tym samym ustawieniu. Szok.
Najświeższe porównanie 5070ti do 9070XT zrobili parę dni temu HU i wyszło ciekawie.

AverageP.thumb.png.81c949b5e2b47e35145403b6f7f76806.png

Rachunek ekonomiczny:
Na dzień dzisiejszy najtańszy RX 9070 XT to 2760zł (ASUS PRIME był wczoraj/dzisiaj w tej cenie w paru sklepach)
Najtańszy 5070 Ti to 3799zł (Nieszczęsny Ventus)
Różnica 1039zł. Warto dodać, że wszystkie wersje 9070XT oprócz ACERa są przyzwoite, znowu podstawowe modele 5070ti z Ventusem na czele wypadają względem nich paździerzowo.

Gdybym miał na dzień dzisiejszy brać kartę zielonych to raczej RTX 5080 na jakiejś mega promce (bliżej 4k). Cierpliwość często popłaca.

Mozesz brac w promce z grą tego Phoenix'a trafi Ci sie dobry chip, chłodzenie ma ok, zawsze mozesz zrobic zwrot jakby cewki czy cos.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Komora tego pazdzierza nie ratuje ;) No ale jak ktos lubi suszarki to czemu nie.

image.png.f4acf9aaf4585a1a420faad0d955dc99.png
To jest to samo chlodzenie, mniej wiecej poziom GameRock, i gaming OC. To jakie sie komu wentylatory trafią i jaki chip no to juz loteria. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Mozesz brac w promce z grą tego Phoenix'a trafi Ci sie dobry chip, chłodzenie ma ok, zawsze mozesz zrobic zwrot jakby cewki czy cos.

Musiałaby być jakaś mega okazja abym się skusił. 4600zł to nadal dużo moim zdaniem za 5080.
Póki co siedzę na 9070XT.

3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Komora tego pazdzierza nie ratuje ;) No ale jak ktos lubi suszarki to czemu nie.

A czasem grafą na której długo siedziałeś to nie był 4080 Phoenix od Gainwarda?

Nie wiem, może dziwny jestem ale na Palita, Gainwarda, KFA2/Galaxa, Acera, Biostara i MSI ( xD ) patrzę z przymrużeniem oka. Ale cena czyni cuda. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A czasem grafą na której długo siedziałeś to nie był 4080 Phoenix od Gainwarda?

Tak byl ale nie byl takim szrotem jak w wersji 5080 bo w 4080 to bylo kozackie chlodzenie ;)  Ada to byla jedyna seria gdzie dali nadwyrost chlodzenia, a teraz juz mocno poskapili w wielu modelach. 

4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

To jest to samo chlodzenie, mniej wiecej poziom GameRock, i gaming OC. To jakie sie komu wentylatory trafią i jaki chip no to juz loteria. 

I bedziesz mi tak postowal do utkanej teraz nt tego szrota ??? 

Edytowane przez Phoenix.
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Musiałaby być jakaś mega okazja abym się skusił. 4600zł to nadal dużo moim zdaniem za 5080.

No to musisz polowac na okazje. WIesz jak X-kom rzucil 5080tki za 4499 chyba Experty + steam wallet 60euro cos jak 250zl to sporo os kupilo, ale sporo czekalo na black firday sadzac ze bedzie jeszcze lepsza promka, no a nie bylo. 

Oczywiscie, nie ma sie co spieszyc, tymbardziej, ze GPU masz, nawet dwa. No ale jednak 4600zl + gra wychodzi Ci tam powiedzmy 4400zl. Wedlug mnie nie jest zle. No ale jak bedziesz czesto sprawdzal to moze trafisz lepsza cene jeszcze, tylko mozliwe ze np gry nie bedzie itp

3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

I bedziesz mi tak postowal do utkanej teraz nt tego szrota ??? 

Nie wiem o co Ci chodzi i czemu sie tak denwerujesz. 

Chodzi Ci o to, że Phoenix to szrot tak?

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

No to musisz polowac na okazje. WIesz jak X-kom rzucil 5080tki za 4499 chyba Experty + steam wallet 60euro cos jak 250zl to sporo os kupilo, ale sporo czekalo na black firday sadzac ze bedzie jeszcze lepsza promka, no a nie bylo. 

Oczywiscie, nie ma sie co spieszyc, tymbardziej, ze GPU masz, nawet dwa. No ale jednak 4600zl + gra wychodzi Ci tam powiedzmy 4400zl. Wedlug mnie nie jest zle. No ale jak bedziesz czesto sprawdzal to moze trafisz lepsza cene jeszcze, tylko mozliwe ze np gry nie bedzie itp

Nie wiem o co Ci chodzi i czemu sie tak denwerujesz. 

Wakacje sezon ogórkowy. Coś dobrego może wlecieć na promocji w okolicach sierpnia/września.
A mi w sumie nie zależy kompletnie. Może na RXie pociągnę do 2028 roku i też będzie ;) 

2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Tak jestem szrotem :red:

To skoro z Phoenixa teraz jest taki szrot, to równie dobrze możesz zmienić nick na "Ventus." i w awatara dać wiatr :hihot:

• Haha 2