Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Używasz przejściówki dołączonej do karty graficznej?

Przejściówki, którą sama Nvidia dołącza do foundersa...

c36923fc3fcc6d4002e54406a91f254f.jpg

Wałkowane wielokrotnie, wielokrotnie uber premium custom kable za miliony monet, które w teorii powinny być lepszej jakości także się topiły.
Nie da się poprawić czegoś co z założenia konstrukcyjnego jest złe. To takie pudrowanie trupa.

Przy standardowych wtyczkach 6PIN jest przewidziane na 75W, 8PIN na 150W ale jak wiadomo, tutaj grubość pinów, długość itd. jest zupełnie inna i w teorii biorąc pod uwagę jakość dobrych zasilaczy oraz grubość wiązek kabli 6PIN i 8PIN realnie mogą "przeżyć" około dwa razy więcej czyli odpowiednio 150 i 300W. Idąc tą drogą - mogę się założyć, że gdyby RTX 5090 miała 3x8PIN to by wystarczyło, nic by się nie działo i nie trzeba byłoby zwracać uwagi czy czasem kable są pod kątem po iluś centymetrach. Na termowizji też nic niepokojącego by nie było.

No a tutaj problem dotknął Daniela Owena, którego szanuję. Gość jest na tyle skrupulatny, że całkowicie bym odrzucił pierwiastek niedbalstwa.
Ja osobiście dla komfortu psychicznego 12V-2x6 stosowałbym max do undervoltowanego RTX 5080, gdzie nie ma wyjścia spiąć to inaczej.

Jeżeli jest możliwość unikania 12V-2x6 zawsze bym to robił - nawet po stronie zasilacza!

Już kiedyś wrzucałem rozwiązanie dla RTX 5090, wrzucę dla przypomnienia ponownie ;) 

Opublikowano
51 minut temu, galakty napisał(a):

Skończy się jak z pierwszym DLSS, poprawią i będzie orgazm ale super grafika ;) 

Jestem pewny, że będzie dokładnie jak piszesz. 
Możemy nie lubić zielonych i być sceptycznymi do ich rozwiązań ale czego im nie można ująć - w ogólnym rozrachunku są skuteczni i to oni dyktują zasady. Stety lub niestety. Takie są realia.

Opublikowano (edytowane)

Jednak uznałem że 5060ti 8gb wezmę tylko na sprawdzenie, bo odechciało mi się zabawy w sprzedaż bonusów i ewentualny zwrot do morele. Na amazon będzie prościej zwrócić, no chyba że zachwyci mnie ten ventus. :E Bonus 25euro na steam mogą wysłać aż w lipcu, amazon ma tylko grę 007.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jeżeli dalej siedzisz na FHD, to RTX 5060 Ti 8GB będzie ok, do WQHD poniżej RTX 5070 bym nie schodził.  

Ależ ja to wiem i w pełni świadomie kupuję. Jeśli zarządzanie energię nie będzie szalenie dobre to dalej poczekam na używanego dual evo rtx4070.
Nawet na rtx3060ti potrafię grać w 1440p/4K, kwestia gier i ustawień, a przy obecnej jakości AAA to najwięcej będę grał w RTSy oraz mniejsze gierki. ;) 
Np. Zamiast lichego 007 First Light, wolałbym przejść Hitmany lub nawet Alpha Protocol..., oh jeszcze można wrócić do serii Dishonored. Kompletnie nie interesuje mnie płytkie byle co, świecące grafiką chowając pod płaszczem nieprzemyślany projekt i cięcie kosztów, a czasem również "wytyczne doradców".

Najpewniej zwrócę po testach i poczekam na jeszcze większy spadek używanych, jeśli blackwell sprawdzi się u mnie. Straszenie 8GB skutecznie obniża ceny. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko niestety Vetnus mnie zniechęca, dlatego odpuściłem najtańszą z dwoma bonusami, na rzecz łatwego zwrotu. Po cichu liczę na wersję 9GB, ale pewnie wycena będzie durna i używany rtx4070 będzie dużo lepszy. Kto chce niech kupuje na morele i upewni się że szybko wyślą,  wtedy wejdą dwa bonusy.
Przepustowość 96bit niby będzie niska, ale dalej większa niż rx9060xt, a 1 moduł mniej to jeszcze mniejsze zużycie energii. :E 

Wcześniej zastanawiałem się nad używanym Asus rtx5060ti dual  za 1200 zł , ale odpuściłem. Teraz po prostu ciekawość mnie bierze po testach ryzena 5500 z niskim power limitem.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Tylko niestety Vetnus mnie zniechęca, dlatego odpuściłem najtańszą z dwoma bonusami, na rzecz łatwego zwrotu. Po cichu liczę na wersję 9GB, ale pewnie wycena będzie durna i używany rtx4070 będzie dużo lepszy. Kto chce niech kupuje na morele i upewni się że szybko wyślą,  wtedy wejdą dwa bonusy.
Przepustowość 96bit niby będzie niska, ale dalej większa niż rx9060xt, a 1 moduł mniej to jeszcze mniejsze zużycie energii. :E 

Wcześniej zastanawiałem się nad używanym Asus rtx5060ti dual  za 1200 zł , ale odpuściłem. Teraz po prostu ciekawość mnie bierze po testach ryzena 5500 z niskim power limitem.

Miałem RTX 4060 Ti Ventusa i był najcichszym Ventusem, po UV nie miałem powodów do narzekań. Miałem też Asus Dual 4060 i był głośniejszy od Ventusa. :E

9GB ponoć ma dostać RTX 5050, po co ci taka karta?

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Doamdor napisał(a):

Miałem RTX 4060 Ti Ventusa i był najcichszym Ventusem, po UV nie miałem powodów do narzekań. Miałem też Asus Dual 4060 i był głośniejszy od Ventusa. :E

RTX4060ti po UV to tylko 100W, wiec nic dziwnego, ale 5060-ti ventus ponoć ma 2000RPM na 30% obrotów, o ile to nie błąd odczytu. Używają innych wentylatorów.

8 minut temu, Doamdor napisał(a):

9GB ponoć ma dostać RTX 5050, po co ci taka karta?

Już były ploty o 9GB dla wszystkich kart z 8GB. W końcu to jeden moduł mniej, czyli mogą zrobić 4, zamiast 3 kart.

Opublikowano

W kontekście kart graficznych, Ventus to popularna linia modeli, która reprezentuje segment podstawowy i ekonomiczny

(tzw. budget / entry-level). Nazwa nawiązuje do łacińskiego wiatru, ponieważ głównym założeniem serii jest skupienie się na czystej wydajności

i skutecznym chłodzeniu powietrzem, z pominięciem zbędnych elementów wizualnych.

:E

• Haha 1
Opublikowano
57 minut temu, musichunter1x napisał(a):

RTX4060ti po UV to tylko 100W, wiec nic dziwnego, ale 5060-ti ventus ponoć ma 2000RPM na 30% obrotów, o ile to nie błąd odczytu. Używają innych wentylatorów.

Już były ploty o 9GB dla wszystkich kart z 8GB. W końcu to jeden moduł mniej, czyli mogą zrobić 4, zamiast 3 kart.

15W różnicy jest dla tych modeli, po UV 1300-1400 RPM powinieneś osiągnąć.

9GB nic nie zmienia i raczej nie zobaczysz takich kart na naszym rynku. 

Patrząc na twoje wymagania, to na tym RTX 5060 Ti 8GB spokojnie wysiedzisz do premiery RTX 60xx.