Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.
Nah, chyba każdy telewizor 4K da radę ustawić na 50hz, więc rubina nie trzeba. To jest takie moje obejście braku VRR. :E 

Ten zestaw na marnej, chińskiej płycie pobierał w szczycie ~115W podczas jazdy batmobilem, choć akurat nie dobiło do 82W na GPU. Na lepszej płycie, dopieszczeniu ramu i soc pod tryb eco oraz  zasilaczu o lepszej sprawności, przy tak niskim obciążeniu można by odrobić kilka watów. Jeszcze SSD to jest prądożerna Koxia G2.

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

image.thumb.png.b3034f5a15377cb651e863fcd9502e22.png

Na początek daj np do 0.81V + 1000Mhz i zobacz jak dziala i potem zwiekszaj o jeden. Powyzej 0.825V danie +1000Mhz marne szanse na stabilnosc, wylacz tez w programie Apply at startup, jakby co

No i jak głupi klikam w nocy  :E 
Nie wiem czy masz złotą sztukę czy ja padło, ale u mnie około +630mhz na 810mv to max, czyli jakieś 2475mhz, 675mhz jest marginalnie niestabilne, a wyższe napięcie przeważnie nie wskakuje i siedzi na 810mv...
Ale wyniki i tak są pokaźne... W RTSie przy oglądaniu powtórki spadło z ~70-80W stock na 40-50W. Z ciekawości włączyłem kilkukrotnie benchmark Cyberpunka i ten udervolt generuje 96% klatek, robiąc 70-80W vs 120-140W. Cyberpunk z RT Ultra 1440p DLSS T Balance na pasywnej karcie, :E co prawda spada do ~45fps, ale nie spodziewałem się czegoś takiego i liczyłem na zdławienie tensorów niskim napięciem.

Jak nisko zejdzie rtx5070 z takim UV na 810mv w porównaniu do rtx5060ti? Chyba mogę przestać myśleć o szukaniu rtx4070, bo Ada ma sztuczną podłogę napięcia na ~910mv.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Jak nisko zejdzie rtx5070 z takim UV na 810mv w porównaniu do rtx5060ti? Chyba mogę przestać myśleć o szukaniu rtx4070, bo Ada ma sztuczną podłogę napięcia na ~910mv.

Tak to zalezy od chipu wlasnie. Tu jest gostek, co ma 5070Ti i jeszcze lepiej, bo na 0.81V robi ponad 2500Mhz, Chyba cos jak 2560Mhz. Wiec zwyczajnie zalezy od krzemu. Mozesz sprobowac na 0.81V dac 800Mhz. No generalnie sam musisz poprobowac. Pamięc do tego +3000Mhz. Sama pamiec tez poproboj czy np jest sens dania wyzej jak 2750Mhz. Bo czasami mozesz miec wiecej FPS jak dasz np 2900Mhz albo 2799 itp. Sam musisz sprawdz jezeli zalezy Ci na maksymalnej efektywnosci. Raz spradzisz i wiesz.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak to zalezy od chipu wlasnie. Tu jest gostek, co ma 5070Ti i jeszcze lepiej, bo na 0.81V robi ponad 2500Mhz, 

Bardziej chodzi mi o pobór w grach, bo bawię się w największą efektywność, skoro nie ma sensownych gier, a producenci robią za skalperów :E 

Jak oni skroili tego 5060ti, skoro referencyjnie boost osiąga 2572mhz, a UV na 810mv robi 2475mhz lub co najmniej 2460mhz, bo nie jestem 100% pewny stabilności...
Ale musiałem zacząć testować akurat na nowym sterowniku 610 z którym są problemy i pewnie przez niego wywalało. Dziś zainstaluję starszy.
RTX5050 spokojnie mógł być bez złącza zasilania.

Opublikowano
50 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Bardziej chodzi mi o pobór w grach, bo bawię się w największą efektywność, skoro nie ma sensownych gier, a producenci robią za skalperów :E 

Jak oni skroili tego 5060ti, skoro referencyjnie boost osiąga 2572mhz, a UV na 810mv robi 2475mhz lub co najmniej 2460mhz, bo nie jestem 100% pewny stabilności...

No dobrze w jakiej grze to sprawdzasz?

Opublikowano

@maxmaster027Różne wymieniałem, najprościej porównać Cyberpunka, bo każdy ma i jest w miarę powtarzalny.
Inne jakie wymieniałem to Arkham Knight w 4K 50fps, Pragmata, RE2R, Silksong dla 2D, RE6 dla starocia z PS3... A ten RTS to Company of Heroes 3, a nie wymieniam z nazwy, bo twórcy nie zasługują na rozgłos  tym co zrobili, ale nic innego nie ma w tym stylu. :E Może DOW 4 to zmieni, ale już widzę że brakuje mu paru rzeczy, a do DOW 1 nie potrafię wrócić.

Opublikowano
9 minut temu, musichunter1x napisał(a):

@maxmaster027Różne wymieniałem, najprościej porównać Cyberpunka, bo każdy ma i jest w miarę powtarzalny.
Inne jakie wymieniałem to Arkham Knight w 4K 50fps, Pragmata, RE2R, Silksong dla 2D, RE6 dla starocia z PS3... A ten RTS to Company of Heroes 3, a nie wymieniam z nazwy, bo twórcy nie zasługują na rozgłos  tym co zrobili, ale nic innego nie ma w tym stylu. :E Może DOW 4 to zmieni, ale już widzę że brakuje mu paru rzeczy, a do DOW 1 nie potrafię wrócić.

No ale Cyberpunka na jakich ustawieniach, przeciez to tez jest istotne, ustawienia, rozdzielczosc itp

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

No ale Cyberpunka na jakich ustawieniach, przeciez to tez jest istotne, ustawienia, rozdzielczosc itp

Chyba pisałem w oryginalnym komentarzu - 1440p DLSS B, T z RT Ultra oraz RR, reszta ustawień do zmian to tylko wolumetryczne - dym średnie i chmury wysokie, precyzja kolorów w dół, reszta na standardowych najwyższych lub nie ma znaczenia, bo RT zastępuje... Ogólnie Cyberpunka testowałem, aby tylko zobaczyć czy tensory i RT są wykarmione przy 810mv. W rozgrywce i tak 8GB Vram kiedyś wywali się na pcie 3.0, bo wątpię w lepsze efekty niż przy rtx3060ti / 3070.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Teraz czekać na wysyp dedykowanych płyt i można myśleć upgrejdzie z X670E :thumbup:

Asus oczywiście już ma
https://rog.asus.com/motherboards/rog-crosshair/rog-crosshair-x870e-hero-btf/

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano

Tylko taki mobas Ci nie da poza wyglądem.

I tak musisz podpiąć do płyty 12vhpwr :E

Większość płyty posiada tylko 12vhpwr i mało, która posiada dodatkowe 3x8pin.

Jedyny plus takiego rozwiązania przy założeniu jeżeli masz zasilacz z 2x12vhpwr to podpinasz do płyty i do karty przy dobrym zaprojektowaniu karty mniej więcej prądy będą się tak samo rozpływać i zmniejszysz praktycznie do zera możliwość "awarii".

Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

I tak musisz podpiąć do płyty 12vhpwr :E

Po napisaniu posta znalazłem reckę i właśnie rzuciło mi się to w oczy .... pffff zostaję z tym co mam :pijaki:

Teraz, ket_rab napisał(a):

@PaVLo a pamiętaj pierw o odpowiedniej budzie :hihot:

Buda jest od dawna i nie takie wynalazki ogarnie :metal:

Opublikowano
2 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

Chyba pisałem w oryginalnym komentarzu - 1440p DLSS B, T z RT Ultra oraz RR, reszta ustawień do zmian to tylko wolumetryczne - dym średnie i chmury wysokie, precyzja kolorów w dół, reszta na standardowych najwyższych lub nie ma znaczenia, bo RT zastępuje... Ogólnie Cyberpunka testowałem, aby tylko zobaczyć czy tensory i RT są wykarmione przy 810mv. W rozgrywce i tak 8GB Vram kiedyś wywali się na pcie 3.0, bo wątpię w lepsze efekty niż przy rtx3060ti / 3070.

Screenshot(2484).thumb.png.c1efbb261a38f576be0d62f943d3f748.png
151W srednio w benchu. 42-43C karta. 

0.81V ~2.3Ghz + OC pamieci

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Screenshot(2484).thumb.png.c1efbb261a38f576be0d62f943d3f748.png
151W srednio w benchu. 

Czyli ładnie się skaluje, 2x więcej prądu i trochę ponad 2x więcej klatek, bo u mnie łącznie było ~3500 po uv.

Jakbyś znowu tam wchodził to jeszcze ogranicz klatki do 60fps to ciekawe do ilu spadnie pobór w dużym układzie.