Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

@ju-rek Kozacka promka na tego 5070 :D 1942zeta to jest chyba najlepsza oferta, jeszcze PNY to jest całkiem niezle GPU

Na peperku piszą, że scam, bo karta nie jest od dużego znanego sklepu tylko, marketplace kauflanda, czyli od randoma, który sprzedaje perfumy i karty graficzne jednocześnie, cuchnie wałkiem. LOL

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawcio napisał(a):

Na peperku piszą, że scam, bo karta nie jest od dużego znanego sklepu tylko, marketplace kauflanda, czyli od randoma, który sprzedaje perfumy i karty graficzne jednocześnie, cuchnie wałkiem. LOL

Wystarczy zadzwonić domofonem i może odbiór osobisty uda się ogarnąć ;) 

KAUF.thumb.png.cb0314884b751d98f409b4a709f97314.png

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

Ode mnie to i tak nie zależy ;) Od organizowania sprzętu na testy jest kto inny.

Specjalnie nie zagłębiałem sie do kogo należy ten portal, czy pewnie do jakiej grupy. W sumie to nie moj interes. 

Testowanko zatem jest dla Ciebie pewnym elementem zaskoczenia.

Opublikowano
10 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Specjalnie nie zagłębiałem sie do kogo należy ten portal, czy pewnie do jakiej grupy. W sumie to nie moj interes.

No chyba nie myślałeś, że ja jestem właścicielem, hehe.

10 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Testowanko zatem jest dla Ciebie pewnym elementem zaskoczenia.

W pewnym sensie tak to wygląda, jeśli chodzi o załatwianie sprzętu :hihot:

Opublikowano (edytowane)

hah no to ładnie, ale odkurzaczy czy klimatyzacji itp raczej tutaj nie robicie. A znowu opierac sie o same testy sprzetu PC to tez ciezko, bo karty premiery maja rzadko, CPU tez specjalnie nic sie nie dzieje. 

Cóz lato idzie jakas klimatyzacje zawsze mozna przetestowac w lato mało tlenu. Strategicznie trzeba do tego podejsc w co ludzie klikną.

(dopiero mi sie od dzisiaj stronka głowna ITH poprawnie wyświetla, wczesniej to byl jakis miszmasz.)

Godzinę temu, tomcug napisał(a):

No chyba nie myślałeś, że ja jestem właścicielem, hehe.

W sensie co myslalem, to to, że mozesz miec np. jakies małe udziały. Albo plecy xd

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Sprawa jest prosta, Tomek testuje to co zaprzyjaźniona cygańska mafia zdoła zajumać w Reichu.  ;D 

@tomcug

ZAJUMA.jpg.7796aa4d0d66671641151eeac2bd3dd7.jpg

Tak na marginesie - od jakiegoś czasu mnie zastanawia jedna kwestia.
Jak to jest, że w mediach macie dziewczynę, której nie ma w zakładce redakcja i posiada z Tobą ogólne podobieństwo? To nie filtr :E ?
Pewnie już nieraz ktoś poruszył tą kwestię ale jakoś mi umknęło. Jeżeli też zbyt osobista wycieczka z mojej strony, to zignoruj.

2 godziny temu, Kartofel napisał(a):

Pytanie:

Jaki model 5070 i 5070 Ti aby zachować sensowną kulturę pracy? Nie szukam TOP, szukam sensownego minimum.

5070ti za ~4000zł to moim zdaniem nieporozumienie
Paradoksalnie gdyby mi zależało na karcie zielonych, to bym dzisiaj się wahał między najtańszym 5070, a 5080 (oczywiście, w możliwie najlepszej wersji).
Co do RTX 5070 masz za 2299zł do wyboru dwie wersje chłodzenia - Ventus i X3. Ja bym brał Inno3d X3 i zrobił undervolting.
Chociaż patrząc na ostatnie promocje na RX 9070 XT za ok. 2690zł, mimo wszystko bym dopłacił do tej lepszej karty.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
26 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

hah no to ładnie, ale odkurzaczy czy klimatyzacji itp raczej tutaj nie robicie. A znowu opierac sie o same testy sprzetu PC to tez ciezko, bo karty premiery maja rzadko, CPU tez specjalnie nic sie nie dzieje. 

Cóz lato idzie jakas klimatyzacje zawsze mozna przetestowac w lato mało tlenu. Strategicznie trzeba do tego podejsc w co ludzie klikną.

Działamy już ponad 10 lat, także spokojnie, radzimy sobie ;)

26 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

(dopiero mi sie od dzisiaj stronka głowna ITH poprawnie wyświetla, wczesniej to byl jakis miszmasz.)

Tzn. co dokładnie się wyświetlało? Nikt nie zgłaszał takich problemów.

Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

5070ti za ~4000zł to moim zdaniem nieporozumienie
Paradoksalnie gdyby mi zależało na karcie zielonych, to bym dzisiaj się wahał między najtańszym 5070, a 5080 (oczywiście, w możliwie najlepszej wersji).

Dlaczego nieporozumieniem jest 5070TI, a nie jest 5080? Podam przykład kart z tym samym chłodzeniem: Gigabyte Gaming OC. 5070TI kosztuje 4320 w pcprojekt (4199 allegro nie biorę pod uwagę), a 5080 5499 w x-kom. 5080 kosztuje więcej o 27%.
Według ostatniego testu na ithardware, 5080 jest wydajniejsza od 5070TI w 1440p o 14,5% (co prawda 5070TI tam to jest Gigabyte Gaming, a 5080 Founders), z czego wynika, że 5070TI jest bardziej opłacalna, a też ma 16GB VRam.

• Like 1
Opublikowano

Gdyby zrobili 5080 tak jak zrobić powinni, czyli 24GB, to nie byłoby tej dyskusji. No ale jest jak jest.

Ogólnie w niektórych zastosowaniach, typu AI na przykład, ta różnica jest chyba większa, no ale zbyt mała pamięć niestety niweluje jakieś większe przewagi.

• Upvote 1
Opublikowano

Gdyby 5080 miała 24GB pamięci, to z kolei cena dziś by skoczyła powyżej msrp, tak jak jest z RTX 5090. Zobaczcie w jakich cenach na rynku wtórnym są RTX 3090: praktycznie ta sama wydajność, co 3080TI, a cena razy dwa i pół,, bo ma 24 GB pamięci.

Opublikowano

A co to tak 5070Ti z ceny zleciała? Niedawno ASUS TUF 5070TI za ponad 5k zł - dzisiaj widzę za 4300zł. ASUS PRIME 5070Ti za 4100zł a niedawno za 4600zł. Idą po rozum do głowy czy jakieś kursy dolara szaleją?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, caleb59 napisał(a):

A co to tak 5070Ti z ceny zleciała? Niedawno ASUS TUF 5070TI za ponad 5k zł - dzisiaj widzę za 4300zł. ASUS PRIME 5070Ti za 4100zł a niedawno za 4600zł. Idą po rozum do głowy czy jakieś kursy dolara szaleją?

Korekta ceny, TUF w marcu był za 4284 zł, lato idzie, więc może na promocji spadnie do ceny grudniowej 4043 zł. Planujesz kupić RTX 5070 Ti? Bo widać, że zaniepokoiła cię sytuacja na rynku kart graficznych RTX 5070 Ti. 

1 godzinę temu, wamak napisał(a):

Gdyby 5080 miała 24GB pamięci, to z kolei cena dziś by skoczyła powyżej msrp, tak jak jest z RTX 5090. Zobaczcie w jakich cenach na rynku wtórnym są RTX 3090: praktycznie ta sama wydajność, co 3080TI, a cena razy dwa i pół,, bo ma 24 GB pamięci.

RTX 5080 24GB był na pudełku. :hihot:

MSI-RTX5080-24GB.jpg

Edytowane przez Doamdor