Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wyjścia nie ma. Brakuje 5070 Super to patrzę w stronę 5070Ti. W moim przypadku tylko ASUS lub Gigabyte wchodzą w grę bo jako jedyne mają złącza zasilania przylutowane odwrotnie. Dlaczego to ma znaczenie? Bo mam przewód kątowy od Seasonica i wtyczka tego wymaga.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@caleb59 Skoro ostatnio RTX 5080 był za 4599zł, to coś rynek reaguje. Zawsze w sezonie wakacyjnym ceny topnieją. Mimo wszystko nadal drogo. RTX 5070ti za 4k+, a RTX 5080 za 5k+ to nieśmieszny żart. Chociaż RTX 5090 za 17k+ to już himalaje niesmacznego humoru.

Możesz kupić też najtańszą na promce i wodować. 

2 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Gdyby zrobili 5080 tak jak zrobić powinni, czyli 24GB, to nie byłoby tej dyskusji. No ale jest jak jest.

Ogólnie w niektórych zastosowaniach, typu AI na przykład, ta różnica jest chyba większa, no ale zbyt mała pamięć niestety niweluje jakieś większe przewagi.

Nie mogli tego zrobić, gdyż ponieważ dlatego że nie mieli tyle kostek 3GB w momencie produkcji. Starczylo tylko do 5090 laptop i tez tego duzo nie bylo. 

To natomiast co mogli zrobic to dac 2 kostki 2GB wiecej i 20GB 320bit byloby przyjemniej. 

No nie mniej jednak zostaje juz tylko OC, kwestia sztuki. Te 10k~ pkt w steelnomadzie jak ktos ma na stabilnym taktowaniu, to nie ma co narzekac. To jest wydajnosc 4090 spokojnie.

@Lameismyname Ostatnio sprawdzalem UV na nieco wiekszym napieciu. 0.845V 

Tak to mniej wiecej wyglada. Jakies 275-280W ciagnęło w podczas benchmarkowania. Chłodzenia dla takiego TDP(w grach zapewne mniej) nie trzeba tez nie wiadomo jak mocnego.
Zrzutekranu2026-06-03233013.thumb.png.756427f3d1c146b46aad2d190c4eef3b.png

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, caleb59 napisał(a):

Wyjścia nie ma. Brakuje 5070 Super to patrzę w stronę 5070Ti. W moim przypadku tylko ASUS lub Gigabyte wchodzą w grę bo jako jedyne mają złącza zasilania przylutowane odwrotnie. Dlaczego to ma znaczenie? Bo mam przewód kątowy od Seasonica i wtyczka tego wymaga.

KALEP.jpg.b59dc6ab62a82e15cc47551b4a73a1b4.jpg

23 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Możesz kupić też najtańszą na promce i wodować. 

To, że wreszcie się zdecydowałem na AiO przy CPU to i tak kamień milowy w moich betonowych przekonaniach ale z wodowaniem GPU już przesadziłeś xD 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, janek25 napisał(a):

leven mial racje :o

Bo masz najcziesciej wysokie ustawienia. max tekstury,. cienie itp najcziesciej to wyglada 25 vs 50. Natomiast jak zejdziesz nieco z ustawien szczegolnie tych vramo żernych to juz bedzie 100vs 100

Opublikowano

W Zotac, Inno3d i możliwe, że w Manli jest pewna kwestia, która może bardzo irytować posiadacza.
BIOSy mają tak ustawione aby wentylatory agresywnie startowały od 1400RPM więc jak ktoś wyjdzie z 0 RPM to w momencie jest 1400 RPM i nie da się niżej zejść.
Jedyne obejście to BIOS z kart innego producenta (ASUS, MSI, GIGABYTE itp.) czego wgrywania nie każdy chce się podjąć. 
Tak czy siak świetna karta na tle innych, mimo wszystko lepiej poczekać moim zdaniem na obniżki, a RTX 5080 brać najlepiej bliżej 4k jak 5k.

Opublikowano
38 minut temu, janek25 napisał(a):

Ten zotaczek obecnie jest u Ostrówki na kanale ,poza tym nie ,nie ma 1400 rpm.Ogolnie Pny jest znany ze odwaliło ten numer z 1150 na 1400 rpm w nowych rewizjach 

Jesteś pewien? Jestem święcie przekonany, że ktoś narzekał na naszym forum na Zotaca, właśnie przez te bazowe RPM i kołacze mi się 1400 albo 1300 jako podana wartość.
Nie pamiętam jaki to był model, wydaje mi się iż chodziło o Solida, ale Solid/Solid Core/Solid Core SFF to trzy różne chłodzenia.
Miałem też karty od Inno3d (też PCPartner, firma matka Zotac/Inno3d/Manli) m.in. RTX 5070ti, RTX 4070 Super, RTX 2060 i tam był sztywno bazowy RPM na 1400.

Znowu miałem PNY 5070ti, którego kupiłem na koniec lutego 2026 i tam wentylatory startowały łagodnie - na pewno nie 1400RPM i jestem prawie pewien, że poniżej 1150 RPM o których piszesz.
Poprzednią kartę PNY jaką miałem to RTX 4060 i też bazowy RPM nie był wysoki, bo bym pamiętał - wtedy jeszcze skrzynkę miałem nad biurkiem.

Opublikowano (edytowane)

Masz filmy na YouTube z rpm. Widziałem 1250 podczas rozrywki

A jeśli chodzi o 4000 to wygrywałem absolutnie wszystko. 95 procent jest 1150 rpm. Biosy ciche 900 albo 1000, wyjątek 1400

Screenshot_2026-06-04-17-31-10-517_com.google.android.youtube.jpg

Edytowane przez janek25
Opublikowano
56 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tak czy siak świetna karta na tle innych, mimo wszystko lepiej poczekać moim zdaniem na obniżki, a RTX 5080 brać najlepiej bliżej 4k jak 5k.

Tak najlepiej to brac w ogole za 3k. Nie ma juz co byc, aż tak cwanym. Za topowe modele 5k + gra jak jest promocja to jest dobra oferta.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, caleb59 napisał(a):

A co to tak 5070Ti z ceny zleciała? Niedawno ASUS TUF 5070TI za ponad 5k zł - dzisiaj widzę za 4300zł. ASUS PRIME 5070Ti za 4100zł a niedawno za 4600zł. Idą po rozum do głowy czy jakieś kursy dolara szaleją?

Kiedyś coś pisałeś, że masz tam jakieś wtyki u Makrelowej :E To w Alternate czy na Amazonie Prime 5070Ti za 899euro czyli ~3800pln wychodzi i jeszcze Bonda dodają do tego :E 

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak najlepiej to brac w ogole za 3k. Nie ma juz co byc, aż tak cwanym. Za topowe modele 5k + gra jak jest promocja to jest dobra oferta.

Ja mówię o scenariuszach które są realne, a Ty to kierujesz do stopnia odrealnienia aby to podważyć.
Na dzień dzisiejszy patrząc na typowe ceny ten AMP jest dobrą opcją. Na zasadzie - "muszę kupić konkretnie w dniu dzisiejszym RTX 5080 i chcę to zrobić jak najtaniej ale aby model był w miarę możliwości jak najlepszy"
Mogę się jednak założyć, że gdy wystarczy komuś cierpliwości do sierpnia/września będzie miał więcej tańszych i równie dobrych opcji. Nie ma co się łapać w mechanizm FOMO bo to nie chleb. 
Zawsze coś fajnego się pojawia na horyzoncie.

Opublikowano
55 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Zawsze coś fajnego się pojawia na horyzoncie.

No moze tak moze nie. Ale kupisz mocniejsza wersje bedzie lepiej, kupisz slabsza bedziesz narzekal. O ile rzeczywiscie trafisz jakas dobra wersje karty w atrakcyjnej cenie to spoko.

Opublikowano

Mam Zotaca RTX 5080 AMP Extreme Infinity i wentylatory startują od 1200 RPM. Karta jest mega cicha i chłodna i uwaga waży 2,2 kg :E. Jakościowo, poza średnimi wentylatorami, karta jest świetnie wykonana. Dla porównania jest zdecydowanie cichsza od popularnego Gaminga OC od Gigabyte. Niestety, jak w przypadku Zotaca, trzeba trafić na dobry egzemplarz pod względem wspomnianych wentylatorów. Wcześniej miałem dwa modele Solid OC i oba miały ten sam defekt rezonującego wentylatora od strony portów IO.

Bios w AMP ma power limit na 400 W. Jak ktoś chce kartę krecić wyżej, można wgrać bios od modelu Apocalypse i będzie 450 W. Jeśli komuś nie zależy na efekcie lustra, to model Solid OC ma lepsze temperatury ze względu na brak zabudowanego frontu.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Bo masz najcziesciej wysokie ustawienia. max tekstury,. cienie itp najcziesciej to wyglada 25 vs 50. Natomiast jak zejdziesz nieco z ustawien szczegolnie tych vramo żernych to juz bedzie 100vs 100

A jakie mają być ustawienia, jak nie najwyższe ?  Do tego DLSS i można pykać.

5 godzin temu, janek25 napisał(a):

leven mial racje :o

A będzie  coraz więcej takich gierek, w których ilość Vram będzie miała kluczowe znaczenie. Z reszta zawsze tak było. 

Opublikowano (edytowane)

Miałem 5070TI Solid OC, tego pełnoprawnego, praktycznie to samo co infinity, i on startował od ~1200rpm. Spoko model, całkiem dobre chłodzenie miał, PL 345W.

Aż odkryłem że przy wyższych rpm ok2000 jak sie bawiłem coś nie tak było z łożyskami wentylatorów, nie spodobało mi się to i poszedł na reklamacje i wróciła $.

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano
45 minut temu, Hero586 napisał(a):

Mam Zotaca RTX 5080 AMP Extreme Infinity i wentylatory startują od 1200 RPM. 

Czyli też jest sztywna czapka ale trochę bardziej sensowna.
Wentylatory to chyba najczęstszy zarzut Zotaca i nawet PNY ale jak się dobrze trafi to raczej dobrze się ma. Za to ze świecą szukać kogoś kto narzeka na cewki w Zotacu... w najgorszym wypadku ludzie pisali, że coś tam słychać ale bez tragedii.
Kiedyś robiłem research AMP vs Solid (OC i non-OC) i nie mogę sobie na szybko przypomnieć czy AMP ma minimalnie lepszy radiator. Albo tak jest albo różnica jest niewielka (np. jeden ciepłowód więcej).

47 minut temu, leven napisał(a):

A będzie  coraz więcej takich gierek, w których ilość Vram będzie miała kluczowe znaczenie. Z reszta zawsze tak było. 

Kolega Cię na minę wepchnął. Te filmiki to clickbaity. Taki Testing Games co jest najpopularniejszy na tubie jest zaledwie trochę lepszy od takich noname'owych kanałów.
Ci ludzie generują jakieś puste filmiki nie posiadając sprzętu. Ech, że na takich forach jak to co jakiś czas ktoś musi wypalić z takim czymś?
Chyba chęć udowodnienia swojej wizji jest na tyle silna, że "dowody" wystarczą z tektury.

Tak na marginesie - kiedy upgrade na RTX 5070? :hihot: W cenach zrobiła się na tyle patologia, że 1 do 1 masz 5060ti 16GB jak i 5070 12GB xD 

31 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Miałem 5070TI Solid OC, tego pełnoprawnego, praktycznie to samo co infinity, i on startował od ~1200rpm. Spoko model, całkiem dobre chłodzenie miał, PL 345W.

Aż odkryłem że przy wyższych rpm ok2000 jak sie bawiłem coś nie tak było z łożyskami wentylatorów, nie spodobało mi się to i poszedł na reklamacje i wróciła $.

To może w tych Zotacach jest 1200RPM, bo w Inno3d jest na bank 1400RPM (nawet w iChill).
Rozważałem zakup 5070Ti w wersji Solid lub Solid OC (nie mylić z Solid Core czy tam Solid Core SFF)
Na tamten moment (wiosna 2025) miałem do wyboru Inno3d X3 za MSRP czyli 3900zł i myślałem o tym Solidzie z X-Kom ale to już było około 4500zł.
Nadmiar dopłaty do Solida przez rok by się zutylizował.

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Tak na marginesie - kiedy upgrade na RTX 5070? :hihot: W cenach zrobiła się na tyle patologia, że 1 do 1 masz 5060ti 16GB jak i 5070 12GB xD 

Nie kupię kart =y z 12GB Vram.  Poza tym, zanim wyjdzie Wiesiek 4, to już będzie nowa generacja kart :P 

Opublikowano
3 minuty temu, leven napisał(a):

Nie kupię kart =y z 12GB Vram.  Poza tym, zanim wyjdzie Wiesiek 4, to już będzie nowa generacja kart :P 

Tam chyba w studiu były takie perturbacje, że jak wyjdzie Wiesiek 4 to będzie na tyle tęczowo napakowany woke-shitem, że nie dasz rady w to grać :) 
Na nieszczęście podobny los spotka pewnie Cyberpunka 2 (Orion). Oby to były plotki i obym się mylił.