Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kanzu ja monitoruję rozkład natężenia na pinach HwInfo64 na OSD i pokrywa się idealnie ze wskazaniami z GPU Tweak.

Kable H++ 12v-2x6 mają z tego co pamiętam bezpieczny limit na poziomie 9.2-9.3A na pin gdzie przy kablach 12vhpwr było to 8.3-8.5A na pin 👍 

A ile pinów ma to złącze 12Vhpwr? 16?

Opublikowano
W dniu 16.07.2026 o 22:54, Sebastiansbk napisał(a):

Miałem asusa 4080 w wersji tuf, nigdy więcej asusa nie kupię,

kartę było słychać w drugim pokoju tak wyły cewki, chłodzenie samo w sobie bdb ale cewki katastrofa. 

No to miałeś widocznie pecha że taki Ci się trafił. Ja mam i cisza ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, peterchen86 napisał(a):

A ile pinów ma to złącze 12Vhpwr? 16?

Tak. 16 pinów. Oba kable są takie same. Standard różni się jedynie długością styków sygnalowych. W gniazdkach 12v-2x6 są krótsze więc zasilanie jest odcięte jeśli wtyczka nie jest w pełni docisnięta. 

12 dużych pinów  zasilających - 6 pinów prądowych (dla tych pinów masz odczyty w kartach serii ROG od Asusa) i 6 pod masę 

4 małe piny sygnałowe do komunikacji gpu z zasilaczem

Jeszcze doprecyzuje jedną rzecz. Jeśli masz kartę rtx serii 5xxx i kabel h++ ale zasilacz atx 3.0 wciąż musisz się upewnić że wtyczka jest docisnięta w 100% po stronie zasilacza. Jeżeli będzie luz zasilacz nie odetnie zasilania bo zasilacz atx 3.0 ma dłuższe piny sygnałowe gniazda 12vhpwr. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

5090 Vanguard uv @ 0.9v, bios performance, w pokoju 23 stopnie, hotspot prezentuje się następująco po wymęczeniu w cyberku:

W upale pewnie 80 stopni spokojnie by złapało na hotspocie :D

image.png.d3eb7f9706696547012713df71a92e0e.png

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.07.2026 o 22:28, userKAMIL napisał(a):

Zaraz mnie trafi…

Dolny wentyl przestał działać. Ciężko nawet palcem go ruszyć. Filmik ponizej. 🤦‍♂️

IMG_4028.mov

Jak czyścisz, tak masz. Kurzem zaj.... , proste 

W dniu 18.07.2026 o 23:14, userKAMIL napisał(a):

Nie, to nie wentyle od karty. Na sczescie tylko te phantksy D30 co mam. Jeden na dole wysiadł chyba na amen. 

On tam tyle syfu zaciągnął, że w końcu się zatarł :thumbdown: Tak to jest jak się w kompie nie sprząta !!! Wykręć go i porządnie przedmuchaj, może jeszcze coś z niego będzie 

W dniu 18.07.2026 o 22:54, MJRegul napisał(a):

Komp do wyrzucenia ;)

Do wyczyszczenia raczej ;)

W dniu 18.07.2026 o 23:08, userKAMIL napisał(a):

Co za syf te ventyle za taką kase. 

Czyściłeś je kiedykolwiek ? Jak długo już je masz ?

W dniu 18.07.2026 o 22:54, MJRegul napisał(a):

Komp do wyrzucenia ;)

Do wyczyszczenia raczej ;)

W dniu 18.07.2026 o 23:55, Doamdor napisał(a):

Skapitulował, zbyt ciężkie warunki były. 

No o tym cały czas mówię, gość nie dba o sprzęt, a potem zdziwko że coś nie działa

W dniu 18.07.2026 o 23:55, Doamdor napisał(a):

Jak zobaczyłem zdjęcie, to nie powiedziałbym, gorzej niż w mojej piwnicy. :E

Dramat

Edytowane przez maras2574
Opublikowano
31 minut temu, maras2574 napisał(a):

Czyściłeś je kiedykolwiek ? Jak długo już je masz ?

Oczywiście czyściłem to nie jest tak, że kłęby kurzu tam były. Prawie 2 lata i jeden padł. W niedzielę nowy już zamówiłem. 

Opublikowano
21 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Nic nie zepsuje bo w najgorszym wypadku wywali się sterownik i tyle.

Co Ty gadasz ???!!! Kurde nie pamiętam jak temu asowi z YT było,w kartach grzebał/naprawiał, on napity już potem filmy nagrywał, jakieś głupoty o życiu gadał...., zapomniałem. W każdym razie jak mi ten Suprim 3080 padł, to napisałem do niego i on mi odpisał że to przez UV :boink::E:hihot::rotfl2:

Opublikowano
18 godzin temu, lukadd napisał(a):

Od kiedy to forum entuzjastów? Połowa pijaki, druga narkomany, inna to grubasy i tak się kręci od lat :E O polityce już nie będę wspominał :hihot:

Jednym słowem Patologia 8:E

19 minut temu, sideband napisał(a):

Forest :hihot:

Dokładnie 

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam pytanie, postanowiłem coś zmienić w swoim życiu i pomyślałem że nigdy nie miałem karty chłodzonej aio. Stwierdziłem że kupię rtx 5080 xtreme i wymienię swojego zotaca infinity ultra również 5080. Moje pytanie jest tylko takie, czy najlepiej w mojej konfiguracji zamontować chłodnicę na boku zamiast tych 3 wentyli które mam teraz? Drugie pytanie czy węże w takiej ewentualnej konfiguracji muszą iść od dołu? Nigdy się nie zagłębiałem w sumie. Niżej zdjęcie jak to teraz u mnie wygląda.

e1bcdfabc4ef1.jpg

Edytowane przez NDqq1
Opublikowano (edytowane)

@NDqq1 Ja ostatnio planuję dokładnie to samo i ukręciłem takie coś: dwa wentylki na tyle pchają powietrze do środka, trzy na dole również, obie chłodnice wypychają powietrze na zewnątrz. powinno to świetnie działać. Węże z AiO procka na górę tak jak są, węże z grafiki na dół tam gdzie klatka jeśli się zmieszczą.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
4 minuty temu, Grolshek napisał(a):

@NDqq1 Ja ostatnio planuję dokładnie to samo i ukręciłem takie coś: dwa wentylki na tyle pchają powietrze do środka, trzy na dole również, obie chłodnice wypychają powietrze na zewnątrz. powinno to świetnie działać. Węże z AiO procka na górę tak jak są, węże z grafiki na dół tam gdzie klatka jeśli się zmieszczą.

Super czyli węże mają iść od dołu, rozumiem. U mnie są z przodu jeszcze 2x200mm których nie widać tutaj tylko ich podświetlenie więc te na tyle wyciągają powietrze, podobnie jak chłodnica od procka i niebawem ta od grafiki.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, NDqq1 napisał(a):

Super czyli węże mają iść od dołu, rozumiem. U mnie są z przodu jeszcze 2x200mm których nie widać tutaj tylko ich podświetlenie więc te na tyle wyciągają powietrze, podobnie jak chłodnica od procka i niebawem ta od grafiki.

Znaczy mogą iść do góry ale ciszej jest jak ewentualne  powietrze zbiera się na górze chłodnicy a na dole węże wpychają bez bąbelków płyn. Fajnie jakby chłodnice dostawały jedynie powietrze ogrzane sekcją zasilania i pamięciami a nie jak to zwykle bywa w takich buildach były owiewane gorącym powietrzem z chłodnicy karty graficznej.

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano

https://videocardz.com/newz/hp-geforce-rtx-owner-finds-gpu-backplate-melted-around-rgb-lighting

Juz się wszytko topi ... LOL

25 minut temu, sideband napisał(a):

A recently documented hardware failure involving Thermal Grizzly's WireView Pro has drawn attention not because the monitoring accessory failed to detect a problem, but because its warnings were repeatedly ignored before the incident occurred.

giphy.gif

LOL

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, maras2574 napisał(a):

No to miałeś widocznie pecha że taki Ci się trafił. Ja mam i cisza ;)

Niestety na tego pecha jest bardzo duża szansa bo miałem RTX 4080 TUF i wrażenia jak u kolegi nie wspomne o szybko wysychającej fabrycznej paście termoprzewodzącej :P. A znajomy miał RTX 4090 TUF i też fajnie to wyło. Bez słuchawek by człowiek nie wytrzymał

Screenshot_20250205_202525_Cupace.jpg.816d0fbddb6e704ee6d210dcfcd3b143.jpg

Edytowane przez Nex1M
  • Haha 1