Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Spychcio napisał(a):

ROG STRIX, bardzo mi się podoba:)

To już chyba więcej sensu by miało dopłacenie kilku stówek do 5080 FE i zrobienie jej UV niż branie jednej z najdroższych 5070Ti.

Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Po ukonczeniu Stalkera zabieram sie za Indiane, ale to juz bedzie wtedy gdy wejdzie nowszy DLSS i FG. Ciekawe czy bedzie lepiej. W ktorym miejscu te 40fps bylo. To byly chwilowe spadki czy tak przez dluzszy czas? Jak sprawdzalem to w tym lesie na poczatku to pod 80fps podchodzilo z FG.

Pisali coś o dżungli.

Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Po ukonczeniu Stalkera zabieram sie za Indiane, ale to juz bedzie wtedy gdy wejdzie nowszy DLSS i FG. Ciekawe czy bedzie lepiej. W ktorym miejscu te 40fps bylo? To byly chwilowe spadki czy tak przez dluzszy czas? Jak sprawdzalem to w tej dzungli na poczatku pod 80fps podchodzilo z FG. Wymaksowana w 4K z PT.

80? No to teraz x4 czyli 320fps:hihot: Będzie płynnie

Opublikowano
2 minuty temu, muszka napisał(a):

To już chyba więcej sensu by miało dopłacenie kilku stówek do 5080 FE i zrobienie jej UV niż branie jednej z najdroższych 5070Ti.

I tu jest właśnie pies pogrzebany - 5080FE idzie za gwarantowane $999, a 5070Ti FE nie ma więc za gwarantowane $749 dostaniesz co najwyżej Zotaca albo Palita, i pytanie brzmi ile sobie zażyczą za jakiegoś MSI Gaming czy Gigabyte Gaming - bo jeśli jakieś $850 (albo wyżej!), to zakup 5070Ti nie będzie miał żadnego sensu, lepiej będzie celować w 5080FE.

Opublikowano
24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale Indiana w dżungli pozamiatał sprzętem. Tu z generatorem bywało pod 40 fps :(

Chyba ci się FG nie załączyło jak pod 40fps.

Sukhothai jest wymagające, ale nie aż tak.

JEyc6Lo.png

d8T0dXW.png

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W tej pierwszej w pierwszych minutach gry też wesoło nie było przecież. Ale dalej było gorzej :D

To byla kwestia tego, ze FG nie dzialal poprawnie. Po opanowaniu tematu smiga w dzungli az milo. Dalej nie wiem, bo nie gralem.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

To wtedy pytanie czy warto grać w 4K, skoro topowa karta nie daje rady. 2K vs 4K / 40FPS vs 80FPS - przecież wybór jest prosty :O

Zagraj, a zrozumiesz, ja gram od 2020r.

6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Po ukonczeniu Stalkera zabieram sie za Indiane, ale to juz bedzie wtedy gdy wejdzie nowszy DLSS i FG. Ciekawe czy bedzie lepiej. W ktorym miejscu te 40fps bylo? To byly chwilowe spadki czy tak przez dluzszy czas? Jak sprawdzalem w tej dzungli na poczatku gry to pod 80fps podchodzilo z FG. Wymaksowana w 4K z PT.

Przez te 40 fps sprzedałem RTX 4090. :wariat:

Opublikowano
23 minuty temu, Spychcio napisał(a):

ROG STRIX, bardzo mi się podoba:) a w prawilnej serii 6000 biorę 6080. Oby tylko była na starcie z 24GB:D

No ładny, ale pewnie będzie to najdroższa edycja tej karty. Sam zastanawiam się nad Gaming OC, bo Aorus też pewnie wystrzeli cenowo pod sufit.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Doamdor napisał(a):

Ja wiem, ze jak wychodzi 5090 to 4090 zostaje garbata i owlosiona baba bez zebow, ale w Indianie byly tez problemy z FG i mimo, ze bylo ON w ustawieniach to FG nie dzialal lub przycinal. A z reszta sam sprawdze. W dzungli czytam, ze lipa byla, a wiem, ze nie ma tam lipy z dzialajacym FG, a jak bedzie kulala w pozostalych obszarach na 4090 to bede mial wieksza motywacje do wymiany.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Rozumiem, że 5090 na celowniku ?

Ps: Rm750X -750W do 5080 styknie razem z Ryzenem 7600x?

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

A z tych, co czekają na 50x0 - ktoś z Was w ogóle gra aktualnie w jakieś gry, czy tylko liczby w głowie aktualnie? Ja pykam w God of War Ragnarok, a wyczekuje KCD2 i Monster Huntera jak diabli

Ja mam jak zwykle pokaźną listę do ogrania, najpilniejszą w sygnaturce. Aktualnie zacząłem Hogwart Legasy i dałem sobie w pysk jak przeszło mi przez myśl, może by tak wymienić 4070Ti na 5070Ti. Odkąd kupiłem kartę przeszedłem na niej tylko 5 gier, wydajności i Vramu mi jeszcze nie brakło, więc jak braknie to najwyżej wtedy na jakąś wersję Super. No chyba, że mi się coś szczególnie odbije, ale 80% czasu ostatnio  zamiast grać w gry singiel jak zawsze, siedzę że znajomymi na World od Tanks, War Thunder,  Word od Warships a tam to nawet 2070 Super na Ultra w 2160p śmigała, więc wymieniać znowu 4070Ti na 5070Ti na premierę :boink:

Edytowane przez skunRace
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Załączył załączył. Były fragmenty gdzie były spadki do 43 fps :) Kwestia miejscówki pewnie. 

Podaj dokładne miejscówki to sobie sprawdzę bo nie chce mi się wierzyć :E

Przeszedłem całego Indianę na 100% wszystko zrobiłem. Co prawda ogólnie grałem w 4k DLSS-Q + FG, ale natywne 4k itd. też sobie testowałem. Ta gra z PT jest znacznie mniej wymagająca niż CP czy Wukong z PT.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Wukong? Mam ponad 100h i w 4K Cienema PT+DLSS Q+ FG + nakładka Nvidia RTX HDR  to moge policzyc na palcach jednej reki spadki ponizej 60 fps. Normalnie ponad 70fps cały czas. Jeszcze na i5 13600K+DDR4+4090. Mogloby byc wiecej, ale przyjemnie sie gralo. Wersja premierowa, a po ostatnich patchach ponoć lepiej chodzi.

No prawie 100h

Screenshot_20250108_182600_Steam.jpg

Przejde Indiane to sie jeszcze wypowiem. Na razie off.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ja wiem, ze jak wychodzi 5090 to 4090 zostaje garbata i owlosiona baba bez zebow, ale w Indianie byly tez problemy z FG i mimo, ze bylo ON w ustawieniach to FG nie dzialal lub przycinal. A z reszta sam sprawdze. W dzungli czytam, ze lipa byla, a wiem, ze nie ma tam lipy. Jak bedzie kulala na 4090 to bede mial wieksza motywacje do wymiany.

Lokalizacja ma duże znaczenie w tej grze, 42 fps miałem na samym początku gry.

W Cyberpunk 2077 jest +/- 40fps z DLSS Q, mam nadzieję, że RTX 5090 ogranie, a nowy DLSS4 faktycznie okaże się lepszy.

17 minut temu, cruzier napisał(a):

Rozumiem, że 5090 na celowniku ?

Ps: Rm750X -750W do 5080 styknie razem z Ryzenem 7600x?

Serce za RTX 5090, rozum za RTX 5070Ti i hold. xD

Do RTX 5080 750W zasilacz bez problemu wysatrczy, zawsze można zrobić UV.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Grałeś po premierze od razu? Może teraz coś ogarnęli patchami skoro piszesz, że jest mniej wymagający niż CP i Wukong. Mi zaorał kompa totalnie :)

Od razu po premierze, ale do Sukhothai doszedłem już po patchu.

Grałeś wersję steam? Na niej ludzie pisali, że FG się niektórym nie załączał, nie działał poprawnie. Niektórzy mieli też problemy na wersji z passa. U mnie działało jak powinno.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Doamdor napisał(a):

Lokalizacja ma duże znaczenie w tej grze, 42 fps miałem na samym początku gry

To na 100% bez FG. Mialem to samo i mindfucka. Okazalo sie, ze FG nie dzialal mimo, ze w ustawieniach byl ON. Po ogarnieciu tematu absolutnie nie ma tam 40 fps.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Lokalizacja ma duże znaczenie w tej grze, 42 fps miałem na samym początku gry.

W Cyberpunk 2077 jest +/- 40fps z DLSS Q, mam nadzieję, że RTX 5090 ogranie, a nowy DLSS4 faktycznie okaże się lepszy.

Jak to masz nadzieję? Dzisiaj widziałem ten materiał i filmik w nim zamieszczony:

https://www.ppe.pl/news/360766/cyberpunk-2077-na-geforce-rtx-5080-pokazuje-nowa-jakosc-120-fps-z-path-tracingiem-robi-roznice.html

To jak 5080 w 4k robi 120 fps to 5090 tym bardziej, a jeszcze pamietam jakis screen z CP na którym bylo coś ponad 200 fps tylko nie pamiętam jaka rozdziałka. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Tak właśnie się ludziom trafiało że FG w ustawieniach ON, ale czasami nie działał :E

Dokladnie tak bylo u mnie na wersji GP, ale szybko zajarzylem o co kaman.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

No i nowe GPU w 3/4 sfinansowane.

£150 ze Świąt, właśnie spyliłem starego iPhone'a za £200, mam juz kupca na 4070FE za £350 - w teorii brakuje tylko £50 ale wiadomo ze żadnego Zotaca czy Palita nie wezmę, wiec realnie dołożę £150. Wczoraj wszystko pudla otwierałem i sprawdzałem czy jeszcze mam cos co można spylić za pare groszy ;) 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Godlike napisał(a):

Jak to masz nadzieję? Dzisiaj widziałem ten materiał i filmik w nim zamieszczony:

https://www.ppe.pl/news/360766/cyberpunk-2077-na-geforce-rtx-5080-pokazuje-nowa-jakosc-120-fps-z-path-tracingiem-robi-roznice.html

To jak 5080 w 4k robi 120 fps to 5090 tym bardziej, a jeszcze pamietam jakis screen z CP na którym bylo coś ponad 200 fps tylko nie pamiętam jaka rozdziałka. 

Taaaa :E
Na pewno użyli nowego generatora klatek, który z 40fps ~1440p robi 120hz 4k.

Opublikowano
28 minut temu, Doamdor napisał(a):

No już czułem przeskok z 1080p na 1440p, więc podejrzewam jak ładniej może 4k wyglądać, tylko wtedy nie dostałem 40 fpsami po twarzy (z 4070Ti a nie 4090 :O), ja się męczę jak mam niestabilne 60 nawet