Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, cichy45 napisał(a):

Dobra dobra. Nawet jakby nikt nie kupił 5090 to i tak by zabrakło. 

a cholera wie ile ich w ogole bedzie na start. ja tu bym nie zakladal jakichs rekordow sprzedazowych, te karty beda walac sie po magazynach.

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

40ms input lag przy ponad 250 klatkach, no nie wiem... Nawet ja bym chyba narzekał :E

A cholera tym razem tego nie przetestuje.

Ja chyba też nie zmieniam jednak... 5070Ti względem 4070Ti to serio niewielki przyrost, jedyny plus to MFG + AI, myślałem żeby się pobawić w generowanie modeli czy SD ale pewnie i tak chęci nie będę miał :E 

Za to 5080 to już za dużo ciepła w budzie, a mam małą i mały pokój. Znowu blokować klatki żeby mniej papu żarło przy monitorze 240 Hz to śmieszne. 

Mam hajs, a nie widzę sensu zmiany, po DWÓCH LATACH... 

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Po co Ty się znowu czepiasz człowieku? :P

Testów dalej nie było. Napisałem że były?

NAPISAŁEM ŻE WIDZĘ NA WYKRESIE HORIZON Z DLSS I WNIOSKUJE 

To właśnie ty sie czepiasz.

Tego ze ludzie coś tu ciągle piszą.

Ze ciągle szkalują ta biedna Nvidie.

Ze nie klaszczą uszami na nowe karty.

Ja wiem ze ty tego nie widzisz ale dlatego ci tak odpisuje, może wreszcie załapiesz.

I nie przeklinaj tyle w postach proszę cie bo zaczyna to kuc w oczy. I nie nie pisze o tym poście tylko ogólnie.

:pijaki:

Opublikowano
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Wy macie fajnie, ale co mają powiedzieć co mają RTX 30? albo jeszcze gorzej? Kiepsko to widzę.

E tam, ja przesiadki jeszcze z 3080 nie planuję, bo i tak nie ma w co grać 😏 Nie ma co ulegać histerii 😉

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Musze na spokojnie przemyslec ta wymiane 4070 na 5080. Jesli nie bede mial realnie minimum +70% extra czystej mocy (bez zadnych ficzerow), to raczej rezygnuje, nie bede kasy wywalal w bloto. 

Przecież twoja karta do RTX 4080 Super traci +/- 70%.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Musze na spokojnie przemyslec ta wymiane 4070 na 5080. Jesli nie bede mial realnie minimum +70% extra czystej mocy (bez zadnych ficzerow), to raczej rezygnuje, nie bede kasy wywalal w bloto. 

Strzelam że 60-70% będziesz miał. 
Wystarczy policzyć różnice. 

Opublikowano

Zabawne to dopiero będą testy 5080 vs 4080S, 5070Ti vs 4070Ti Super i 5070 vs 4070S bo tam się okaze, że na czysto mniej niz 10% :D

Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Ja chyba też nie zmieniam jednak... 5070Ti względem 4070Ti to serio niewielki przyrost, jedyny plus to MFG + AI, myślałem żeby się pobawić w generowanie modeli czy SD ale pewnie i tak chęci nie będę miał :E 

Za to 5080 to już za dużo ciepła w budzie, a mam małą i mały pokój. Znowu blokować klatki żeby mniej papu żarło przy monitorze 240 Hz to śmieszne. 

Mam hajs, a nie widzę sensu zmiany, po DWÓCH LATACH... 

Jest gorzej niż myślałem, ale spoko nadrobią w sterownikach :E

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, cichy45 napisał(a):

to 12 GB trochę mało do tego i tak :E

16 przecież by było, 12 teraz mam i wiem że mało ;) 

A przy AI seria 5000 zyskuje bardzo dużo, więc generowanie musi działać mega sprawnie.

Edytowane przez galakty
Opublikowano
6 minut temu, Reddzik napisał(a):

Wy macie fajnie, ale co mają powiedzieć co mają RTX 30? albo jeszcze gorzej? Kiepsko to widzę.

Masz najlepszą sytuacje do upgrade, karty używane, nowe karty, większość z nich oferuje znacznie większą wydajność od RTX 3060Ti.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Jest gorzej niż myślałem, ale spoko nadrobią w sterownikach :E

Bez kitu, jest gorzej niż przewidywałem. Jedynie MFG i obliczenia AI są na plus, jak ktoś się w to bawi to zyska bardzo, bardzo dużo (pewnie zamiast generować 10 sekund to będzie 4-5, a jak ktoś na tym sobie dorabia to moment się zwróci).

Do samych gierek słabizna, x3/x4 zwiększa laga więc po co używać...

Opublikowano
5 minut temu, Necronom napisał(a):

E tam, ja przesiadki jeszcze z 3080 nie planuję, bo i tak nie ma w co grać

Mi miejscami brakuje mocy jak i vramu, obniżanie detali do low czy dlss balance nie zawsze jest idealnym rozwiązaniem, a gram w 1440p.