Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@dawidoxx Nie pamiętam już dokładnie. Ty chyba brałeś na komplett co nie? Na proshopie one były delikatnie poniżej 30. Były dokładnie 5k nok droższe od Tufa OC bo pamiętam te 5k roznicy. Za Tufa OC dałem 24690nok. Rok wcześniej jakoś za Asusa 3080Ti Strix LC dałem 22990nok - proshop. 

Tydzień później sprzedałem 2 x rtx 3080 Strix OC za 16k pln. Chłop przyjechał z Nidzicy i karty poszły do łopaty lol. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
1 minutę temu, Piioo napisał(a):

Czysto hipotetycznie. Co wolelibyście w tym momencie otrzymać od dziadka z Ameryki, 4090 używkę czy 5080 ref nową?

Nową 5080 ref, sprzedać jakiemuś napalonemu póki dostępność niska i popyt duży, a samemu kupić dla siebie używane 4090 i jeszcze zostanie $$ :E

Opublikowano
8 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Dobra, sprawdzam. 

@x-kom widziałem że dzisiaj rano przegladaliscie ten wątek. Zatem proszę o prostą odpowiedź - TAK/NIE. 

Wszystkie sklepy robią z dostępnością sprzętu jedną wielką tajemnicę, nie wiadomo, z jakiego powodu. Przecież już wiedzą, ile kart będą mieli na stanie, bo pewnie są już na magazynie. Pamiętam czasy premiery 3080 – nikt nic nie wiedział, a skalperzy sprzedawali po kilka sztuk dziennie... Ciekawe, skąd się te karty wzięły, eh eh.

Opublikowano
19 minut temu, Piioo napisał(a):

Czysto hipotetycznie. Co wolelibyście w tym momencie otrzymać od dziadka z Ameryki, 4090 używkę czy 5080 ref nową?

Jak 4090 z gwarancją to nawet nie ma się nad czym zastanawiać. 4090.

Chyba, że celujesz w monitor 480Hz, a MFG okaże się lepsze niż się oczekuje.

4090 będzie dużo szybsza w rasterze, pewnie trochę szybsza w RT, a do tego 24GB RAMu.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, VRman napisał(a):

a do tego 24GB RAMu

, ktore w VR tez sie przydaje. Po Indianie w 4K z PT gdzie 4080 kleknela (wiem, ze samo FG w tej grze zajmuje 2 GB i tu ma byc poprawa wraz z nowym FG dla serii 40x0 rowniez), ale to i tak zle wrozy, i nie ma opcji, zebym kupil czy chcial karte z 16GB vram.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Mysle ze karty GPU powinny kosztowac jeszcze wiecej. Nadmiarowy zysk powinien isc w poprawienie jakosci kart i skupieniu sie na ekologicznych technologiach GPU.

Powinnismy zaufac takim firmom jak Nvidia i AMD, nigdy nie oszukali klientow. Sa szanowani, cos jak bethesda w branzy gamingowej.

curry-popcorn.gif

• Like 2
  • Haha 4