Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ale sie ciesze z tej premiery za tydzien, buda juz czeka!

Ja tak samo, doczekac sie nie mogę, dzisiaj nowy PSU wleciał :E Mam tylko nadzieję ze uda sie kupic cos fajnego i w rozsądnych pieniądzach a nie 5080 za 10k :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To co za chwilę napiszę będzie dosyć kontrowersyjne, ale czy nie uważacie, że nakręcacie się sami na spory wydatek kasy żeby napchać kieszenie korpo? Przecież ten cały marketing na premierę za GIGANTYCZNE pieniądze to nie łowienie frajerów? Jak słyszę, że 5090 ma kosztować z 15k i robi się znów jak w przypadku 4090 otoczkę "niedostępności" i wykupywania to znany jak świat chwyt marketingowy... Kup jak najszybciej, zamów w przedsprzedaży itp. Celowo wypuszcza nvidia małą ilość tych kart żeby windować ceny. Nie mam 15k na wydanie, ale dla potrzeby 120 fps zamiast 40fps wolałbym raczej taką kwotę wydać na co innego... Zdanie to raczej podziela większość graczy bo dane z grudnia prezentują się tak: :)

Przechwytywanie.JPG

4090 która wciąż jest bardzo droga ma 1,16% (dzięki @lukadd) ślepy jestem :)  Czy aby kupowanie takiej 5090 za ogromne pieniądze to nie wydatek dla snobów i osób dowartościowujących się rzeczami materialnymi?

Edytowane przez hubio
  • Upvote 3
Opublikowano
32 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Za tydzień a co to będzie za tydzień ?

Za tydzień znowu poczujemy klimaty rodem z PRLu :E

8izDgdc.png

I nie, to wcale nie bezdomni :E To kolejka ludu czekająca na rzut RTXów 3080 :E

wzpXAZ6.png

• Haha 6
  • Sad 1
Opublikowano
31 minut temu, Godlike napisał(a):

Ja tak samo, doczekac sie nie mogę, dzisiaj nowy PSU wleciał :E Mam tylko nadzieję ze uda sie kupic cos fajnego i w rozsądnych pieniądzach a nie 5080 za 10k :E

Dla mnie tylko opcja FE wchodzi w grę, i tak już wyskoczyłem poza swój określony budżet. Jeśli seryjnie będzie kicha i się nie uda, będę musiał czekać na 5070Ti. 

Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

@hubio

Jak się bawić to się bawić,pieniędzy do grobu i tak nie weźmiesz.

Mam sobie wszystkiego odmawiać a potem  po 30 latach spłaty kredytu cieszyć się że w końcu mam swój dom?

Możesz zawsze zbankrutowac i wtedy dom i cala resztę zabierze ci komornik :E

• Haha 3
  • Sad 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, hubio napisał(a):

4090 która wciąż jest bardzo droga nie ma nawet w zestawieniu :)

Oczywiście, że jest, niemal centralnie pośrodku listy, którą wkleiłeś. Jest ich dwa razy więcej niż poprzedniego flagowca (3090), w podobnych ilościach co 4080 i 4070 (choć te dzielą się na zwykłe i superki).

Widzę, że znowu odpalasz moralizatorski ton jak w wątku na pclabie o RTX 4090 :E Spłaciłeś już chociaż ten telewizor za 20 kafli i co tam miałeś na raty, 3080ti chyba?

Edytowane przez some1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Możesz zawsze zbankrutowac i wtedy dom i cala resztę zabierze ci komornik :E

Dla tego trzeba się bawić dopóki można :dj: Nigdy nie wiadomo, na pasach jutro może jakiś świr nas zmielić.

Ale dla mnie 5090 za słabe, aby było warto się przesiadać z 4090, a przynajmniej na pewno premierowo :E . Więc niech inni się bawią.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Sad 2
Opublikowano
2 minuty temu, some1 napisał(a):

Oczywiście, że jest, niemal centralnie pośrodku listy, którą wkleiłeś. Jest ich dwa razy więcej niż poprzedniego flagowca (3090), w podobnych ilościach co 4080 i 4070 (choć te dzielą się na zwykłe i superki).

Tak - tak już poprawiłem posta :) Ślepy jestem. Ale to wciąż oznacza, że 98,84% nie wydało 10k na kartę :)

2 minuty temu, some1 napisał(a):

Widzę, że znowu odpalasz moralizatorski ton jak w wątku na pclabie o RTX 4090 :E Spłaciłeś już chociaż ten telewizor za 20 kafli i co tam miałeś na raty, 3080ti chyba?

Raczej nie moralizatorski tylko refleksyjny bo co mi do tego kto co kupuje. Tylko zastanawiam się czy takie osoby nie są ofiarami takiego nakręcania się przez marketing i samych siebie? TV dawno spłacony - był wzięty na leasing. Kartę wciąż spłacam :) 

• Sad 1
Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Dla tego trzeba się bawić dopóki można :dj: Nigdy nie wiadomo, na pasach jutro może jakiś świr nas zmielić.

Ale dla mnie 5090 za słabe, aby było warto się przesiadać z 4090, a przynajmniej na pewno premierowo :E . Więc niech inni się bawią.

4090 to przecież już złom, ku(r)tas mówił że tylko nowe ej aj MFG więc nie ma co siedzieć na 4xxx

.

4 minuty temu, hubio napisał(a):

Tak - tak już poprawiłem posta :) Ślepy jestem. Ale to wciąż oznacza, że 98,84% nie wydało 10k na kartę :)

Raczej nie moralizatorski tylko refleksyjny bo co mi do tego kto co kupuje. Tylko zastanawiam się czy takie osoby nie są ofiarami takiego nakręcania się przez marketing i samych siebie? TV dawno spłacony - był wzięty na leasing. Kartę wciąż spłacam :) 

Żadne hobby powyżej jakiegoś poziomu nie jest ekonomicznie opłacalne :) 

Jakby ludzie tak chcieli oszczędzać to byśmy na xklockach i inncyh plejstejszyn siedzieli. 

• Upvote 2