Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jeżeli masz jakiś sensowny model, i będziesz chciał sprzedać, to deal od ręki (pod warunkiem, że wysyłasz do UK, oczywiście pokryję koszt wysyłki kurierem). 

Model nic specjalnego, ale za 3k nówka obecnie więcej się nic nie dostanie - KFA2 SG Plus. Nie liczyłem na wiele, a tutaj karta cicha i chłodna. 🤷

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
2 minuty temu, Vulc napisał(a):

Model nic specjalnego, ale za 3k nówka obecnie więcej się nic nie dostanie - KFA2 SG Plus. Nie liczyłem na wiele, a tutaj karta cicha i chłodna. 🤷

no to puszczasz karciochę ?:P 

Opublikowano
1 minutę temu, Vulc napisał(a):

Na razie, tak jak wyżej pisałem, czekam co tam 5070Ti pokaże. A może się zdarzyć, że widowiska nie będzie. :hihot:

niby też czekam na 5070ti 

ale jak coś się trafi w dobrej cenie z 4070ti super to też nie odmówię ;)

Opublikowano
14 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Dobra spadam, bo my tu pitu pitu, a właśnie pokazują gameplay z nowego Dooma :E 
Mam nadzieję, że Vramu mi nie zabraknie na transformera.

Dzięki za info to bardziej emocjonujące od tej premiery i też idę oglądać 😁

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

W sensie będzie RTX 4070 Ti Super Super

RTX 4070TISS (Tits)

+10% 😜 z 5090 sie nie pomylilem, tu bedzie podobnie.

A dorzuce jeszcze lekko do pieca: syndrom srajfoniarzy udzilil sie w gpu, kto wam kaze zmieniac gpu co generacje 🤣 auta tez wszyscy kupuja nowe co generacje bo nowa polowka po lifcie wyszla?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, kendo999 napisał(a):

474869915_8448828135217797_1586455441611873414_n.thumb.jpg.04138c8c22d50a0a892fdc0a1d377b46.jpg

Dlatego testy z jednym słupkiem są bez sensu. 

1% lows skoczyły o +20%, a AVG tutaj jest trochę niższe od 4090 a w innym teście +50%. Bez sensu.

Coś akurat ładnie wpadnie w trybiki kompresji i wyjdzie AVG +200%, a jak pojawi się scena, gdzie zabraknie mocy, to zazwyczaj to słupki lows się pokrywają z niedoborem wydajności

4090 pewnie wypadnie lepiej jeśli wyjdzie jakiś o 20% szybszy procesor. Nie wiem czy się takiego doczekamy w ciągu 3-4 lat, ale 9800x3d nie pozwala rozwinąć skrzydeł 5090, zresztą 4090 często też nie, przynajmniej tam, gdzie się celuje w wysokiu fps i nie w 4K.

Widział ktoś testy w 8K lub VR?

Edytowane przez VRman
Opublikowano
13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Przy 5070Ti to będziecie mieli różnice na poziomie 5% względem 4070Ti. 

Ja to będę miał ponad 100% :yuppie:

(w porównaniu do 2070 Super)

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, muszka napisał(a):

Ja to będę miał ponad 100% :yuppie:

(w porównaniu do 2070 Super)

Z takim dziadkiem w budzie to na co byś nie wymienił miałbyś od 70 do 150% extra. 

Patrz, nawet mój 4070 robi 40 klatek więcej.

image.thumb.png.5cb01492d76363a82d7d3a4be96aca66.png

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jedyna sensowna gamingowa premiera w latach 2024 i 2025 to bedzie Switch 2. 

Sony zrobiło pro ze starym procesorem i beta wersją upscalera, ATI zrobiło nowa generacje wolniejsza od starej, zapowiedziało ja i opóźniło premierę, NVIDIA wydała karty, które niby są szybsze, ale w taki sposób że jak gdzieś karta 4xxx była za słaba to jej odpowiednik 5xxx dalej jest za słaby, w dodatku jest drożej, goręcej, a na końcu nawet jakby jednak ktoś chciał kupić to karty i tak będą niedostępne. W cpu intel popełnił sepuku, a 9800x3d tak odleciało z cenami że to też nie ma sensu. 

A nawet jakby to wszystko pominąć to nowych gier nie ma, te które są kosztują coraz więcej pomimo ich wad, a cała branża modli się żeby gta6 wywindowało ceny w kosmos żeby z tych dochodów można było spłacić te wszystkie niewypały typu Concorde.

I teraz z jednej strony na pc z rtx 5090, 9800x3d wyda się 15-20k i nie bedzie wielkiej różnicy wobec 4xxx, a za 3k kupi się nowego switcha i jeszcze jakieś gry, które dadzą faktyczną frajdę.

Edytowane przez mortir
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Wystarczy skopiować plik dlss.dll z Cyberpunka i w DLSSTweaksConfig ustawić preset G, który potem przestawi się na J, którym jest ten transformer.
Tutaj już ktoś testował w Stalkerze i spadek wydajności jest znośny na rtx3070... Pewnie znowu zweryfikuję swój undervolt, bo rdzenie tensor teraz się spocą :E 

Może ktoś tu wkleić i przypiąć plik dlss.dll? Bo techpowerup nadal nie ma.

nvngx_dlss.dll z CP2077 po  update?

mam wersje 310.1.0.0

ale to ma 42,5 MB

a temeperatury  zgodne z fizyką,  ktoś mi  tu  pisał, że będzie lepiej z nowszymi technologiami

ale może w 6090 ;)

coś czuję, że do  zwodowania, za 8k w wakacje kupię

Edytowane przez bofff
Opublikowano
7 minut temu, mortir napisał(a):

Jedyna sensowna gamingowa premiera w latach 2024 i 2025 to bedzie Switch 2. 

Mnie to zastanawia jak w takim gwarze rozmow nagle wchodzi jakis random  nowym kontem i wciska swoje zdanie na sile :lol2: Wysypl nowych kont to dzis jest po prostu jakis kosmos :D