Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam taki apel do osób piszących, że 5090 to elektrośmieć, że tylko idiota to kupi, bo mądry to za to pojedzie na wycieczkę i do osób piszących o "giereczkach dla dzeci".

Może zmieńcie forum albo załóżcie sobie wątek do gadania o wykorzystaniu kart graficznych do pracy, OK?

Ja rozumiem, że to jak Kurtas traktuje graczy to przegięcie pały. Ja rozumiem, że współczesna branża gier zasypuje nas chłamem, dla którego wydatek choćby 1000zł na kompa do gier jest dyskusyjny.

Ale żebym chciał wejść na forum tuningu i wypisywać, że ktoś jest debil bo dał 20000zł za spojler i felgi i pewnie tylko do szpanowania pod blokiem - to by musiało mnie ostro pogrzać.

PS. Jak ktoś chce high-endowego VR i ma kasę to +1 do wyśmiewanej opinii usera sprzed kilku podstron - "5090 to mus". Nawet jak da tylko +20%. 

Ktoś kto wywalił 20000 na domowy symulator, kupiłby 5090 nawet jakby była 10% szybsza od 4090. Nawet za 4000$. I co? I jajco. Guzik innym do tego.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Karister napisał(a):

No znam na przykład siebie. Mam ochotę na opalanie, idę nad wodę, a jak mam ochotę na grę, gram. Czemu miałbym być w tej kwestii niewolnikiem pogody?

Ty, ale to brzmi dobrze

5090 Weather Slave Edition 

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

Bo każda aktywność ma sprawiać przyjemność a to raczej nie będzie.

A niby dlaczego? Docelowo rozważam Hiszpanię subtropikalną, gdzie za dnia temperatura rzadko kiedy spada poniżej 20 stopni. Tam nigdy nie będzie można pograć? Wiesz, że jest coś takiego jak klimatyzacja i naprawdę nie jest to coś nieosiągalnego, nawet dla Kowalskiego? Zwykły split to nie jest żaden szał, a wystarczy.

Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Mam taki apel do osób piszących, że 5090 to elektrośmieć, że tylko idiota to kupi, bo mądry to za to pojedzie na wycieczkę i do osób piszących o "giereczkach dla dzeci".

Może zmieńcie forum albo załóżcie sobie wątek do gadania o wykorzystaniu kart graficznych do pracy, OK?

Ja rozumiem, że to jak Kurtas traktuje graczy to przegięcie pały. Ja rozumiem, że współczesna branża gier zasypuje nas chłamem, dla którego wydatek choćby 1000zł na kompa do gier jest dyskusyjny.

Ale żebym chciał wejść na forum tuningu i wypisywać, że ktoś jest debil bo dał 20000zł za spojler i felgi i pewnie tylko do szpanowania pod blokiem - to by musiało mnie ostro pogrzać.

PS. Jak ktoś chce high-endowego VR i ma kasę to +1 do wyśmiewanej opinii usera sprzed kilku podstron - "5090 to mus". Nawet jak da tylko +20%. 

Ktoś kto wywalił 20000 na domowy symulator, kupiłby 5090 nawet jakby była 10% szybsza od 4090. Nawet za 4000$. I co? I jajco. Guzik innym do tego.

jaki masz heaadset do VT?

Opublikowano
1 minutę temu, Karister napisał(a):

A niby dlaczego? Docelowo rozważam Hiszpanię subtropikalną, gdzie za dnia temperatura rzadko kiedy spada poniżej 20 stopni. Tam nigdy nie będzie można pograć? Wiesz, że jest coś takiego jak klimatyzacja i naprawdę nie jest to coś nieosiągalnego, nawet dla Kowalskiego? Zwykły split to nie jest żaden szał, a wystarczy.

Mówiłem że chodzi mi o Polskę. Tu pogoda jest inna i trzeba to wykorzystać póki się da. Pograć można później.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, bofff napisał(a):

aki masz heaadset do VT?

Nie pisałem o sobie. Jakbym mógł, to bym miał Somnium VR 1, do którego te +20% 5090 się bardzo, bardzo przyda. A jest nadzieja, że to +35-40%. To już naprawdę wybawienie, bo na 4090 na tych najbardziej zaawansowanych headsetach, naprawdę mocno brakuje mocy w niektórych grach. W sensie, że jak masz wysoką rozdzielczość, to chciałbyś ją wykorzystać. Przydałoby się ze 200% wydajności 4090tki. Oczywiście nie każdy potrzebuje HMD z 4K na oko (czyli razem 3x 4K do wyrenderowania + 50% bo 90fps zamiast 60) i na 4070S też się da. Ale żeby pisać, że zakup 5090 do gier jest bez sensu to trzeba nie mieć zielonego pojęcia o VR, albo myśleć, że od HTC Vive i Indexa, nic się nie zmieniło w kwestii rozdzielczości i wymagań w VR (szczególnie w MS FS 2020 i 2024 i grach na Unreal Engine z modem UEVR)

Z tego punktu widzenia ja się bardzo cieszę, jeśli jest te +35% w VR. Lepsze to dużo od scenariusza, gdzie 5090 okazuje się być dwuukładówką i  w VR wypada gorzej od 4090, a o to się bałem jeszcze nie tak dawno. Monolityczny chip to i tak dobra wiadomość. Nie dla mnie osobiście, ale dla rozwoju i popularyzacji VR, każdy postęp w wydajności GPU pomaga.

4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Yyyy, ale to ja napisałem. A ja kupuje 5090 do gierek. Ale spoko. Losowa przypierdolka zawsze jest na propsie 😎

Giereczki dla dziecy słyszę zawsze od osób, które granie uważają za hobby gorsze i godne wstydu. 

Nie zrozumiałem tonu Twojego posta, sorry.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Mówiłem że chodzi mi o Polskę. Tu pogoda jest inna i trzeba to wykorzystać póki się da. Pograć można później.

To jest kwestia indywidualna. Nie każdy lubi pocenie się na słońcu do oporu. Ja preferuję zdrowy balans i nie czuję jakiejś wielkiej straty, że kilka słonecznych dni spędzę przy kompie. Będą kolejne. IMO lepiej jest już pojechać w grudniu/styczniu w ciepłe kraje. O wiele lepszy komfort psychiczny taka przerwa od szarugi niż "ładowanie baterii słonecznych" na zapas.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Karister napisał(a):

No znam na przykład siebie. Mam ochotę na opalanie, idę nad wodę, a jak mam ochotę na grę, gram. Czemu miałbym być w tej kwestii niewolnikiem pogody?

Przy 35 stopniach to się właśnie siedzi w domu, osobiście zdycham przy takiej temperaturze. Robię UV, ograniczam FPS i gram, ale jakbym miał mieć 5090 to bym musiał klimatyzację włączać na 12h dziennie żeby wytrzymać xD 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Przy 650 RPM dalej ponad 85C. Słabo.

Taką temperaturę miałem z 7800X3D + RTX 4090, z 9800X3D znacznie mniej, a RTX 5090 po UV będzie pobierał tyle samo prądu co RTX 4090 stock.

W przypadku modeli niereferencyjnych, będzie znacznie lepiej.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Przy 35 stopniach to się właśnie siedzi w domu, osobiście zdycham przy takiej temperaturze. Robię UV, ograniczam FPS i gram, ale jakbym miał mieć 5090 to bym musiał klimatyzację włączać na 12h dziennie żeby wytrzymać xD 

35 stopni? Ja pierdzielę... Ciepluchy to najgorsze istoty pod słońcem. Jak widzę takiego to go kijem wytykam :lol2:
Przy 35 stopniach to jajca można smażyć na kamieniu, a jak ktoś lubi taką temperaturę to musi być jakiś lewy.

Co do grania w upały to nie przychodziło mi nigdy do głowy gdy tylko miałem taką ochotę żeby sobie tego odmawiać.
W dzisiejszych czasach podstawowy model klimatyzacji ściennej można mieć do 2,5 tysiąca z montażem. Jakieś mniej znane chinole nawet taniej.
Także jak ktoś wydaje 15k PLN na kartę graficzną to co to jest dla niego dorzucić jeszcze 2,5 do klimy :E

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor

Ja u siebie mam skrecone wentyle na 650rpm wlasnie. 2xAiO. Jedno na CPU 9800X3D, drugie na GPU 4090. Przy ciągłym obciążeniu ~380-400W w 4K na GPU nie dochodzi do 60C, 1100rpm max. Na CPU w 4K nie dobija do 50C, a przy kompilacji shaderow lekko ponad 60C na CPU. Zadnego UV - out of the box. Jest cicho i chlodno. Grzalka 5090FE nie dla mnie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
8 minut temu, Element Wojny napisał(a):

W innych krajach pogoda na ogol tez jest inna. Co to w ogole za argument???

:boink:

Dobra ja mam ciekawsze zajęcia jak jest taka temperatura inni nie i tyle.

3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Recki AiB za 30 minut? 

27.

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, sideband napisał(a):

Nie żebym oglądał takie rzeczy, ale to jest śmiechowy moment :E

Jest pobór prądu :D

Ogólnie chyba NV dotarła do ściany gdzie wydajność sie nie skaluje z ilością jednostek. Już w przypadku 4080 vs 4090 różnica była ponad 65% w czystej specyfikacji, gdzie realnie w grach dało to 35% różnicy. Dlatego tak ciekaw jestem 5080 bo połowa chipu może skalować się zupełnie inaczej .