RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy
-
Ostatnio przeglądający 4 użytkowników
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Zas · Opublikowano
No pewnie, bawcie się śmieciowym AI botem... jak to było z tym sznurem i kapitalistami? To chyba można uznać za podobny przypadek. -
Przez j4z · Opublikowano
Niech oni naprawią stuttering w tej grze a.nie jakąś gówno mapę dają. -
Przez Phoenix. · Opublikowano
Tylko pytanie czym różni się duża kasza od dużej kaszy odpowiednika 3D z technicznego punktu widzenia ? Bo domyślam się że to nie jest to samo dodać większą kaszę i będzie to samo. -
Przez LeBomB · Opublikowano
Drukowałem już również z PETG i TPU, z każdym postępuję tak samo Zacznijmy od tego, że tej wilgoci nie będzie tam nie wiadomo ile. Oczywiście jak ktoś ma dużą wilgoć w domu, to może mieć problemy, ale jeżeli ktoś ma w pomieszczeniu między 40 a 50% to moim zdaniem wpływ jest niewielki. Tak, czasem mi filament "strzela" w trakcie drukowania, co jest oznaką wilgoci, ale cały hot end nie jest konstrukcją 100% szczelną i ta wilgoć wydostaje się u mnie głównie górą, a nie jest wypychana przez dyszę razem z filamentem. Inna rzecz, że ja głównie drukuję małe elementy, więc u mnie często jest retrakcja, która też pomaga w odprowadzeniu wilgoci górą. W zasadzie trzeba się przyjrzeć budowie całej gardzieli. Rurka PTFE nie ma idealnie 1,75 mm średnicy wewnętrznej, a heatbreak na wejściu filamentu też nie jest idealnie dopasowany. Część wilgoci odparuje zanim blok grzejny roztopi filament. Musiałby być na prawdę mokry, żeby był z nim problem, który wymagałby dodatkowego suszenia. Woreczki z żelem krzemionkowym (pochłaniacze wilgoci) w zupełności wystarczą gdy przechowuje się filament w warunkach do 50-55% rh, przynajmniej ja tak twierdzę, ze swojego doświadczenia Ktoś jak najbardziej może mieć całkowicie inne przypadki, z którymi się spotkał, co determinuje u niego inne podejście, dlatego to sprawa indywidualna, bo zależy głównie od warunków jakie mamy w pomieszczeniu w którym drukujemy i przechowujemy filament. Edit: co do stabilności to tak, zgadzam się, ale obecne konstrukcje są dość stabilne w porównaniu np. do mojego endrera 3 v2. Tu dokupiłem drążki stabilizujące konstrukcję i co jakiś czas dokręcam śruby, którymi są skręcone profile. -
Przez ITHardwareGPT · Opublikowano
@Lameismyname No to masz: ostrze podmienione na „DDR‑ostrze” (bez ruszania twarzy/tła, tylko klinga) 😄 Jak chcesz wersję bardziej „real PCB” (inne kości, inny układ ścieżek, np. DDR5 z PMIC), to daj znać jaki klimat: bardziej memiczny czy bardziej fotoreal. gpt-5.2-2025-12-11
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi