Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Nie no ja licze że PNY da karte w okolicach 3800zl, ta firma jest solidna. 

PNY, Zotac, Palit, Inno, może jakiś Ventus, to mogą być w miarę sensownie wycenione karty. 

Ale wszystkie inne modele Asusy, Gamingi X itd. to będzie kosmos. 

Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

A przecież te karty miały zostać dobrze wycenione, prawda? 

900$ różnicy między FE a AiB to jest mało śmieszny żart. Mimo wszytko, tam zmiany chłodzenia w materiale dochodzą może do różnicy 50-75$, niech będzie że razem z R&D AiB poświęci 200$, bo dane chłodzenie sprzeda w prawie każdym segmencie, a niektóre modele to kopia 4xxx. Reszta to marża AiB :) Tak jak poprzednie serie były 200-300$ droższe od MSRP tutaj mamy 600-900$. 

Opublikowano
Teraz, TheMr. napisał(a):

900$ różnicy między FE a AiB to jest mało śmieszny żart. Mimo wszytko, tam zmiany chłodzenia w materiale dochodzą może do różnicy 50-75$, niech będzie że razem z R&D AiB poświęci 200$, bo dane chłodzenie sprzeda w prawie każdym segmencie, a niektóre modele to kopia 4xxx. Reszta to marża AiB :) Tak jak poprzednie serie były 200-300$ droższe od MSRP tutaj mamy 600-900$. 

Zgadzam się. Pal licho kulturę pracy i temperatury, można dopłacić do lepszego modelu ale nie 40-50% extra, to jest chore :D

Opublikowano
Godzinę temu, STALKER napisał(a):

No Pany dajcie jakies dyski 2tb z zapisem cmr jeden kolega zapodał macie cos lepszego toshiba WD?

Tu się dyskutuje o serii 5000, rowerach i młodzieży, a nie wyskakujesz jak filip z konopii z jakimś tematem z czapy.

Idż do odpowiedniego działu i nie jęcz.

4 godziny temu, lysyn napisał(a):

Ja kupię tylko nie wiem jakiej firmy i jaki model. Teraz myślę o MSI ale jej nie ma w X-kom.

Nie kupisz

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

No kto normalny kupi Ci 5080 bieda edyszon za +90% do MSRP? 

Cały ten Astral, czy to 80 czy 90 to jest jakaś kpina i dywanie frajerów, no sorry ale tego się opisać inaczej nie da.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie ma to jak wyzywać innych od dzbanów, bo sobie kupią kartę graficzną droższą niż reszta. 

Rozumiem, że jak dopłacasz do Bugatti, willi z 2 basenami, roweru za 40k i tak dalej to też jesteś dzbanem, bo przecież można taniej.

Jest roznica miedzy doplacaniem do Bugatti, a przeplacaniem za Astrala kiedy to konkurecja tansza w postaci Suprima ma lepsze chlodzenie ;) Nikt nikomu nie wytyka, ze kupuja cos drozszego tylko jedzie po asusie za guano praktyki ;)

Nie da sie racjonalnie wytlumaczyc tak duzej doplaty wzgledem reszty i to przy gorszym chlodzeniu jak konkurencja.

Zwykly skok na kase jak to u asusa bywa.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie ma to jak wyzywać innych od dzbanów, bo sobie kupią kartę graficzną droższą niż reszta. 

Rozumiem, że jak dopłacasz do Bugatti, willi z 2 basenami, roweru za 40k i tak dalej to też jesteś dzbanem, bo przecież można taniej.

Pipus, chcesz kupuj, Twoja kasa nie moja - ale nie dziw się, że ludzie zwyczajnie mają będę z tego jak się dajecie wykorzystywać. Porównujesz bugatti do 5090? Ty masz większy odlot niż myślałem wczoraj.

Jeszcze mi powiedz ze tower za 5k i 40k rozni się tylko cena - co Ty bredzisz? Żeby z a tym astralem stała wydajność, super niskie temperatury, kultura pracy itd, ale nie, tam jest +200g miedzi, ekstra wentylator czy dwa i 800 dolarów premium narzucone. Tobie jakby asus dal rtx z chłodzeniem z pazdzierzu to byś szukał jak go wielbić.

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Zabieram się za oglądanie, Jestem w 5 minucie i...  czemu oni testują monitorem 240Hz :(

Jak dawać technologii szansę, to powinno być 120>480 na monitorze 480. Po pierwsze artefaktów będzie sporo mniej, a po drugie obraz w ruchu z natury wyświetlania w trybie sample and hold, w 240Hz po prostu za dużo będzie ukrywał. na OLEDzie 480Hz wszelkie wady obrazu widać będzie lepiej. 

Szkoda, oni testowali już monitory 480Hz i liczyłem, że zrobią to porządnie. 

W takim razie trzeba czekać na kogoś z Blurbusters na porządne testy.

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To działa tak samo jak kpinki z kupujących tańszy sprzęt przez tych, którzy kupują te "bugatti" pcmr.

Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

Zabieram się za oglądanie, Jestem w 5 minucie i...  czemu oni testują monitorem 240Hz :(

Jak dawać technologii szansę, to powinno być 120>480 na monitorze 480. Po pierwsze artefaktów będzie sporo mniej, a po drugie obraz w ruchu z natury wyświetlania w trybie sample and hold, w 240Hz po prostu za dużo będzie ukrywał. na OLEDzie 480Hz wszelkie wady obrazu widać będzie lepiej. 

a ile osób ma monitory 480hz żeby chcieć taki test oglądać? :P

• Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Jest roznica miedzy doplacaniem do Bugatti, a przeplacaniem za Astrala kiedy to konkurecja tansza w postaci Suprima ma lepsze chlodzenie ;) Nikt nikomu nie wytyka, ze kupuja cos drozszego tylko jedzie po asusie za guano praktyki ;)

Nie da sie racjonalnie wytlumaczyc tak duzej doplaty wzgledem reszty i to przy gorszym chlodzeniu jak konkurencja.

Zwykly skok na kase jak to u asusa bywa.

Ot to to, co stoi za tą cena poza nalepka? To nie jest +10%, tylko zwykle rypanie ludzi. Już pomijając to, jak karta jest źle wyceniona, bo ona nie zastępuje 4090, tylko to wyzszy tier szybszy o te 20%. 

5080 jeszcze jakoś się obronić powinna, ta sama cena(no prawie) 10-15% więcej wydajności - słaby progres względem wcześniejszych modeli, ale no jest. 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Element Wojny napisał(a):

@muszka

Cyber na premierę w 2025r ?! 

P2wz.gif

Połatany i taniej z dodatkami...

6 minut temu, VRman napisał(a):

Czekaj na podsumowanie.

Lipna okazja dla większości co nie planują nowych monitorów...

Nie wspominając o graczach online...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No i sam sobie odpowiedziałeś. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Umpero napisał(a):

Tu się dyskutuje o serii 5000, rowerach i młodzieży, a nie wyskakujesz jak filip z konopii z jakimś tematem z czapy.

Idż do odpowiedniego działu i nie jęcz.

Nie kupisz

Dlaczego mam nie kupić 5090?

Edytowane przez lysyn
Opublikowano

nie zapominajcie żę nie tylko CUDA się liczy. GPU ma dużo więcej jednostek. 

Jedynie w czym 5080 może KIEDYŚ zdominować 4090 - to będzie te MegaGeometry gdyż nowe rdzenie RT mają boosta dla tych obliczeń. 

5080 będzie taką faktyczną 4080 TI której brakowało teraz. 

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Reasumując. Kupując Astrala jesteś dzbanem. Kupując 5090 jesteś dzbanem. Kupując 5080 jesteś dzbanem.

A, sprzedając 4090 aktualnie jesteś dzbanem. 

zgadza się

Opublikowano
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Reasumując. Kupując Astrala jesteś dzbanem. Kupując 5090 jesteś dzbanem. Kupując 5080 jesteś dzbanem.

A, sprzedając 4090 aktualnie jesteś dzbanem. 

Chyba najmądrzejszy Twój post w historii, tutaj. Zgoda w 100%.

• Thanks 2
  • Haha 3
Opublikowano
10 minut temu, Gret napisał(a):

a ile osób ma monitory 480hz żeby chcieć taki test oglądać? :P

Pytanie nie powinno brzmieć ile ma, a ile mieć będzie. ;)

Właśnie dlatego bardzo się ekscytuję tym MFG. Nie jako technologią do grania z PT w 20fps. Nie nawet do grania w 60fps>240fps. To już jasne, że obraz będzie siać artefaktami.

Dla mnie osobiście MFG liczy się z tylko dwóch powodów:

- pozwoli (być może, oby) na użycie nowej metody walki z rozmyciem w ruchu wynikającym z tzw. "image persistence". Do tej pory aby uzyskać choćby przyzwoitą ostrość, potrzebowałeś BFI albo wyłączania podświetlenia LCD na większą część czasu trwania klatki. Niestety to obniża jasność

- być może to pomoże w końcu spopularyzować wśród graczy ekrany, które potrafią wyświetlić ostry obraz w szybkim ruchu. Do tej pory BFI i podobne nie były popularne, bo ludzie nie chcą tak bolesnego kompromisu w jasności. Odpada HDR a na większośći monitorów także G-sync. Na pozostałych g-sync w tym trybie też zazwyczaj nie działa idealnie, a do tego implementacja tych trybów zazwyczaj jest spartolona, bo firma robiąca monitory nie uznała tego parametru obrazu jako istotny według kupujących. 

https://blurbusters.com/massive-upgrade-with-120-vs-480-hz-oled-much-more-visible-than-60-vs-120-hz-even-for-office/

Ten GIF z google maps w artykule jest przy średnim ruchu. Rozmycie jest 2-4x większe przy szybszym, więc i zalety 480Hz będą większe. 

15 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Czekaj na podsumowanie.

Lipna okazja dla większości co nie planują nowych monitorów...

Nie wspominając o graczach online...

Bez minimum OLEDa 240Hz albo LCD 500Hz, to nawet bym nie marnował czasu na oglądanie materiałów o MFG.

Do gier online też nie bardzo, jeśli taki Valorant spokojnie trzyma 500fps bez FG.

Do podsumowania jeszcze nie dojechałem, jestem w połowie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Pytanie nie powinno brzmieć ile ma, a ile mieć będzie. ;)

Przez najbliższe powiedzmy dwa lata(tyle ile obecna generacja GPU)? Realnie jakiś ułamek procenta graczy. Kompletnie nieistotny statystycznie dla nikogo, nie licząc ich samych. Patrzysz przez pryzmat totalnie oderwanego od rzeczywistości entuzjasty. Sam test jak zrobili - ok. W czasie kiedy tego Oleda 480hz będzie miało chociaż 10% graczy to już pewnie będzie RTX 7090 i MFG 3.0 lub inne cuda, wtedy przetestują z tym, co będzie.

Edytowane przez Imm
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Bez MFG czeka nas era gier z PT/RT/UE5.x. 

Czyli 30-60fps.

Monitory 480Hz się nie spopularyzują, jeśli w niczym się tego nie da wykorzystać.

MFG może być tym dla nich czym wsteczna kompatybilność w pierwszym miesiącu życia PS5.

Tymczasem dla fabryki, zrobienie monitora OLED 480Hz zamiast 120Hz to nie jest duża różnica. Najprawdopodobniej może wręcz być bardzo mała, jeśli powiększy się wolumen, gdzie stosunek kosztów R&D, opracowania firmware'u i kalibracji do ceny jednostkowej, się mocno poprawi.

Nawet osoby, które jeszcze nie wiedzą, że 480Hz potrafi dać coś konkretnego ponad 240 skorzytają, jeśli "gamingową modą" staną się monitory 480-1000Hz. Wtedy te osoby kupujące OLEDa 240Hz zapłacą mniej, bo już nie będzie "premium" za "gamingowość". 

Spójrz na LCD TN 540Hz. 1080p. Zrobienie tego monitora to przy większym wolumenie pewnie ze 50-100$, a kosztuje $1000+. Bo jest gejmingowy i esportowy. I pewnie bo ma jakieś RGB w podstawce, co z jakiegoś powodu lubi podbijać cenę o +100% w obecnych czasach. ;)

To po prostu może być korzystna dla wszystkich technologia, pod warunkiem, że jakość spełni pewne minimum

Edytowane przez VRman