Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Panowie kolegowie, po głowie mi chodzi zmiana RTX 5070ti na 9070XT.
Chwilowo głośno myślę... wstępnie Sapphire Pulse/Pure/Nitro+ chociaż znając siebie, znajdę jakąś "cebulę" i skończę z czymś innym co planowałem ;) 

Zobacz w tym niemieckim sklepie, ostanio w fajnej cenie mieli aourusa. 

Screenshot_20260507_194220_Pepper.jpg

Opublikowano
Teraz, Hard Reset napisał(a):

Zobacz w tym niemieckim sklepie, ostanio w fajnej cenie mieli aourusa. 

W ogólnym rozrachunku cena fajna, jednak mi się nie chce tak bawić dlatego zawsze omijam te oferty z DE przez pośrednika.
Głupi przykład - mój OLED jest już 3-4 tygodnie na serwisie bo matryca miała wadę fabryczną. Nie chcę sobie wyobrażać co by było gdybym kupił monitor z DE przez pośrednika ;) 

Bardziej chodzi mi o ideę zmiany 5070ti na 9070XT. 

Opublikowano

Idea sama w sobie raczej bez większego sensu, chyba że chcesz odzyskać część pieniędzy za RTXa, sprzedając go drożej niż kwota za którą kupisz Radka. Druga opcja to po prostu Twoje widzimisię, chęć sprawdzenia po prostu tej karty ale to już raczej tylko Twojej indywidualnej ocenie musi podlegać. ;)

Opublikowano

@freshcie Idea niby bez sensu wstępnie myśląc jednak finansowo wraca część budżetu RTX i w podstawowych cenach RX są ciekawe modele np. z większymi wentylatorami i bardziej kulturalnym chłodzeniem.
Myślałem o zmianie 5070ti na bardziej wypasiony model ale znowu te są bezsensownie drogie.

Opublikowano

Ja przykładowo nie wyobrażam sobie zejść niżej z wydajnością ale rozumiem Twój tok rozumowania :red: Faktycznie w 9070XT kuszące jest to, że nie trzeba dopłacać 1000 zł żeby dostać lepszy model. Często można trafić na promki fajnych wersji, Pulse od Sapphire wypada ponoć bardzo dobrze i nie ma sensu pchać się w wyższe modele jak np. Nitro. Ja sam rozważałem zmianę 4070 Ti na 9070XT lub RTX 5070Ti, może nawet 5080, ale gram w 2K i nie wiem czy jest sens do tej rozdziałki bo przyrost mocy nie jest jakiś kosmiczny. 

Opublikowano

@Lameismyname pulse/pure, hellhound, nie ma sensu przepłacać za droższe modele. Sam mam pure i jestem zadowolony :) Tylko w razie co pure to nie jest do końca pulse 1:1 tyle że biały, pulse ma domyślny PL 304W a pure 317.

Jak trafisz w fajnej cenie nitro to jak na najbardziej, wtyczki "nvidiowej" i tak się nie boisz, a karta bardzo ładna (jeśli ma to dla Ciebie znaczenie).

Opublikowano
8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Panowie kolegowie, po głowie mi chodzi zmiana RTX 5070ti na 9070XT.
Chwilowo głośno myślę... wstępnie Sapphire Pulse/Pure/Nitro+ chociaż znając siebie, znajdę jakąś "cebulę" i skończę z czymś innym co planowałem ;) 

A co miałoby ci to dać? No chyba, że chcesz się srogo porobić za fundusze uzyskane z wymiany na tańszy model, to jak najbardziej dawaj. Aha nie atakuj najwyższych modeli, bo ten dodatkowy PL to ci tak średnio potrzebny a jak będziesz chciał pobenchować to na OCN znajdziesz skrypt, który ściąga limity z RDNA. 
Od siebie mogę polecić Steel legend przeszło mi przez łapy 2 sztuki i każda jedna miała lepsze tempy i kulturę pracy niż w recenzjach. 

Opublikowano
56 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Art385 Czasem czlowiek ma ochote sprobowac czegos innego.

Aha no to atakuj tylko tak jak mówiłem nie ma sensu atakować tych najdroższych. Szkoda kasy, bo średnia półeczka i ich chłodzenia ogarniają rdna4 z palcem w pupu. No ale ponownie jak chcesz to możesz atakować

Opublikowano
7 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Nie lepiej od razu pójść w 5090?

Jak trafiały się sklepowe strzały na podstawowe modele za 8-9k to przez myśl mi przeszło czy nie wziąć ale jednak to dla mnie overkill do 1440p, a dzisiejsze ceny to nieśmieszny żart.
Za 5080 coś ponad czwórkę może bym i dał ale teraz minimum 5k, trochę przesada, gdzie ja za 5070ti dałem 3,5k.

7 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Na dniach będę się pozbywał Gigabyte Gaming 9070 XT. Tylko ostrzegam, że na Gigabjcie trzeba sobie ustawić własną krzywą wentylatorów. 

Nawet w Gamingu jest fabryczna suszareczka? Myślałem, że bardziej w Windforce/Eagle.

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Nawet w Gamingu jest fabryczna suszareczka? Myślałem, że bardziej w Windforce/Eagle.

I tak i nie. W 3D Marku/Furmarku jest spoko, ale jak niedawno grałem w Space Marine 2 to suszarka się pojawiała. 

Inna sprawa, że to było na sterownikach 23.3.1, które mi się notorycznie wywalały, więc to może być ich wina. 

Więc piszę tak profilaktycznie.