Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Reasumując, różnice sa, ale kiedy wezmiemy pod uwage OC obu kartu sa juz zdecydowanie mniejsze. A test zwodowanego 5080 chętnie bym przeczytał na ITH szczegolnie w wersji porównawczej stock + stock chłodzenie vs max OC na wodzie.

To generalnie mocno niszowy temat, a ja nawet nie mam możliwości technicznych, żeby taki test zrobić.

Opublikowano
11 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Zmotywował mnie wasz offtop z oc 5080 i pękło u mnie 8tys. pkt. w nomadzie %-).

https://www.3dmark.com/sn/14411953

Patrząc na cenę tych dwóch kart i tylko 21.2 % niższy wynik od wyniku np  @tomcug to nie ma czego się RX9070XT wstydzić ;) 

9070XT to tam ma niezle wyniki na vulcanie w Nomadzie, 3745Mhz na cieklym azocie :D 9800pkt :D spora konkurencja jest w top100

Opublikowano
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

9070XT to tam ma niezle wyniki na vulcanie w Nomadzie, 3745Mhz na cieklym azocie :D 9800pkt :D spora konkurencja jest w top100

Widziałem, nieźle się chłopaki tam bawią.;D  Chyba na zwykłym chłodzeniu nie ma szans wbić się do pierwszej setki. 

Opublikowano

Ma ktoś tutaj 9070xt z 3x8pin podłączony dwoma kablami? Jakieś problemy ? Myślę w końcu się przenieść na Radka bo ceny trochę poszły w dół i mam na oku dwa modele. Reaper i Prime OC gdzie ten drugi ma 3x8pin. Reaper dlatego że jest najtańszy obecnie £560 a Asus 20 więcej ale nie wiem jak to będzie z zasilaniem. Zasilacz wiem że są radę ale wiem czy na daisy chain będzie ok.

Opublikowano
8 minut temu, Dominix napisał(a):

Ma ktoś tutaj 9070xt z 3x8pin podłączony dwoma kablami? Jakieś problemy ? Myślę w końcu się przenieść na Radka bo ceny trochę poszły w dół i mam na oku dwa modele. Reaper i Prime OC gdzie ten drugi ma 3x8pin. Reaper dlatego że jest najtańszy obecnie £560 a Asus 20 więcej ale nie wiem jak to będzie z zasilaniem. Zasilacz wiem że są radę ale wiem czy na daisy chain będzie ok.

Ja mam MSI A850G 850 i Gigabyte RX 9070 XT. Kable z zasilacza 2x8PIN i każdy ma 2x8PIN na wyjściu, więc wpiąłem jeden normalnie, a z drugiego złodziejkę. Ogólnie zwykłe 8PIN to jest 150W, a przy dobrych kablach nawet 300W. Takie podpięcie z 2x8PIN na 3x8PIN to bajka z zapasem. Nie ma czego się obawiać ;)

Opublikowano
17 godzin temu, Pawcio napisał(a):

Podobno rdna 3.5 nie dostanie wsparcia dla fsr 4.1

źródło

Wygląda to na kolejny kop w torbę Valve. Steam machine ma być na RDNA 3.5 o ile się nie mylę. I nie widzę technicznego powodu, aby RDNA 3 dostało, a 3.5 już nie.

Opublikowano (edytowane)

Widzę, że macie wsparcie od MS :) https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_microsoft_advanced_shader_delivery_forza_horizon_6_szybsze_ladowanie-51693.html

EDIT: czy to znaczy, że ustrojstwo działa tylko, gdy jest internet podłączony do komputera ? 

"Advanced Shader Delivery wykorzystuje nowy standardowy format State Object Database (SODB) do pakowania danych shaderów z gier. Zespół zajmujący się bibliotekami DirectX oddzielił kompilator shaderów od sterownika graficznego i połączył dane z gry w SODB z kompilatorem w chmurze, tworząc Precompiled Shader Database (PSDB). Prekompilowana baza jest dystrybuowana wraz z grą, uzupełniając lokalną pamięć podręczną shaderów. Według ostatnich udostępnionych informacji przez Microsoft, Advanced Shader Delivery zostało już zintegrowane z aplikacją Xbox PC i jest dostępne dla wszystkich użytkowników, bez konieczności zapisywania się do beta-testów w ramach programu Xbox Insider"

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

No to wypowiedz, którą zalinkowałem nie ma sensu. Tam pisze o chmurze, a Ty piszesz, że nie trzeba chmury :hmm:

Edit: jakiś  miesiąc wstecz internet umarł i zero forum itd. No to se pykne w coś z dysku. Włączyłem Borderlandsa2 i kupa. Nie mogę zagrać, bo nie ma połączenia z internetem !

Wiesiek3 rozwiązał sprawę :lol2:

Edytowane przez leven
Opublikowano
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ja mam MSI A850G 850 i Gigabyte RX 9070 XT. Kable z zasilacza 2x8PIN i każdy ma 2x8PIN na wyjściu, więc wpiąłem jeden normalnie, a z drugiego złodziejkę. Ogólnie zwykłe 8PIN to jest 150W, a przy dobrych kablach nawet 300W. Takie podpięcie z 2x8PIN na 3x8PIN to bajka z zapasem. Nie ma czego się obawiać ;)

To git, we wtorek sprawdzę jak karta przyjdzie. 

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Dominix napisał(a):

To git, we wtorek sprawdzę jak karta przyjdzie. 

Paradoks jest taki, że wtyczki 12V-2x6 zniosą mniej niż jest deklarowane, znowu PCI-E 8 PIN zniosą więcej niż jest deklarowane.
Są modele 9070 XT, które fabrycznie mają "tylko" 2x8PIN, tak więc z palcem w wiadomej części ciała to sobie da radę.

Opublikowano

Czekalem az cena zejdzie ponizej 600funtow, sprzedalem 2080ti za 240, dorzucam te 340 i mam dosc spory wzrost i z obecna platforma juz moge sobie na luzie poczekac na am6 Obecne 3080Ti mam od kumpla wiec tak czy siak bym zrobil upgrade.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Dominix napisał(a):

Czekalem az cena zejdzie ponizej 600funtow, sprzedalem 2080ti za 240, dorzucam te 340 i mam dosc spory wzrost i z obecna platforma juz moge sobie na luzie poczekac na am6 Obecne 3080Ti mam od kumpla wiec tak czy siak bym zrobil upgrade.

No ale to Ventus. Będzie Ci się jeszcze jakiś czas śnił po nocach. Kupiłeś już konkretny model tego RX? Moim faworytem byłby Sapphire Pulse, jednak na szczęście wszystkie 9070XT oprócz ACERa są na przyzwoitym poziomie i jeżeli kupujesz w dobrej cenie, to nie ma złego wyboru.

Opublikowano

no jak wczesniej pisalem, na oku mialem dwa, reaper i prime oc, wybralem tego asusa. pulse to dodatkowe 50, nie widze sensu tyle doplacac. Ten ventus mi sie nie bedzie snil bo jest glosny, poprzedniego 2080ti FE mialem z krakenm x62 wiec byl chlodny (50-55C pod obciazeniem) i cichy, wiec zadna inna sie do tego nie zblizy ;)

• Like 2