Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Mogę powiedzieć, że w takim Squad na UE5 różnica między stock, a UV + podkręcony VRAM jest mocno odczuwalna nie tyle w FPS, a w płynności i szybszej reakcji.

:hihot: no no 

W tej bajce pewnie tez byly smoki ale fizyki nie oszukasz ;) 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Phoenix. napisał(a):

:hihot: no no 

W tej bajce pewnie tez byly smoki ale fizyki nie oszukasz ;) 

No, ok to doprecyzuje. Nieco podnosi się 1% FPS lows a gra działa płynniej, bo zegary utrzymują się wyżej przez dłuższy czas, a wyższe taktowanie VRAM nieco ogranicza przepustowość pamięci.

Da się odczuć różnicę do tego stopnia, że jak na starszych wersjach restartowało mi adrenalin po zmianie gier, lub stojącym na sucho Windowsie, to po odpaleniu gry od razu wiedziałem, że OC nie jest zaaplikowany.

Jak będę mieć czas to spróbuję wygenerować raport z hwinfo podczas grania na stock i UV i zobaczymy parametry.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

No czyli nadal poruszamy w w kwesti placebo ;) Bo na oko to wiesz, maroko ;)  A jak slysze ze ktos czuje znaczaco wieksza plynnosc 1% przy wysokim fps gdzie nawet tego nie zmierzyl to bardzo powatpiewam w wartosc merytoryczna takiej wypowiedzi. 

• Upvote 3
Opublikowano

W takim Squad sprawa jest bardziej złożona. Różnice o których mówię da się zaobserwować poza akcją. Gra jest słabo zoptymalizowana i ciężka dla CPU, także w środku akcji CPU i tak ogranicza GPU.

Małe różnice nie oznaczają, że nie da się ich odczuć. Kolejną sprawą jest fakt, że tak na prawdę więcej wpływa na płynność undetvolt i wyższe, stabilne zegary bardziej niż VRAM. Nie mniej jednak skoro można podnieść VRAM o te 200 MHz nie mając problemów, czemu nie? Cały overlock polega na wyciąganiu ze sprzętu maxa, przy uzyskaniu stabilności, więc nie rozumiem czemu tego ludziom odmawiać za każdym razem, gdy ktoś o tym wspomni. Taki sport jak mniemam :D.

Co do danych to nie ma się co spierać. Trzeba zebrać i porównać.

Opublikowano
Godzinę temu, Jedi88 napisał(a):

Gra jest słabo zoptymalizowana i ciężka dla CPU, także w środku akcji CPU i tak ogranicza GPU.

To akurat rozumiem bo w to co gram czyli warozone 7800xd ogranicza 5070 ale sam silnik jest mega plynny i wypluwa bardzo wysoki fps. Nie neguje tego twoje oc tylko po prostu wiem ile takie "drobne" oc moze dac na oko, efekt placebo. Druga sprawa, sam mialem po OC karte gdzie w smarku daje rowne 10% roznicy, tylko znowu wracajac do multi majac 200fps, a gra skaluje sie gorzej od smarka to roznice sa znacznie mniejsze niz 10% gdzie mjaac 200 czy 210fps nie jestes w stanie tego odczuc bez licznika, malo tego wpsomniales o 1% low, ty nie podkreciles pocesora a tylko od realnie podnosci ta wartosc do odczuwalnych efektow. 2-3% na gpu jesli podnosci tyle sredni fps to tak samo podniesie 1% low, to sa wartosci nie do odroznienia na oko bez pomiaru. A pomiar w multi wiemy jaki potrafi byc :D 

Opublikowano

Mimo wszystko budujące, że 9070XT potrafi mieć więcej klatek od 5070 Ti w najnowszych tytułach z wymaksowanym RT. W RE: Requiem i Pragmacie to samo zjawisko.
Ciekawi mnie 007 First Light czyli ostatnia gra z bundla Nvidii, co do niedawna była z RTXami w pakiecie.

performance-2560-1440.png

Na tą chwilę PT nie ma, ale zwykły RT jest "wbudowany" w profil ultra?
Nie grałem w to.

Opublikowano
1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Niby tak, ale jakby poskladac calosc do kupy, to 5070TI jest lepszym GPU niz 9070xt, pelniejszym produktem. Tylko ta cena........

Oczywiście. Gdyby podstawowe modele RTX 5070 Ti były na poziomie podstawowych modeli RX 9070 XT pod względem jakości i kultury chłodzeń, a między 9070 XT, a 5070 Ti było ledwie parę stów dopłaty (~max 500zł), to ze względu na ficzery warto byłoby się przechylić w stronę zielonych. Jednak teraz w okolicy 2700zł można co chwilę kupić Gigabyte Gaming ( :P ), ASUSa Prime, ASRocka Challengera czy tam PowerColora Reapera. Ostatnio nawet był ASRock Steel Legend w tej cenie. A 5070 Ti? 4000zł za najtańszego, czyli 1300zł dopłaty i to większość kart zbliżonych kulturą do niesławnego Ventusa. Mam nadzieję, że będzie jakaś poprawa w sezonie wakacyjnym bo póki co lipa.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Ma być w wakacje, ale czy w ogóle odpali się na nie-NV, ciężko stwierdzić.

Jeżeli mam zgadywać, będzie pewnie jak w RE Requiem. Może jakimś cudem i obejściem da się odpalić ale będzie tak zaszumiony obraz, że bez sensu. Ew. zablokują na amen z wejścia. Swoją drogą na jakimś RX próbowałeś odpalać w RE Requiem PT na starszych wersjach?

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Mimo wszystko budujące, że 9070XT potrafi mieć więcej klatek od 5070 Ti w najnowszych tytułach z wymaksowanym RT. W RE: Requiem i Pragmacie to samo zjawisko.
Ciekawi mnie 007 First Light czyli ostatnia gra z bundla Nvidii, co do niedawna była z RTXami w pakiecie.

performance-2560-1440.png

Na tą chwilę PT nie ma, ale zwykły RT jest "wbudowany" w profil ultra?
Nie grałem w to.

Lysy jednak miał rację że 7900xtx to jest kosior

Opublikowano
52 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

ale chyba cześciej w pędzel dostaje od 9070XT jak nie

No nie bardzo, na ogół to 7900 XTX jest górą. Przy lekkim RT są porównywalne, z cięższym RT nieco z przodu 9070 XT, ale niedużo.