Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, sideband napisał(a):

Na h... Ci ten kaktus?

:hihot:

Do zabawy i konfrontacji z i3 12100 i i5 14600K, testy zweryfikują, czy na każdej płaszczyźnie ten procesor jest słaby. 

31 minut temu, Grolshek napisał(a):

Też z ciekawości chciałem sobie kupić na testy coś z niebieskiej strony ale te nasze dwa forumowe smerfy mi to skutecznie obrzydziły.

Cena czyni cuda, dlatego kupiłem, zapewne jeszcze stanieje, bo karton od płyty głównej chyba od premiery leżał na magazynie, bo był dość mocno zakurzony. :E

27 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To juz chociaz 265/285, a nie ten kaszalot :hihot:

Cały budżet pochłonęły pamięci. :hihot:

24 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Kiedy te refresh'e mają być na sklepowych półkach ? 

@Doamdor Cudimm'y mogłeś już wziąć pod Ultre

Mam do dyspozycji jeszcze pamięci 8200 MHz. 

22 minuty temu, sideband napisał(a):

Chciałeś potestować te niesamowicie szybko otwierające się apki i foldery zanim klikniesz myszką :hihot:

Ponoć jest szybciej niż na AMD. :E

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@tomcug czyli to kolejny gimmick 

Jak chcesz 9000+ na RAM, żeby pograć w AIDA64, i masz proc, który to ogarnie, to może do czegoś się ten CUDIMM przyda %-) Ale dla zwykłego zjadacza chleba to przepalanie pieniędzy.

Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Jak chcesz 9000+ na RAM, żeby pograć w AIDA64, i masz proc, który to ogarnie, to może do czegoś się ten CUDIMM przyda %-) Ale dla zwykłego zjadacza chleba to przepalanie pieniędzy.

Te pomiary w AIDA64 akurat dla mnie są gówno warte %-) w dodatku mam chyba tylko jakiegoś triala portable na dysku lol. Może chociaż przy Nova Lake się przydadzą ale to niestety trzeba poczekać ;/ 

Opublikowano
20 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Pewnie bardzo skromnie będzie ale też chciałem sobie coś tam posprawdzać więc wole poczekać.

Ja czekam na Nova Lake bo chetnie bym sie pobawil czyms nowym ale zeby to bylo ciekawe, obecny konfig mam tak wysrubowany, ze bedzie ciekzo to przebic  w grach :D  

Opublikowano

@wallecPonoc na 8000cach to przechodzi w nadswietlną. 

Generalnie ponoc osiągniecie stabilnych 8000 na intelu to kiedys było jak zdobycie ośmiotysięcznika. Gdzie teraz na Arow Lakeu kazdy zdobywa MountEverest, z tym, że specjalnie to wpływu na wydajnosc nie ma. Tam jest ta czestotliwosc uncore istotna i jeszcze druga tez rownie istotna.

Opublikowano

Wysokie nie, nie trzeba robić 8600+

Wystarczą takie normalne 8000c36 lub w ostateczności zwykle 7200, które teraz będzie natywnie.

Na 6000 ze zdjęcia bez porządnego OC to może chodzić w grach jak ryzen 7600.

OP'ie daj później znać jak wrażenia!

Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Tam jest ta czestotliwosc uncore istotna i jeszcze druga tez rownie istotna.

Ten proc ma uposledzone L3 sprzetowo i zadne kalibracje tego nie zmienia, dlatego jest taka bryndza w grach. Juz tu kiedys @AMDK11wrzucal porownanie architektur, mogby ponownie przypomniec w tej kwesti. 

10 minut temu, tomcug napisał(a):

D2D, uncore, NGU, wszystko lecisz w górę i wzrosty są. Na RAM kluczowe jest zoptymalizować timingi, wysokie zegary nie są obligatoryjne dla dobrej wydajności.

Ale na 13th/14th/amd  tez idzie wypolerowac berło w kwesti ustawien wiec nadal dysporporcje sie nie zmniejsza, chyba ze ktos jest geniuszem i porownuje intela po oc ze stockowym intel/amd jak to robil lipton ostatnio :hihot: 

Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale na 13th/14th/amd  tez idzie wypolerowac berło w kwesti ustawien wiec nadal dysporporcje sie nie zmniejsza, chyba ze ktos jest geniuszem i porownuje intela po oc ze stockowym intel/amd jak to robil lipton ostatnio :hihot: 

Arrow jednak ma trochę wyższy potencjał OC od Raptora, bo fabrycznie jest ustawiony bardzo konserwatywnie ;) Oczywiście jest to pudrowanie niezbyt udanego produktu pod kątem gamingu, ale można i tyle w temacie.

• Upvote 1
Opublikowano

No mozna pudrowac i sie bawic tylko po co ?? Zeby dzieki tym zabawa byl to najwydajniejszym cpu to rozumiem ale nie zeby nadal odstawal gdzie kupujesz konkurencje i masz z pudelka na ramach za "400zl" lepsza wydajnosc a po tych zabawach w kalibracje top of the top gry/soft i to mniejszym poborze oraz rozbudowie o przyszle gen/y. 

Co nie zminia faktu ze mozna na tym zlozyc fajny budzetowy zestaw do gierek i pracy. 

Opublikowano
11 minut temu, tomcug napisał(a):

Arrow jednak ma trochę wyższy potencjał OC od Raptora, bo fabrycznie jest ustawiony bardzo konserwatywnie ;) 

Ciekawe czemu. Gdyby doszli do wniosku, że przegięli z żyłowaniem przy Raptor Refresh, to raczej nie powinni dawać aż 5 lat gw. (na Raptory) ... no i w sumie z tym padaniem Raptor jakby ucichło.

Opublikowano

Pierwsze uruchomienie, czarny ekran i ciągłe restarty. :E

Takiego problemu jeszcze nie miałem, więc szukałem winowajcy, winowajcą okazały się pamięci, podmieniłem je na DDR5 8200MHz i ruszyło bez problemu. :E Intel nie lubi wolnych pamięci 6000 MHz? :hihot:

Zaktualizuje bios do najnowszej wersji, może wtedy łaskawie uruchomi się na pamięciach 6000MHz. :E

Opublikowano
35 minut temu, leven napisał(a):

Co to jest NGU ? :heu:

Magistrala pierścieniowa w kafelku z kontrolerem RAM. Im wyższe taktowanie, tym lepiej ;)

53 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

No mozna pudrowac i sie bawic tylko po co ?? Zeby dzieki tym zabawa byl to najwydajniejszym cpu to rozumiem ale nie zeby nadal odstawal gdzie kupujesz konkurencje i masz z pudelka na ramach za "400zl" lepsza wydajnosc a po tych zabawach w kalibracje top of the top gry/soft i to mniejszym poborze oraz rozbudowie o przyszle gen/y. 

Co nie zminia faktu ze mozna na tym zlozyc fajny budzetowy zestaw do gierek i pracy. 

Jak ktoś chce się bawić i lubi szlifować ustawienia, to czemu nie %-)

• Thanks 1
Opublikowano

Aktualizacja biosu nic nie zmieniła dalej jest problem z DDR5 32GB 6000MHz, z ciekawości sprawdziłem te pamięci na B650 i odpaliły, tak samo na Z690. :hmm:

Z DDR5 32GB 8200MHz B860 odpala bez problemu. 

36 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Poproszę FC5 ;) 

Może być na iGPU najniższa rozdzielczość?